Τα τμήματα των ΙΕΚ σχετικά με τις Τέχνες και το Design και οι καλλιτεχνικές σχολές, όπως οι δραματικές σχολές, τα θεατρικά εργαστήρια και οι σχολές φωτογραφίας ή κατασκευής κοσμημάτων είναι ένα πιο δημιουργικό μονοπάτι... Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate / LIFO
Τα τμήματα των ΙΕΚ σχετικά με τις Τέχνες και το Design και οι καλλιτεχνικές σχολές, όπως οι δραματικές σχολές, τα θεατρικά εργαστήρια και οι σχολές φωτογραφίας ή κατασκευής κοσμημάτων είναι ένα πιο δημιουργικό μονοπάτι... Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate / LIFO

 

Τέχνη και Γλώσσα
Καλλιτεχνικές σχολές και κέντρα ξένων γλωσσών δείχνουν τον δρόμο προς την επαγγελματική αποκατάσταση.

 

Το άγχος της επιλογής που έχει ο κάθε απόφοιτος λυκείου για την πορεία του σε εκπαιδευτικό επίπεδο είναι μεγάλο. Οι Πανελλήνιες έχουν δημιουργήσει αρκετή πίεση. Και η αναμονή για τη σχολή στην οποία θα μπει την εντείνει. Όμως τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ δεν είναι ο μόνος δρόμος. Υπάρχουν ΙΕΚ και ιδιωτικές σχολές με πολύπλευρη εκπαιδευτική δραστηριότητα και στόχο την ενίσχυση της δημιουργικότητας, της φαντασίας και των ταλέντων που έχει ο κάθε άνθρωπος. Τα τμήματα των ΙΕΚ σχετικά με τις Τέχνες και το Design και οι καλλιτεχνικές σχολές, όπως οι δραματικές σχολές, τα θεατρικά εργαστήρια και οι σχολές φωτογραφίας ή κατασκευής κοσμημάτων είναι ένα πιο δημιουργικό μονοπάτι.


Αυτού του είδους οι σχολές μπορεί να είναι η επιλογή σε μεταλυκειακό επίπεδο, αλλά μπορούν να αποτελέσουν και σπουδές παράλληλες με αυτές της σχολής στην οποία έχει εισαχθεί ο κάθε νέος που θέλει να συνδυάσει τη θεωρητική γνώση του πανεπιστημίου με την πολυσχιδή ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της δημιουργικότητάς του.


Γραφιστική, Υποκριτική, Χορός, Ζωγραφική, ειδικότητες σχετικές με τον κινηματογράφο, Κοσμηματοποιία, Μουσική και Ψηφιακός Σχεδιασμός είναι ορισμένες από τις κατευθύνσεις σε αυτές τις σχολές που έχουν πολύχρονη παρουσία στον τομέα τους και έχουν αναδείξει ταλαντούχους ανθρώπους που αγαπούν με πάθος και μεράκι την τέχνη τους. Βασισμένες σε σύγχρονα μέσα και με σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας, μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στους μαθητές/σπουδαστές.


Ειδικότερα η γραφιστική, οι σχολές με ειδικότητες που αφορούν τον κινηματογράφο και το design (ψηφιακό και μη) αποτελούν τις πιο διαδεδομένες επιλογές στην ελληνική αγορά και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά επαγγελματικής αποκατάστασης, αφού πρόκειται για επαγγέλματα του παρόντος και του μέλλοντος.

 

Ξένες γλώσσες


Αν πάλι ο στόχος είναι το προπτυχιακό στο εξωτερικό ή η συνέχιση της ακαδημαϊκής πορείας με κάποιο μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό σε άλλη χώρα, τότε είναι απαραίτητο να υπάρχει καλό επίπεδο στη γλώσσα της χώρας υποδοχής. Γι' αυτό μπορούν να σε προετοιμάσουν τα αναγνωρισμένα κέντρα ξένων γλωσσών και οι φορείς που στην Ελλάδα εκπροσωπούν γλωσσικά και πολιτιστικά χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ισπανία. Goethe Institut, British Council, Cervantes είναι η τριάδα που εγγυάται τη σίγουρη εκμάθηση ξένων γλωσσών και την ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων. Εκτός από την απλή διδασκαλία, φροντίζουν ώστε να βιώσετε την εμπειρία της γλώσσας με ταξίδια στο εξωτερικό και διαρκή επαφή με βιβλία που διαθέτουν στις βιβλιοθήκες τους. Παράλληλα, έχουν επικουρικό ρόλο στην αναζήτηση του πανεπιστημίου στο εξωτερικό, αφού διαθέτουν συνεργάτες που γνωρίζουν λεπτομερώς το αντικείμενο και διασυνδέσεις στους φορείς της χώρας που έχετε επιλέξει.


Φυσικά, η εκμάθηση μιας γλώσσας δεν είναι προνόμιο μόνο όσων τη χρειάζονται για τις σπουδές τους. Όλα τα κέντρα βασίζονται και στους μικρούς μαθητές, έχοντας στόχο να τους μάθουν από νωρίς μια ξένη γλώσσα, ώστε να είναι εφοδιασμένοι με ένα στοιχείο απαραίτητο στη σύγχρονη κοινωνία και αγορά εργασίας.


Επιπλέον, σε έναν κόσμο γεμάτο νέες τεχνολογίες η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας δεν απαιτεί τη φυσική παρουσία και μπορεί να γίνει και με τη μορφή τηλε-εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για δυσπρόσιτες περιοχές και ανθρώπους που δεν τους είναι εύκολο να μετακινούνται.


Ένα κομμάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι και αυτό της προετοιμασίας για την απόκτηση ενός διπλώματος, η οποία εξελίσσεται διαρκώς και φροντίζει να εξοικειώσει όσο το δυνατόν καλύτερα τον μαθητή με τον τρόπο εξέτασης. Με διαρκή τεστ προσομοίωσης σε κάθε κομμάτι της εξέτασης (listening, speaking κ.λπ.), ο μαθητής έχει την ευκαιρία να μειώσει το άγχος του και να γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα αντιμετωπίσει, ώστε οι πιθανότητες επιτυχίας του να προσεγγίσουν το απόλυτο.

 

AMC - ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ
(συνεργαζόμενα πανεπιστήμια: Queen Margaret University College, University of East London, Edexcel Approved Center)
Αθήνα: Σωρού 74, Μαρούσι, 210 6199891 / Πειραιάς: Φίλωνος & Σωτήρος 1Α, 210 4121200 / Θεσσαλονίκη: Ελ. Βενιζέλου 14 & Τσιμισκή, 2310 241010, info@amc.edu.gr, www.metropolitan.edu.gr
Από το 1982 υπηρετεί με συνέπεια και όραμα την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όντας μέλος του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΜΗ και αναγνωρισμένος φορέας από το υπουργείο Παιδείας και το Βρετανικό Συμβούλιο Πιστοποίησης. Σε συνεργασία με διακεκριμένα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, παρέχει στα υπερσύγχρονα κι εξοπλισμένα campus του μια σειρά από πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών που καλύπτουν σύγχρονα επιστημονικά πεδία και ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις της ελληνικής και διεθνούς αγοράς εργασίας, δίνοντας άριστες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Μεταξύ των προπτυχιακών προγραμμάτων του βρίσκεται το BA in Media Production-Film Directing που εστιάζει στην παραγωγή και σκηνοθεσία και στις νέες τεχνολογίες για τη δημιουργία μιας ταινίας.

 

IΕΚ ΑΚΜΗ
Αθήνα: Κοδριγκτώνος 16, 210 8224074 / Πειραιάς: Φίλωνος 67 & Σωτήρος Διός, 210 8224074 / Θεσσαλονίκη: Τσιμισκή 14, 2310 260 200, info@iek-akmi.gr, www.iek-akmi.edu.gr
Στους 12 τομείς του εκπαιδευτικού του προγράμματος περιλαμβάνονται και ειδικότητες με καλλιτεχνική κατεύθυνση όπως Διακοσμητής, Γραφίστας, Φωτογράφος, Τεχνικός Δομικών Έργων, Εικονογράφος-Σκιτσογράφος, Συντηρητής Έργων Τέχνης, Συντηρητής Έργων Ζωγραφικής, Σεναριογράφος, Παραγωγός, Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος, Χορευτής και Χορογράφος, Fashion Designer, Στυλίστας, Φωτογράφος, Σχεδιαστής μέσω Η/Υ κ.ά. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο ΙΕΚ Σκηνοθεσίας της Ακμής που τεχνολογικά είναι πολύ ανεπτυγμένο, αφορά τις οπτικοακουστικές τέχνες (διαδικτυακοί ιστότοποι & ψηφιακά μέσα) και μαθαίνει τον ενδιαφερόμενο πώς να μετατρέπει ένα σενάριο σε εικόνα και ήχο, να τοποθετεί τις κάμερες, να καθοδηγεί τους ηθοποιούς και να επιμελείται μια ταινία και στα 4 στάδια της παραγωγής της. Όλο αυτό επιτυγχάνεται μέσα από 20 μαθήματα όπως το Μοντάζ, η Ιστορία Αισθητικών Θεωριών, η Ιστορία Τέχνης, η Ιστορία Κινηματογράφου & Τηλεόρασης, η Θεωρία Επικοινωνίας, η Παραγωγή, η Ηχοληψία κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρεχόμενη εκπαίδευση βασίζεται σε διεθνή πρότυπα, επιτρέποντας στον απόφοιτο να εργαστεί και στο εξωτερικό ή να συνεχίσει για μεταπτυχιακές σπουδές, έχοντας ήδη κατοχυρώσει Bachelor Degree in Film Directing από το Athens Metropolitan College του ομίλου ΑΚΜΗ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών παρέχεται στους σπουδαστές Κρατικό Δίπλωμα που χορηγείται από το υπουργείο Παιδείας.

 

ΚΟΛΕΓΙΟ ΒΑΚΑΛΟ ART & DESIGN
Λάμπρου Κατσώνη 26, Λυκαβηττός, Αθήνα, 210 6442514, 210 6425185, 210 6458847, info@vakalo.gr, www.vakalo.gr
Εδώ και 56 χρόνια το Κολέγιο Βακαλό παρέχει συστηματική εκπαίδευση στις Εφαρμοσμένες Τέχνες (σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο από το 1996), αναπτύσσοντας παράλληλα προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων, επαγγελματιών και καλλιτεχνών σε εξειδικευμένους τομείς του Design. Εικαστικές Τέχνες, Γραφιστική και Οπτική Επικοινωνία, Εικονογράφηση, Κόμικς, Web Design και Multimedia, Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου, Landscape και Spatial Design, Σκηνογραφία, Θεωρία και Ιστορία των Εφαρμοσμένων Τεχνών είναι ορισμένα από τα πεδία στα οποία το κύρος και η πρωτοπορία του Κολεγίου Βακαλό θεωρούνται αδιαμφισβήτητα. Παράλληλα με τα επικυρωμένα προγράμματα, αποσκοπώντας στην υψηλού επιπέδου επαγγελματική και καλλιτεχνική επιμόρφωση, το κολέγιο λειτουργεί τα ανεξάρτητα μονοετή εργαστήρια Ζωγραφικής, Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας, Κόμικς και Φωτογραφίας, καθώς και ταχύρρυθμα, εξειδικευμένα εργαστηριακά σεμινάρια Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου, Γραφιστικής και Digital Design. Για το 2014 τα σεμινάρια περιλαμβάνουν Σχεδιασμό Πολυχώρου, Colour & Light In Space, Re:Design, Low & No Budget Design, Εργαστήριο Φωτογραφίας, Ψηφιακή Σχεδίαση, Γλυπτική Μινιατούρα και Portfolio Revision Workshop. Το Κολέγιο Βακαλό διαθέτει Γραφείο Επαγγελματικής Αποκατάστασης για τους αποφοίτους και, συχνά, τους τελειόφοιτους σπουδαστές του.

 

ΑΚΤΟ
Αθήνα: Ευελπίδων 11Α, Πεδίον του Άρεως, 210 5230130 / Θεσσαλονίκη: 26ης Οκτωβρίου 38-40 & Ανδρέου Γεωργίου (δίπλα στο MET Hotel), 231 0221231, information@aktocollege.gr, www.akto.gr
Με στόχο τη διαρκή εξέλιξη και πρόοδο, προσφέρει όλο το φάσμα σπουδών στις ειδικότητες Art & Design: Graphic Design, Interior Architecture, Product Design, Photography, Fashion Design, Fine Art & New Media, Animation & Interactive Media, Sketch-Comics-Cartoon. Με την επικύρωση του κρατικού Βρετανικού Πανεπιστημίου του Middlesex προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε επίπεδο Bachelor of Arts (Honours) Degree και Master of Arts in Design. Από το 2013, ο ΑΚΤΟ καλύπτει πλέον όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στον τομέα Art & Design, με τον πανεπιστημιακό τίτλο Master of Arts in Design να είναι το επιστέγασμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο ΑΚΤΟ είναι, επίσης, το μοναδικό ελληνικό ιδιωτικό κολέγιο που ανήκει στην «Cumulus Association». Η Παγκόσμια Ένωση Πανεπιστημίων και Κολεγίων Art, Design & Media στοχεύει στην προώθηση της γνώσης, της εκπαίδευσης και της έρευνας σε όλο τον κόσμο και απαρτίζεται σήμερα από 189 μέλη, τα οποία επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια για τη συνολική προσφορά του έργου τους στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι.

