Saristra: Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ επιστρέφει στην Κεφαλονιά

Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ επιστρέφει Facebook Twitter
Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ σε όσους δεν έχουν ζήσει το Saristra είναι πως η εμπειρία είναι σχεδόν διονυσιακή.
0

Στη Σάμη της Κεφαλονιάς, τα Παλιά Βλαχάτα είναι ένα χωριό που εγκαταλείφθηκε όταν καταστράφηκε από τον σεισμό που έπληξε το νησί το 1953.  Ώσπου πριν από δέκα χρόνια ξαναπήρε ζωή όταν ένα ιδιοσυγκρασιακό φεστιβάλ βρήκε εκεί το πιο ταιριαστό μέρος για να δημιουργήσει μια μοναδική βιωματική εμπειρία με μουσική, εκθέσεις, προβολές, workshops και πολλές ακόμα παράλληλες δράσεις στην καρδιά του καλοκαιριού.

Το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται κάθε χρόνο το Saristra είναι πραγματικά μοναδικό: σε δαιδαλώδη χωμάτινα δρομάκια συναντά κανείς μισογκρεμισμένα κτίρια που κάποτε ήταν κατοικίες, το σχολείο, το καφενείο, η εκκλησία του χωριού. Θα δει και παλιές στέρνες, υπεραιωνόβιες ελιές, αγραπιδιές, ροδιές, πρόβατα αλλά και την πλατεία-πυρήνα του χωριού, τη Σαρίστρα, που έχει δώσει το όνομά της στο φεστιβάλ και αποτελεί το κέντρο αυτού του μεταμοντέρνου πανηγυριού.

Χάρη σε μια πρωτοποριακή για το Ιόνιο πρωτοβουλία, από εκεί έχουν περάσει ο τελευταίος gentleman της americana Josh T. Pearson, οι ψυχεδελικοί Ιάπωνες Minami Deutsch, η μεγάλη μορφή της αμερικανικής underground σκηνής Ian Svenonius, οι Τούρκοι new wave-άδες She Past Away και ο θρυλικός frontman των Tuxedomoon, Blaine L. Reininger. Εκτός από όλα αυτά τα σπουδαία διεθνή ονόματα, το φεστιβάλ έχει καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να συγκεντρώσει στις σκηνές του τα σημαντικότερα ονόματα της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής και αυτό το εκρηκτικό μουσικό κράμα ετοιμάζει και για φέτος. 

Το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται κάθε χρόνο το Saristra είναι πραγματικά μοναδικό: σε δαιδαλώδη χωμάτινα δρομάκια συναντά κανείς μισογκρεμισμένα κτίρια που κάποτε ήταν κατοικίες, το σχολείο, το καφενείο, η εκκλησία του χωριού.

Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής παύσης, το Saristra επιστρέφει με ένα πολύ δυνατό line up που αναπτύσσεται στο κεντρικό stage (Square Stage) και το stage του Movement Radio της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Μεγάλοι καλεσμένοι για φέτος είναι οι BEAK>, το τρίο του σπουδαίου Βρετανού μουσικού Geoff Barrow, εκ των ιδρυτικών μελών των Portishead. Τον δρόμο για Κεφαλονιά παίρνει κι ένα σχήμα που το εγχώριο εναλλακτικό κοινό αγαπά πολύ, οι The KVB, το ντουέτο δηλαδή των Nicholas Wood και Kat Day, που αγαπά τα synths αλλά και τη shoegaze νωχελικότητα.

