Παραιτήθηκε ο διευθυντής της Volksbühne μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Παραιτήθηκε ο διευθυντής της Volksbühne μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση Facebook Twitter
Ο Klaus Dörr
0

Ο διευθυντής του θεάτρου Volksbühne του Βερολίνου Klaus Dörr παραιτήθηκε μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ταπεινωτική μεταχείριση μεγαλυτέρων σε ηλικία γυναικών ηθοποιών.

Ο 59χρονος σκηνοθέτης με μακρά θητεία σε θέατρα του Βερολίνου όπως το Maxim Gorki Theatre βρέθηκε στο τιμόνι του ιστορικού θεάτρου μετά την παραίτηση του Chris Dercon, τον Απρίλιο του 2018.

Το θέατρο ανακοίνωσε  ότι ο Klaus Dörr θα εγκαταλείψει τη θέση του άμεσα μετά την παρέμβαση του γερουσιαστή πολιτισμού του Βερολίνου, Klaus Lederer, του οποίου το γραφείο επίσης επιβεβαίωσε την απόφαση.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Volksbühne, για τους ισχυρισμούς εναντίον μου», είπε ο Dörr στη δήλωση που εξέδωσε το θέατρο. «Λυπάμαι βαθιά εάν έχω πληγώσει εργαζόμενους με τη συμπεριφορά, τα λόγια ή το βλέμμα μου», πρόσθεσε.

Ο Dörr κατηγορήθηκε από 10 γυναίκες που εργάστηκαν στο θέατρο για ακατάλληλη συμπεριφορά απέναντί ​​τους, συμπεριλαμβανομένου του να τις κοιτάζει με ανάρμοστο τρόπο, να κάνει σεξιστικές παρατηρήσεις και να τους στέλνει ακατάλληλα γραπτά μηνύματα.

Οι γυναίκες που τον κατηγορούν υποστηρίζονται από γυναίκες ως επί το πλείστον σκηνοθέτες, συγγραφείς, και ηθοποιούς, που υπέγραψαν ένα κείμενο, ζητώντας την παραίτηση του Dörr ή την απόλυσή του και προτρέποντας το υπουργείο Πολιτισμού να λάβει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς τους.

Το σκάνδαλο είναι το τελευταίο σε μια σειρά από περιστατικά που «ταλαιπωρούν» το θέατρο μετά τη λήξη της θητείας του Frank Castorf, ο οποίος απομακρύνθηκε μετά από 25 χρόνια. Τον διαδέχτηκε ο Βέλγος Chris Dercon, πρώην διευθυντής της Tate Modern στο Λονδίνο, ο οποίος πολύ γρήγορα παραιτήθηκε, μετά από την αντίδραση του θιάσου και των εργαζομένων που είδαν την απόφαση του διορισμού του ως πολιτική θέση εμπορευματοποίησης ενός θεάτρου που κέρδισε ευρύτερη αναγνώριση ως ένα από τα πιο σημαντικά και πρωτοποριακά θέατρα στην Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Τον Dörr θα διαδεχθεί αυτό το καλοκαίρι ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, René Pollesch στο τιμόνι του θεάτρου.

Η παραίτηση του Dörr έρχεται σε μια στιγμή που στη Γερμανία πληθαίνουν οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τρεισήμισι χρόνια μετά τη γέννηση του  #MeToo και την υπόθεση Harvey Weinstein, ενώ μέχρι σήμερα το κίνημα είχε μικρό αντίκτυπο στη χώρα.

Η Volksbühne δήλωσε στους λογαριασμούς της στα social media ότι οι γυναίκες που βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες κατά του Dörr είχαν την «ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη» του συνόλου των ανθρώπων του θεάτρου και σημειώνουν ότι «Η βιομηχανία μας υποφέρει από παρωχημένες δομές εξουσίας, κάτι που πρέπει να τελειώσει με την παραίτηση του Klaus Dörr».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι No Doubt επανενώνονται για μια σειρά εμφανίσεων στο Sphere του Λας Βέγκας

Πολιτισμός / Οι No Doubt επανενώνονται για μια σειρά εμφανίσεων στο Sphere του Λας Βέγκας

«Το να το κάνω αυτό με τους No Doubt μοιάζει σαν να επιστρέφω στο παρελθόν για να ξαναζήσω την ιστορία μας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε κάτι εντελώς καινούργιο με τρόπους που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε.», δήλωσε η Gwen Stefani
LIFO NEWSROOM
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Συνέχεια, ανανέωση και συνέργειες με φορείς και παραγωγούς

Πολιτισμός / Το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια ανοίγει ξανά τις πόρτες του μετά την ανακαίνιση

Παρά τον χαμηλό προϋπολογισμό στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της φετινής σεζόν περιλαμβάνονται αφιερώματα στους Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι αλλά και παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και τζαζ.
LIFO NEWSROOM
Μπράντλεϊ Κούπερ και Μάργκοτ Ρόμπι συμπρωταγωνιστές στο νέο «Ocean's Eleven»

Πολιτισμός / Μπράντλεϊ Κούπερ και Μάργκοτ Ρόμπι συμπρωταγωνιστές στο prequel του «Ocean's Eleven»

Τη σκηνοθεσία της νέας ταινίας αναλαμβάνει ο δημιουργός του «Twisters», Λι Άιζακ Τσουνγκ, που παίρνει τη θέση του Τζέι Ροουτς, ο οποίος είχε αρχικά επιλεγεί για τη θέση του σκηνοθέτη
LIFO NEWSROOM
Από τη φάβα της Σκοπέλου έως τα Κέδαρα της Ημαθίας: 11 νέες ζωντανές παραδόσεις στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πολιτισμός / Από τη φάβα της Σκοπέλου έως τα Κέδαρα της Ημαθίας: 11 νέες ζωντανές παραδόσεις στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι η ένταξη των νέων στοιχείων «αναδεικνύει την πολιτιστική πολυφωνία των ελληνικών κοινοτήτων και ενδυναμώνει τη συλλογική μνήμη και τη βιωσιμότητα του πολιτισμού μας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Πολιτισμός / Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Η επιτροπή σημείωσε ότι ο Κρασναχορκάι βραβεύεται «για τη μαγνητική, εκτενή πρόζα του που με υπομονετική ένταση και φιλοσοφική οξύτητα αποκαλύπτει το χάος, την ειρωνεία και τη μοναξιά του ανθρώπινου πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM