Στην τελευταία της δουλειά Straight White Men καταπιάνεται με τη συνομοταξία που οι Αμερικανοί αποκαλούν «λευκοί ετεροφυλόφιλοι άντρες»... Φωτο: Julieta Cervantes
Στην τελευταία της δουλειά Straight White Men καταπιάνεται με τη συνομοταξία που οι Αμερικανοί αποκαλούν «λευκοί ετεροφυλόφιλοι άντρες»... Φωτο: Julieta Cervantes

 

Η κορεάτικης καταγωγής θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτις Γιανγκ Τζην Λη, από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της σύγχρονης νεοϋορκέζικης αβανγκάρντ, είναι η δημιουργός μερικών από τις πιο αξιομνημόνευτες παραστάσεις off Broadway των τελευταίων ετών. Βασισμένες σε κείμενα τα οποία, αν και τα υπογράφει η ίδια, συχνά είναι προϊόν δραματουργικής επεξεργασίας κατά τη διάρκεια προβών με τους ηθοποιούς της, είναι συνυφασμένες με κοινωνικά και υπαρξιακά θέματα, όπου κυριαρχούν ζητήματα εθνικής, κοινωνικής, και σεξουαλικής ταυτότητας – ό,τι πιο ελπιδοφόρο και φρέσκο υπάρχει σήμερα στο αμερικανικό θέατρο.

 

Ένα υπαρξιακό ξέσπασμα, μακρινός συγγενής του εμβληματικού Θανάτου του εμποράκου του Μίλερ, όπου συνομολογείται ότι στον ιδανικό κόσμο των «πετυχημένων» της άρχουσας τάξης τα προνόμια δεν προσφέρουν την ευτυχία και ότι η επαγγελματική ατυχία μπορεί και να γίνει αποδεκτή, όχι όμως και μια αποτυχημένη ζωή.


Στην τελευταία της δουλειά Straight White Men καταπιάνεται με τη συνομοταξία που οι Αμερικανοί αποκαλούν «λευκοί ετεροφυλόφιλοι άντρες». Κι εκεί που όλοι περίμεναν να είναι ένας καταπέλτης εναντίον της τάξης που κυριαρχεί σε όλες τις εκφάνσεις της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, σε όλα τα μήκη και πλάτη του δυτικού κόσμου, αυτό, εκτός από το ότι εμπεριέχει αρκετή δόση χιούμορ, όπως και παλιότερα έργα της, αντιμετωπίζει με συμπόνια τους σύγχρονους προβληματισμούς και τα αδιέξοδα αυτής της τάξης. Συνεπακόλουθα, ενώ η Γιανγκ Τζην Λη κάνει ένα είδος θεάτρου που χαρακτηρίζεται αντισυμβατικό, για πρώτη φορά στήνει ένα νατουραλιστικό περιβάλλον, τοποθετώντας τη δράση στο σαλόνι μιας προοδευτικών αρχών οικογένειας μεσο-ανώτερης τάξης στα βάθη του midwest. Τρία αδέλφια –ο μεγαλύτερος διανύει ήδη την πέμπτη δεκαετία της ζωής του– συναντιούνται στην πατρική εστία για να συντροφεύσουν τον χήρο πατέρα τους τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ανάμεσα σε παιδαριώδη αστεία, αποχαύνωση και κινέζικο ντελίβερι ξεσπάει μια σοβαρή κρίση, ψυχολογική στην αρχή, αλλά βαθύτερης κοινωνικής αμφισβήτησης στην εξέλιξή της, όταν ο φερόμενος ως «αποτυχημένος» γιος που κάποτε ήταν το καμάρι της οικογένειας ξεσπάει σε κλάματα, εκφράζοντας έτσι την αδυναμία του να βρει έναν σοβαρό στόχο στην ανούσια και πληκτική ζωή του.


Ένα υπαρξιακό ξέσπασμα, μακρινός συγγενής του εμβληματικού Θανάτου του εμποράκου του Μίλερ, όπου συνομολογείται ότι στον ιδανικό κόσμο των «πετυχημένων» της άρχουσας τάξης τα προνόμια δεν προσφέρουν την ευτυχία και ότι η επαγγελματική ατυχία μπορεί και να γίνει αποδεκτή, όχι όμως και μια αποτυχημένη ζωή. Η παράσταση, η οποία ξεκίνησε από το Brown University, εξακολουθεί να παίζεται στο περίφημο Public Theater της Νέας Υόρκης, έχει παρουσιαστεί στο Festival d' Automne στο Παρίσι και έχει εκθειαστεί τόσο για την οξυδερκή ανατομία της εποχής μας όσο και για τις ερμηνείες των τεσσάρων ηθοποιών που πρωταγωνιστούν, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών.

 

22-24 Ιουνίου
Πειραιώς 260
Χώρος Η
21:00

 

Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει!
Επωφεληθείτε από τα νέα πακέτα προσφορών και ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα μέσα από το site του Φεστιβάλ.


Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει ήδη ξεκινήσει. Μπορείτε να προμηθεύεστε εισιτήρια για όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ online στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του ή τηλεφωνικά στο 210 3272000, καθημερινά από τις 9:00 έως τις 21:00. Και στις δύο περιπτώσεις η χρέωση γίνεται μέσω πιστωτικής κάρτας. Τα κεντρικά εκδοτήρια απ' όπου μπορείτε επίσης να αγοράσετε εισιτήρια βρίσκονται στη στοά Πεσμαζόγλου (Πανεπιστημίου 39) και λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-17:00, και Σάββατο, 9:00-15:00, ενώ εισιτήρια εκδίδονται και στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Ιανός, στα καταστήματα Public και στα Reload Stores. Θα διατίθενται εισιτήρια μειωμένης τιμής για παιδιά, νέους, φοιτητές, πολύτεκνους, στρατιώτες, άτομα άνω των 65 ετών καθώς και ανέργους και άλλες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, φέτος, για πρώτη φορά, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν «πακέτα» εισιτηρίων για παραστάσεις της επιλογής τους: επιλέγοντας 3 παραστάσεις, θα έχουν έκπτωση 5% επί του συνόλου της τιμής, στις 4 παραστάσεις έκπτωση 7% και στις 5 παραστάσεις έκπτωση 10%. Η προσφορά ισχύει για παραγωγές του Φεστιβάλ και για ατομικά ή εισιτήρια 2 ατόμων ανά παράσταση. Οι χώροι διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι, μεταξύ άλλων, η Πειραιώς 260, το Ηρώδειο, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν κ.ά.


Αναλυτικές πληροφορίες στο www.greekfestival.gr