Ενεργειακή κρίση: Οι Ευρωπαίοι καταφεύγουν στις ξυλόσομπες- «Τα καυσόξυλα είναι ο νέος χρυσός»

Καυσόξυλα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Ο φόβος ενός χειμώνα χωρίς φυσικό αέριο- εξαιτίας των αποφάσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν- αλλά και η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας κάνουν τους Ευρωπαίους να στρέφονται καυσόξυλα, καθώς επιστρατεύουν παλιές ξυλόσομπες ή αγοράζουν καινούριες, επισημαίνει η Washington Post. 

Σε όλη την Ευρώπη, η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να μετατρέψει σε όπλο το φυσικό αέριο αποτελεί βόμβα για τους καταναλωτές σε μερικές από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. 

Στα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο- ανάμεσά τους η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ολλανδία- οι πολίτες επιβαρύνονται με έως και 210% αυξήσεις, ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις για παροχή ενέργειας με το δελτίο και blackout. 

Στη Βρετανία, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης πολίτες εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους ενώ σχολεία προειδοποιούν πως το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας σημαίνει πως δεν θα μπορούν πλέον να καλύψουν τις δαπάνες για νέα σχολικά βιβλία. Στην Πολωνία, οι αρχές εξετάζουν τη διανομή μασκών για την αιθαλομίχλη, καθώς οι πολίτες σκέφτονται να καίνε σκουπίδια για να ζεσταθούν τον χειμώνα. Στη Γερμανία, κάτοικοι του Βερολίνου ξεσκονίζουν τις παλιές ξυλόσομπες και τους φούρνους που καίνε κάρβουνο. 

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ελλείψεις- αλλά και έχουν εκτιναχθεί οι τιμές- για το καύσιμο που αποτελεί την έσχατη λύση: τα καυσόξυλα. Κάποιοι, διαισθανόμενοι αυτή την ανάγκη κλέβουν κούτσουρα από φορτηγά, απατεώνες στήνουν ιστοσελίδες που εμφανίζονται ως πωλητές ξύλων, για να εξαπατήσουν τους απελπισμένους καταναλωτές. Οι ξυλόσομπες έχουν σχεδόν εξαντληθεί σε αρκετές χώρες.  

«Τα καυσόξυλα είναι ο νέος χρυσός», δηλώνει χαρακτηριστικά στην Washington Post ο 62χρονος Φραντς Λουνινγκάκε από τη Βρέμη, ο οποίος παρήγγειλε ξυλόσομπα. Εκτιμά ότι ο λογαριασμός για την ενέργεια τον επόμενο χρόνο θα φτάσει τα 4.500 δολάρια, από τα 1.500 που ήταν το δωδεκάμηνο έως τον Μάιο. 

Ο Νόρμπερτ Σκρόμπεκ, καπνοδοχοκαθαριστής στο Βερολίνο, λέει ότι έχει δει αύξηση της ζήτησης, καθώς οι κάτοικοι της γερμανικής πρωτεύουσας ανακαινίζουν παλιές θερμάστρες και εγκαθιστούν νέες. Πολλοί ντόπιοι αγοράζουν φορητές θερμάστρες κάτι που φοβάται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνες διαρροές μονοξειδίου του άνθρακα, εάν δεν εγκατασταθούν ή χρησιμοποιηθούν σωστά. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα αναγκαστούμε να βγάλουμε οριζόντια κάποιους αυτό τον χειμώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ενόψει του απρόβλεπτου χειμώνα, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές απελπίζονται ολοένα και περισσότερο. Πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις σκοπεύει να μην ανάψει τη θέρμανση αυτό τον χειμώνα. 

Ακόμη και ενώ η ζέστη σάρωνε την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, πανικόβλητοι καταναλωτές άρχισαν να συσσωρεύουν καυσόξυλα, με συνέπεια να εκτιναχθούν οι τιμές. Στο χωριό Αγκ στην Ουγγαρία- σε απόσταση περίπου δύο ωρών νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης- η τιμή των καυσόξυλων, που χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά ως καύσιμο το χειμώνα, σχεδόν διπλασιάστηκε, λέει η Νικολέτα Κέλεμεν. Μόνο ένα δέντρο τώρα κοστίζει σχεδόν τον μισό μέσο μισθό στο χωριό, που ανέρχεται σε 249 δολάρια. «Φαντάζομαι θα φτάσει η στιγμή που θα καούν έπιπλα», συμπληρώνει. 

Σε δάση γύρω από τη Στουτγκάρδη, οι κλοπές ξύλων έχουν αυξηθεί. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η παράνομη κοπή δέντρων και οι εκπομπές παλιότερων φούρνων είναι κάθε άλλο παρά φιλικές προς το περιβάλλον. Αλλά πολλοί νιώθουν ολοένα περισσότερο ότι δεν έχουν άλλες επιλογές. 

Στο Βερολίνο, πρόσφατα ο Βίντσετζ Σόνφελντερ παρακολουθούσε τον καπνοδοχοκαθαριστή Νόρμπερτ Σκρόμπεκ να επιθεωρεί την παλιά σόμπα του. Είναι κατασκευασμένη το 1880 και δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Αποτελεί την εναλλακτική του 41χρονου, σε περίπτωση που η Γερμανία ξεμείνει από φυσικό αέριο. 

Η κατάσταση του θυμίζει την εποχή που μεγάλωνε στην Ανατολική Γερμανία, όπου οι πολίτες ήταν περισσότερο προετοιμασμένοι για περιστασιακά blackout. «Η τελευταία φορά που βίωσα αυτή την αβεβαιότητα ήταν ως παιδί, τη δεκαετία του ‘80», λέει. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM
Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM