Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Δεν θα παραβρεθεί στην τελετή έναρξης στο Πεκίνο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Δεν θα παραβρεθεί στην τελετή έναρξης στο Πεκίνο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Facebook Twitter
AP
0

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η χώρα θα συμμετάσχει στο διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, ο Kishida είπε πως «Δεν έχω σχέδια προς το παρόν να παρευρεθώ» ενώ δεν διευκρίνισε εάν η Ιαπωνία θα στείλει αξιωματούχους, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αναφορές πως ήταν απίθανο να σνομπάρει της αθλητική εκδήλωση.

Ο Kishida είπε μόνο ότι θα λάβει την απόφαση, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους, με βάση το «εθνικό συμφέρον» της Ιαπωνίας.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι υπουργοί και πολιτικοί είναι επίσης πιθανό να μην παραβρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία για «πολιτική στάση» απέναντί τους ενώ τις προειδοποίησε ότι θα «πληρώσουν το τίμημα» αφού ανακοίνωσαν ότι δεν θα στείλουν αντιπροσωπείες αξιωματούχων και πολιτικών στο Πεκίνο. Ωστόσο, οι αθλητές τους θα αγωνιστούν.

Οι χώρες που συμμετείχαν στο διπλωματικό μποϊκοτάζ δήλωσαν ότι διαμαρτύρονται για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της μεταχείρισης των Ουιγούρων Μουσουλμάνων στην επαρχία Xinjiang, της καταστολής της δημοκρατίας και των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ και της καταστολής του Θιβέτ.

Το μποϊκοτάζ έχει φέρει την Ιαπωνία, βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, σε δύσκολη θέση, σχεδόν δύο μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων.

Η Ιαπωνία έχει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα - τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο - και δεν θα ήθελε να φανεί ότι σνομπάρει το Πεκίνο ενόψει της 50ής επετείου της εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων του επόμενου έτους.

Επιπλέον, οι Κινέζοι αξιωματούχοι υποστήριξαν την απόφαση να συνεχιστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του περυσινού καλοκαιριού στο Τόκιο, παρά τη ευρεία αντίθεση του κοινού λόγω των φόβων για τον κορωνοϊό.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα του δεν θα συμμετάσχει στο μποϊκοτάζ, περιγράφοντας τους Αγώνες, που θα διεξαχθούν από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου, ως «θετική ένδειξη» για τις σχέσεις Σεούλ -Πεκίνο.

Ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, χαιρέτισε την ανακοίνωση του Μουν, αλλά προειδοποίησε την Ιαπωνία ότι «η πολιτικοποίηση του αθλητισμού είναι αντίθετη με το ολυμπιακό πνεύμα».

Τέλος, σε μια ρήξη με άλλες χώρες της G7, η Γαλλία, η οποία πρόκειται να φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, δήλωσε ότι θα στείλει υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Πεκίνο.

Με πληροφορίες του Guardian

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαπωνία: Ο τεχνικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έβλεπε σε πτήση εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Αθλητισμός / Ιαπωνία: Ο τεχνικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έβλεπε σε πτήση εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Ο τεχνικός διευθυντής της Ιαπωνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας καταδικάστηκε σε αναστολή 18 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ στη Γαλλία μετά τη σύλληψή του σε πτήση με παιδικές πορνογραφικές εικόνες. Η JFA τερμάτισε άμεσα το συμβόλαιό του
LIFO NEWSROOM
Ο viral σκοπευτής των Ολυμπιακών ξανά στην κορυφή – Τρία χρυσά για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό 2025

Αθλητισμός / Ο viral σκοπευτής των Ολυμπιακών ξανά στην κορυφή – Τρία χρυσά για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό 2025

Αυτή τη φορά, οδήγησε την εθνική ομάδα της Τουρκίας σε σαρωτική επικράτηση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αεροβόλων Όπλων, που φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη
LIFO NEWSROOM
Aurelien Fontenoy: Ο Γάλλος ποδηλάτης που «κατέκτησε» τον Πύργο του Άιφελ

Αθλητισμός / Aurelien Fontenoy: Ο Γάλλος ποδηλάτης που «κατέκτησε» τον Πύργο του Άιφελ

Ο ποδηλάτης Aurelien Fontenoy κατέρριψε κάθε ρεκόρ ανεβαίνοντας τον Πύργο του Άιφελ με ποδήλατο σε μόλις 12 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, χωρίς να ακουμπήσει το έδαφος. Ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα στο πλαίσιο του πρότζεκτ “The Climb”, που έχει κατακτήσει το διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM
When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Οθόνες / When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της σοβαρά βήματα για να σταθεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γήπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου - Το νέο ντοκιμαντέρ του ΠΣΑΠΠ, “When Nobody’s Watching”, ρίχνει φως στις ζωές των αθλητριών που παλεύουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