Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter
Στα Καραμανλίδικα του Φάνη θα απολαύσεις λαχταριστούς μεζέδες στο πιάτο ή θα προμηθευτείς ιδιαίτερα προϊόντα που θα σου δώσουν έμπνευση να ετοιμάσεις στο σπίτι μερακλίδικες νοστιμιές.
0

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Η γεύση συνεχίζει την ιστορία της παράδοσης.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη είναι ένα ταξίδι στην ιστορία. Ένα σκηνικό που έχει στήσει στο κέντρο της Αθήνας ένας ψαγμένος σκηνοθέτης για να αναβιώσει εποχές, γεύσεις, συνήθειες και, πάνω απ’ όλα, αυθεντική απόλαυση. Στα τρία ανακαινισμένα νεοκλασικά κτίρια που βρίσκονται Ευριπίδου, Σωκράτους και Ερμού στεγάζονται το παστιρματζίδικο και το μεζετζίδικο που θα σου προσφέρουν ένα γαστρονομικό ταξίδι στα βάθη της Ανατολής.

Εδώ θα απολαύσεις λαχταριστούς μεζέδες στο πιάτο ή θα προμηθευτείς ιδιαίτερα προϊόντα που θα σου δώσουν έμπνευση να ετοιμάσεις στο σπίτι μερακλίδικες νοστιμιές. Ανάμεσα στις επιλογές θα βρεις αλλαντικά ωρίμανσης, τυριά από ποικιλίες ΠΟΠ, τσίπουρα παλαίωσης, βιοδυναμικά κρασιά αλλά και χειροποίητα γλυκά που θυμίζουν σπιτική φροντίδα. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τον εκλεκτό καραμανλίδικο παστιρμά και το σουτζούκι, τα αυθεντικά καραμανλίδικα λουκάνικα αλλά και τις χειροποίητες πίτες, δηλαδή παστουρμαδόπιτα, σουτζουκόπιτα, φετόπιτα.

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter

Όσο για τα πιατάκια που θα συνοδεύσουν τις υπέροχες στιγμές στην οδό Ευριπίδου, η καραμανλίδικη ρεβιθάδα με παστιρμά, οι μελιτζάνες με κολοκύθια και φέτα σε σάλτσα Καππαδοκίας, τα χειροποίητα ντολμαδάκια της μανούλας αλλά και το καραμανλίδικο λουκάνικο παρμάκ με πίτες, το λουκάνικο κεφτέ με πίτες, το πελμένι γεμιστό με κιμά με σάλτσα τομάτας και σος γιαουρτιού ή τα χοιρινά καπνιστά μπριζολάκια, μαρινάτα με πατάτες τηγανητές είναι κάποιες από τις νοστιμιές που θα σου χαρίσουν μια μοναδική εμπειρία γεύσης.

Στα Καραμανλίδικα η γεύση γράφει τη δικής της ιστορία ή μάλλον συνεχίζει άξια την ιστορία που ξεκίνησε να γράφεται μέσα από παραδόσεις που επιβιώνουν στον χρόνο.

Εδεσματοπωλείο: Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, 210 3254184 // Εργαστήρι - Εστιατόριο: Ερμού 119, 210 3219119, www.karamanlidika.gr // Παντοπωλείο: Ευριπίδου 41, eshop.karamanlidika.gr, Facebook: Karamanlidika - Tα Καραμανλίδικα του Φάνη, Instagram: ta_karamanlidika_tou_fani

Φλύαρη Γάτα

Ένα βολιώτικο τσιπουράδικο στο Χαλάνδρι.

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter

Ξέρεις τι θα πει «γύρα» στη γλώσσα της γεύσης; Αν όχι, ήρθε η στιγμή να μάθεις. Η Φλύαρη Γάτα μπορεί να βρίσκεται στο Χαλάνδρι, αλλά προσφέρει την αυθεντική εμπειρία του βολιώτικου τσιπουράδικου. «Γύρα», λοιπόν, είναι τα πρώτα πιάτα με μεζεδάκια που θα καταφθάσουν στο τραπέζι σου. Κι όταν λέμε πρώτα, αυτό σημαίνει ότι ακολουθούν κι άλλα… Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται να σηκωθείς από το τραπέζι αν οι άνθρωποι της Φλύαρης Γάτας δεν βεβαιωθούν πρώτα ότι έχεις χορτάσει!

