Έρχεται το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη

Έρχεται το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη Facebook Twitter
Το «Φάντασμα του Παραδείσου» του Μπράιαν Ντε Πάλμα, μια sui generis δημιουργία που παντρεύει το Φάντασμα της Όπερας με την glam rock και το κλασικό με το glitter. 
0

Αθόρυβα, αλλά μεθοδικά το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια σε ένα από τα πιο υπολογίσιμα εγχώρια κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Σταδιακά φαίνεται να διευρύνει και την έννοια της «πρωτοπορίας», υιοθετώντας και ένα σινεμά διαφορετικό από εκείνο που έχουμε καταχωρημένο στη συνείδησή μας ως αβαν-γκαρντ. 

Πλάι π.χ. σε ένα αφιέρωμα στον νονό του άβαν-γκαρντ Γιόνας Μέκας, το φεστιβάλ θα έχει φέτος και αφιέρωμα σε έναν κλασικιστή Αμερικανό δημιουργό, τον Τζορτζ Στίβενς, υπεύθυνο για ταινίες όπως ο «Γίγας», το «Για μια Θέση στον Ήλιο» και, βέβαια, το σημαίνον για τον γουέστερν κανόνα «Shane».

Θα έχει την «Τριλογία του Απού» του Σατγιατζίτ Ρέι, το σινεμά του οποίου δεν έχει βρει ακόμα δίαυλο επικοινωνίας με τη νεότερη σινεφίλ γενιά.

Θα προβάλει, επίσης, και τέσσερις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του σκηνοθέτη που επαναπροσδιόρισε την ελληνικότητα και ταξίδεψε στην Ιστορία μέσα από το έργο του. Το σχετικό αφιέρωμα περιλαμβάνει το «Ταξίδι στα Κύθηρα», το «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», το «Βλέμμα του Οδυσσέα» και το «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα».

Έρχεται το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη Facebook Twitter
Ταξίδι στα Κύθηρα

Ξεψαχνίζοντας το πρόγραμμα του φεστιβάλ, θα βρεις από θησαυρούς του παρελθόντος, όπως ο βισκοντικός «Γατόπαρδος», ο «Πασκουαλίνο και οι 7 Καλλονές» της Λίνα Βερτμίλερ και το «Beau Travail» της Κλερ Ντενί, μέχρι την καινούργια ταινία του Λαβ Ντίαζ, που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα.

Ταινία έναρξης του φεστιβάλ είναι τα «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς», η Χρυσή Άρκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου, και ταινία λήξης το «Φάντασμα του Παραδείσου» του Μπράιαν Ντε Πάλμα, μια sui generis δημιουργία που παντρεύει το Φάντασμα της Όπερας με την glam rock και το κλασικό με το glitter. 

Έρχεται το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη Facebook Twitter
Ταινία έναρξης του φεστιβάλ είναι οι «Ροδακινιές του Αλκαράς».

To 12o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας διεξάγεται από 26 Μαΐου ως 15 Ιουνίου στους χώρους της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. 

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ ΛΥΚΑΙΝΑ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Πολιτισμός / Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Βραβεύθηκε με τη «Λύκαινα του Καπιτωλίου» - «Με τον Μαμντάνι, να ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα μας»

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα λιτό τρόπο, σε ένδειξη σεβασμού προς τον θάνατο εργάτη εξαιτίας της κατάρρευσης μέρους του «Πύργου των Κόμηδων»
LIFO NEWSROOM
Η Ελβετία προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Πολιτισμός / Η Ελβετία προτείνει τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες — γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά — αλλά, όπως λέει η καθηγήτρια Nadja Räss, θα έπρεπε να αναγνωριστεί και μια πέμπτη: ο λαρυγγισμός
LIFO NEWSROOM
«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Πολιτισμός / «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Με την έμμετρη, αιχμηρή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Μισάνθρωπος» θ’ αναμετρηθεί τη χειμερινή σεζόν η ομάδα Aether, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μπουραζάνα. Τη μετάφραση υπογράφει η Θεοδώρα Τσάμη, η οποία κρατά και τον ρόλο της Αρσινόης.
LIFO NEWSROOM
Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Πολιτισμός / Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Η «Bugonia», καθώς και η νοτιοκορεατική ταινία στην οποία βασίστηκε, το νέο πρωταγωνιστικό όχημα της Σίντνεϊ Σουίνι και το σοκαριστικό «Put your Soul on your Hand and walk», που οδήγησε στη δολοφονία της φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασόνα από τον ισραηλινό στρατό, ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού
LIFO NEWSROOM