Οινοτουρισμός στη δυτική Μακεδονία, τη γη των τεσσάρων λιμνών

Οινοτουρισμός στη γη των τεσσάρων λιμνών Facebook Twitter
Ιστορικά, στην ευρύτερη περιοχή πρωταγωνιστεί η πολυδύναμη ερυθρή ποικιλία αμπέλου Ξινόμαυρο.
0

Τη δυτική Μακεδονία, συγκεκριμένα με επίκεντρο την αμπελόεσσα περιοχή του Αμυνταίου, επέλεξαν το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ ως δεύτερη στάση για το οδοιπορικό οινοτουρισμού στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την περαιτέρω ανάδειξη του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου. 

Ιδιαίτερα εύστοχη επιλογή, μια και η περιοχή έχει βαθιά οινική παράδοση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την πρόκληση της μετάβασης από ένα οικονομικό μοντέλο βασισμένο στη λιγνιτική παραγωγή ενέργειας σε μια νέα εποχή αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτήν τη μετάβαση, κρίσιμος είναι ο ρόλος της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομική πρόοδος και ποιοτικές θέσεις εργασίας, τελώντας παράλληλα σε μια σχέση αρμονίας με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική παράδοση του τόπου.

Είναι εξαιρετικά ευαίσθητη η περίοδος προσαρμογής (με αρχή το 2023), ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να παραμείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους. 

Για να αναπτυχθεί ο οινοτουρισμός δεν αρκούν η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού. Χρειάζεται ο τόπος να κρατήσει ενεργό το ενδιαφέρον του επισκέπτη, για να μπει στη διαδικασία παράλληλων δραστηριοτήτων. Άρα, η μαγική λέξη «συνέργεια» είναι το κλειδί για υγιή οικονομική ανάπτυξη.

Εκτός από την ημερίδα που διεξήχθη στις 13 Νοεμβρίου, μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι περιηγήσεις σε αμπελώνες εντός προστατευόμενης περιοχής ενταγμένης στο Δίκτυο Natura 2000, οι επισκέψεις σε οινοποιεία των νομών Φλώρινας και Κοζάνης, τα οποία έχουν λάβει το ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου (ΣΕΟ) του υπουργείου Τουρισμού, καθώς και η γνωριμία με τους ιστορικούς οικισμούς του Νυμφαίου και της Σιάτιστας.

Αμύνταιο Facebook Twitter
Η αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιο (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) είναι αναγνωρισμένη από το 1972.

Ιστορικά, στην ευρύτερη περιοχή πρωταγωνιστεί η πολυδύναμη ερυθρή ποικιλία αμπέλου Ξινόμαυρο. Τις τελευταίες δεκαετίες καλλιεργούνται επίσης κοσμοπολίτικες, κυρίως λευκές ποικιλίες που ευδοκιμούν σε ψυχρό κλίμα, όπως οι Sauvignon Blanc, Gewürztraminer και Riesling.

Η αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Αμύνταιο είναι αναγνωρισμένη από το 1972, ενώ η ΕΑΣ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) Αμυνταίου με τις χαρακτηριστικές τσιμεντένιες δεξαμενές ήταν το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1959. Η ζώνη σήμερα αριθμεί οκτώ οινοποιεία, εκατοντάδες αμπελουργούς και αναπτύσσεται σε έκταση 8.000 στρεμμάτων, με αυξητικές τάσεις. 

Το κύριο στοιχείο που συμβάλλει σε ιδανικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια είναι ότι το οροπέδιο περιβάλλεται από τα βουνά Βίτσι, Βέρμιο και Βόρας (γνωστό σε όσοι ασχολούνται με χειμερινές δραστηριότητες ως Καϊμακτσαλάν), όλα σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Οινοτουρισμός στη γη των τεσσάρων λιμνών Facebook Twitter

Ταυτόχρονα, οι τέσσερις λίμνες της περιοχής (Βεγορίτιδα, Πετρών, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα) ωφελούν ιδιαίτερα τη διατήρηση θεμιτών θερμοκρασιών και υγρασίας για το αμπέλι. Ας φανταστούμε απλά ότι για να αναπτυχθεί με υγεία η άμπελος χρειάζεται να «κουραστεί» την ημέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου και να «ξεκουραστεί» το βράδυ, σε συνθήκες δροσιάς.

Για να αναπτυχθεί, όμως, ο οινοτουρισμός δεν αρκούν η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού. Χρειάζεται ο τόπος να κρατήσει ενεργό το ενδιαφέρον του επισκέπτη για να μπει στη διαδικασία παράλληλων δραστηριοτήτων. Άρα, η μαγική λέξη «συνέργεια» είναι το κλειδί για υγιή οικονομική ανάπτυξη.

Και ευτυχώς αυτή η γωνιά της Ελλάδας είναι ευλογημένη! 

Αναλλοίωτο φυσικό κάλλος, γραφικοί οικισμοί, πάμπολλες εναλλακτικές δραστηριότητες, με τη γαστρονομία να πρωταγωνιστεί. 

Από τις διάσημες πιπεριές Φλωρίνης, οι οποίες προέρχονται αποκλειστικά από τις ποικιλίες πλατίκα και καμπανάκι, τo γριβάδι (κυπρίνος) της Βεγορίτιδας και τα ΠΟΠ φασόλια των Πρεσπών μέχρι τα φημισμένα εστιατόρια Κοντοσώρος, Θωμάς και Ναουμίδης, που δεν προσφέρουν απλώς εμπειρία αλλά και γαστρονομική συγκίνηση.

Σοφία Ζαχαράκη Facebook Twitter
Η υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι στην εισαγωγή της μελέτης που είχε εκπονηθεί από τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) το 2009 αναφερόταν πως η γαστρονομία αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία και ότι ο «γαστρονομικός πατριωτισμός» επιβραβεύεται οικονομικά. 

Συνοψίζοντας όσα ενδιαφέροντα ακούστηκαν στην ημερίδα, κρατάμε τα λόγια της υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη ότι «το οδοιπορικό ελληνικού οινοτουρισμού που εγκαινιάσαμε στη Σαντορίνη έκανε τη δεύτερη στάση του και συνεχίζεται, με σκοπό την ανάδειξη μιας μορφής τουρισμού η οποία μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στη διάχυση της ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης στο σύνολο της επικράτειας και στη συνολική αναβάθμιση της ελληνικής ταξιδιωτικής εμπειρίας» και ότι «το κρασί δεν είναι προϊόν, είναι εμπειρία» από την πρόεδρο του ΕΟΤ, κ. Άντζελα Γκερέκου.

Άντζελα Γκερέκου Facebook Twitter
Η Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η παρέμβαση του κ. Γιάννη Μπουτάρη, του ανθρώπου στον οποίο οι φορείς του κρασιού οφείλουν την ύπαρξή τους, τόσο για την ενιαία προβολή της ποικιλίας Ξινόμαυρο όσο και για τη διεύρυνση του οινοτουρισμού στη Μακεδονία. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι Δρόμοι του Κρασιού Βορείου Ελλάδος εκτείνονται από τα δυτικά της Ηπείρου έως τα σύνορα με τη Θράκη.




 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