Στη γύρα, λοιπόν, θα απολαύσεις θράψαλα, σουπιές, χταποδάκι, ψάρια τηγανητά ή ψητά, όλες τις υπέροχες γεύσεις της θάλασσας μαγειρεμένες καταπληκτικά. Αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις τα μύδια αχνιστά, το καπνιστό σκουμπρί, το γεμιστό θράψαλο με πιπεριά, ντομάτα και φέτα και το διάσημο κριθαρότο γαρίδας. Θα τα συνοδεύσεις με πεντανόστιμες δροσερές σαλάτες που ταιριάζουν τέλεια με τα θαλασσινά, χειροποίητες αλοιφές που απογειώνουν τη γεύση, καθώς και με υπέροχα ορεκτικά, όπως κολοκυθοκεφτέδες και ντοματοκεφτέδες. Από την pure βολιώτικη ατμόσφαιρα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το λατρεμένο τσίπουρο, ενώ το ουζάκι, η μπιρίτσα ή το εξαιρετικό χύμα κρασί παίζουν ως επιλογές σε κάθε γύρα!

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter

Κάθε πιάτο ημέρας σερβίρεται και σε ατομική μερίδα, που σημαίνει ότι μπορείς να φας όσο θέλεις και να πιεις άφοβα. Δεν είναι μόνο οι νοστιμιές που κάνουν τη Φλύαρη Γάτα must visit προορισμό γεύσης. Είναι η τρομερή ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το βολιώτικο vibe σε έναν χώρο που πραγματικά σε κάνει να νιώσεις πως έχεις φύγει για λίγο από την Αθήνα.

Βασιλέως Γεωργίου Β’ 33 & Βαλαωρίτου 10, 210 6890406, Facebook: Η Φλύαρη Γάτα, Instagram: flyari_gata

Κυβέλη

Εδώ οι εξαιρετικές γεύσεις είναι μια σταθερή αξία.

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter

Η αγαπημένη Κυβέλη, το στέκι της Κυψέλης που σου φτιάχνει τη διάθεση με το ζεστό περιβάλλον, τη φιλόξενη διάθεση και τις φανταστικές γεύσεις του, γίνεται στέκι και αυτόν τον χειμώνα. Με πιάτα που μπαίνουν στη μέση και γίνονται αφορμή να συναντηθεί όλη η παρέα γύρω από το τραπέζι ή ατομικές προτάσεις – που θα τις μοιραστείς όμως, γιατί όλοι θα θέλουν να δοκιμάσουν μια μπουκιά. Ο Γιώργος Κόντας στην επιμέλεια των γευστικών προτάσεων παραμένει η σταθερή σχέση της Κυβέλης και η σταθερή αξία για όλους εμάς, που ξέρουμε κάθε φορά τι να περιμένουμε. Αλλά, πάλι, στην Κυβέλη, ό,τι κι αν περιμένεις, υπάρχει πάντα μια έκπληξη να σε ενθουσιάσει.

Τα πιάτα ημέρας που συνεχώς ανανεώνονται αποκαλύπτουν τη φιλοσοφία του σεφ και αποτελούν ένα κεφάλαιο από μόνα τους. Ανάμεσα στις προτάσεις που πρέπει να δοκιμάσεις είναι τα πανσετάκια σχάρας με σκιουφιχτά μακρόνια, ψητά ντοματίνια, γλυκές πράσινες πιπεριές και σάλτσα φέτας. Must-try και το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής που μαγειρεύεται μπρεζέ και σερβίρεται με παπαρδέλες και βελουτέ σάλτσα με σαφράν και παρμεζάνα. Το χοιρινό κότσι, το χιουνκιάρ μπεγιεντί αλλά και το κριθαρότο λεμονάτης σουπιάς με μάραθο και σπανάκι περιλαμβάνονται στις προτάσεις που εναλλάσσονται κάθε τόσο, προσφέροντας μια γκουρμέ οπτική σε συνταγές που έχουν τόπο προέλευσης.

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter

Θα συνοδεύσεις τα εδέσματα με το τρομερό τσίπουρο που έρχεται από μικρό παραγωγό της Πρέβεζας, για να γνωρίσεις μια ποικιλία που δεν θα συναντήσεις συχνά, αλλά και με κρασάκι ροής ή εμφιαλωμένο από ελληνικούς αμπελώνες. Στην Κυβέλη η εμπειρία της γεύσης είναι μια απόλαυση που σου θυμίζει την ελληνική παράδοση, ενώ ταυτόχρονα φωτίζει την εξέλιξή της.

Επτανήσου 15, πλ. Αγ. Γεωργίου, Κυψέλη, Delivery: 210 821 9406, Facebook: Κυβέλη, Instagram: kyveli_kypseli, www.kybeli.gr

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