Στη σκηνή του Saristra θα δούμε επίσης: το βερολινέζικο ντουέτο των Local Suicide που ακούσαμε πρόσφατα με feat. από τη Λένα Πλάτωνος – οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τους electro ελιγμούς τους «technodisco» και «cobra wave». Τον Noda Pappa που άφησε για λίγο στην άκρη τους Acid Baby Jesus για να παραδοθεί στο ψυχεδελικό pop των ‘70s, τον Pan Pan που με τα πλήκτρα των synths του υπόσχεται να μας «χτυπήσει σαν ρεύμα στην πίστα», τον Metaman που θα παραδοθεί στα synths του λίγο μετά την κυκλοφορία του νέου του album «Ματαίωση», την Demetria με την avant pop προσωπικότητα και τα τέσσερα άλμπουμ ήδη στα 22 της χρόνια, το εκρηκτικό κιθαριστικό νεύρο των Dury Dava, την ψυχεδελική μελωδική γοητεία των Whereswilder, το Παιδί Τραύμα με τη ρομαντική ποιητικότητά του, το sui generis πανηγύρι που στήνουν οι Kooba Tercu, τον Capétte που ψάχνει την καλλιτεχνική του υπόσταση ανάμεσα στον Τσέχοφ και το autotune, αλλά και το τρίο των ΑΜΚΑ που συνδυάζει στοιχεία από electronic/kraut/ambient μουσική μέχρι jazz και ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ επιστρέφει Facebook Twitter
Το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται κάθε χρόνο το Saristra είναι πραγματικά μοναδικό

Παράλληλα, το Movement Radio της Στέγης αποκτά το δικό του stage στο οποίο έχει επιμεληθεί ένα εκρηκτικό line up με ονόματα όπως η Deena Abdelwahed που θα ξεδιπλώσει με έντονα πειραματική και πρωτοποριακή διάθεση στα decks τις ανησυχίες που κουβαλά από τη σκηνή της Τυνησίας, η Tash LC και η Madam X που αποτελούν δύο από τις πιο δυναμικές djs της λονδρέζικης dance σκηνής, η Ikonika που έρχεται επίσης από την Αγγλία και την Hyperdub Records για να «κουνήσει» το χωριό, και τα ονόματα είναι ακόμα πολλά: Athens Computer Underground, Spivak, Gunnpla, Carina, ο ανερχόμενος Poor J Darr, ο LoFi και οι Express Skopelitis μας περιμένουν εκεί. 

Το παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Saristra είναι πιο πλούσιο από ποτέ, με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από το ίδιο το χωριό. Την ίδια στιγμή, η κοινότητα του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας Onassis AiR του Ιδρύματος Ωνάση δίνει το «παρών» με νέα αλλά και παλαιότερα έργα που εμπνέονται από τις έννοιες της φιλοξενίας, της οικειότητας, του σώματος και του τοπίου. Μέσα σε ένα εντυπωσιακό μισογκρεμισμένο αρχοντικό θα παρουσιαστεί το έργο «Για έναν άνθρωπο μονάχα» του ΙΩΚΟ σε μια προσαρμοσμένη εκδοχή του μέσω του προγράμματος της Στέγης «Εξωστρέφεια», ενώ θα προβληθεί και η μυσταγωγική συναυλία του μάγου της ηλεκτρονικής μουσικής Jeff Mills στη Δήλο, που σκηνοθέτησε ο Χρήστος Σαρρής. 

Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ επιστρέφει Facebook Twitter
Saristra Festival.
Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ επιστρέφει Facebook Twitter
Saristra Festival.

Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από το project 120 Enter, μια σειρά από νέα, πρωτότυπα έργα, σε ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Onassis USA, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Saristra σημαίνει και σινεμά: μεταξύ άλλων, στο φετινό πρόγραμμα θα προβληθούν τα Μαγνητικά Πεδία, η no budget ρομαντική –γυρισμένη στην Κεφαλονιά– road movie του Γιώργου Γούση, που θριάμβευσε με πέντε βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων αυτό της Καλύτερης Ταινίας. Θα πραγματοποιηθούν και καθημερινά μαθήματα yoga, παιδικές δράσεις, ένα εργαστήρι διαισθητικού σχεδιασμού.

Επιστρέφοντας το καλοκαίρι του 2022 στο «μαγικό χωριό», αυτό που μπορώ να εγγυηθώ σε όσους δεν έχουν ζήσει το Saristra είναι πως η εμπειρία είναι σχεδόν διονυσιακή. 

Saristra 2022
29-31 Ιουλίου
Παλιά Βλαχάτα, Σάμη Κεφαλονιάς 
Είσοδος ελεύθερη

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδί Τραύμα: Τραγουδάκια λέω που αύριο θα ξεχαστούν, δεν κάνω καμία επανάσταση, δεν αλλάζω τον κόσμο

Μουσική / Παιδί Τραύμα: «Τραγουδάκια λέω, που αύριο θα ξεχαστούν, δεν αλλάζω τον κόσμο»

Στο νέο του άλμπουμ, το Παιδί Τραύμα χρησιμοποιεί τις έννοιες της φυγής και της συγχώρεσης για να μιλήσει για το αδιέξοδο του ψηφιακού κόσμου και την αναζήτηση της αλήθειας με τραγούδια που ξεφεύγουν από το mainstream.   
M. HULOT
Οι Tame Impala φτιάχνουν έναν δίσκο εμπνευσμένο από τα bush doofs της Αυστραλίας

Μουσική / «Deadbeat» των Tame Impala: Μια lo-fi ωδή στα rave πάρτι από ένα σπουδαίο συγκρότημα

Είναι η πρώτη του δουλειά που δεν περιέχει ούτε μια ροκ στιγμή. Σύμφωνα με τον Chris Deville: «Οι Tame Impala έχουν μεταμορφωθεί σταδιακά από ένα από τα σπουδαιότερα ροκ συγκροτήματα της γενιάς τους σε… κάτι άλλο».
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Το Μονόγραμμα του Έρωτα και της Μουσικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Το Μονόγραμμα του Έρωτα και της Μουσικής

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά τη μνήμη του Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τα τριάντα χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζοντας το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Κουρουπού, που βασίζεται στο ομότιτλο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή, στις 24 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή, περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Lou: Πόσες ανοιχτά λεσβίες ξέρεις αυτήν τη στιγμή στην ελληνική μουσική σκηνή;

Μουσική / Lou: Πόσες ανοιχτά λεσβίες ξέρεις αυτήν τη στιγμή στην ελληνική μουσική σκηνή;

Αυτό που κάνει η Lou στην ελληνική μουσική σκηνή είναι μοναδικό και θαρραλέο: queer μουσική για κάγκουρες με εφόδιο τις μουσικές της γνώσεις και επίγνωση αυτού που εκπροσωπεί, κάνοντας το τραπ όχημα για να περάσει τα μηνύματά της.
M. HULOT
Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Νανά Μούσχουρη: «Τραγουδώ σαν να είμαι αρχάρια»

Οι Αθηναίοι / Νανά Μούσχουρη: «Τραγουδώ σαν να είμαι αρχάρια»

Θυμάται ακόμα τα καμιόνια με τους νεκρούς στην κατοχή. Της λείπει η καλοσύνη που είχαν οι παλιοί Αθηναίοι. Ο Μάνος Χατζιδάκις της άλλαξε τη ζωή, ενώ θυμάται ακόμα την παρέα του Φλόκα. Ο Μπομπ Ντίλαν είχε δηλώσει στο «Rolling Stone» ότι αυτή και η Ουμ Καλσούμ είναι οι αγαπημένες του τραγουδίστριες. Η Νανά Μούσχουρη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO
ΦΩΤΗΣ ΒΑΛΛΑΤΟΣ
Αν γράψεις κακή κριτική για την Τέιλορ Σουίφτ, θα λάβεις απειλές για τη ζωή σου: Mέσα στον ψηφιακό πόλεμο που αντιμετωπίζουν οι μουσικοκριτικοί

Μουσική / Έγραψες αρνητική κριτική για την Τέιλορ Σουίφτ; Την έβαψες

Πέντε μουσικοί συντάκτες εξηγούν πώς ασκούν την κριτική τους σε μια εποχή όπου η γνώμη για μια σούπερ σταρ μπορεί να προκαλέσει διαδικτυακό εκφοβισμό, παρενόχληση ή ακόμα και αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων.
THE LIFO TEAM