 

ΙΑΝΟΣ
Σταδίου 24, 210 3217917, www.ianos.gr
Μετά τους τρεις κύκλους σεμιναρίων δημιουργικής γραφής , η αλυσίδα πολιτισμού Ιανός συνεχίζει φέτος με τα Εργαστήρια Βιβλίου. Με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο και αποσκοπώντας όχι μόνο στη συγγραφική πρόοδο αλλά και στην επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων, έμπειροι και καταξιωμένοι συγγραφείς και επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου, με διδακτική εμπειρία, μοιράζονται τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, καθοδηγώντας τους συμμετέχοντες. Παράλληλα, λειτουργούν εξ αποστάσεως σεμινάρια (e-learning), τα οποία αφορούν γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με το βιβλίο. Πρόκειται για εργαστήρια-σεμινάρια δημιουργικής γραφής και διόρθωσης, καθώς και επιμέλειας κειμένων, τα οποία προωθούν τη μαθησιακή διαδικασία μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησης σε όσους δεν μπορούν να συμμετέχουν στα διά ζώσης σεμινάρια. Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής, Διόρθωσης-Επιμέλειας Κειμένων και Εικονογράφησης. Τα δύο πρώτα θα γίνουν και μέσω της πλατφόρμας e-learning. Τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου θα γίνει η παρουσίαση-ενημέρωση για τους θεματικούς κύκλους των εργαστηρίων.

 

ΔΗΛΟΣ - ΣΧΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟΥ
Ελευσινίων 11, Μεταξουργείο, Αθήνα, 210 5203562, contact@dilos.gr, www.dilos.gr
Η αγάπη για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την υποκριτική παίρνει σάρκα και όστα στη σχολή Δήλος. Οι επίδοξοι ηθοποιοί που την επιλέγουν πρέπει να περάσουν πρώτα από τις 3 φάσεις των εισαγωγικών της εξετάσεων για να μπορέσουν να διδαχτούν, μεταξύ άλλων, Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμό, Τραγωδία-Δραματολογία, Κίνηση-Χορό, Οπλομαχητική κ.ά., που σε συνδυασμό με τα θεματικά σεμινάρια παρέχουν μια πληρέστατη εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία αποτυπώνεται σε πρώτη φάση στα αναλόγια και στις παραστάσεις που διοργανώνει η σχολή με τη συμμετοχή των σπουδαστών.

 

DANCE - ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΤΑΝΙΑ ΡΩΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
Χίου 15 & Ευφρονίου 18, Καισαριανή, 210 7250569, dance@rossopoulou.gr, www.dance-at.gr
Πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο (Approved Dance Centre) από ISTD και το ελληνικό κράτος. Διδάσκει μαθήματα θεωρητικά και πρακτικά που οδηγούν στην απόκτηση όλων των χορευτικών και διδασκαλικών διπλωμάτων του ISTD, υπό τη γενική επιμέλεια και καθοδήγηση της διπλωματούχου καθηγήτριας Τάνιας Ρωσσοπούλου. Καλύπτει τα τμήματα όλων των επιπέδων και βαθμίδων, από την προσχολική ηλικία (3 ετών) μέχρι τα ανώτερα χορευτικά διπλώματα Advance 2 του ISTD στον κλασικό και τον μοντέρνο χορό, και τα διπλώματα διδασκαλίας DDI & DDE του ISTD που αφορούν την κατάρτιση όσων επιθυμούν να ασχοληθούν με τη διδασκαλία τόσο του κλασικού μπαλέτου όσο και του μοντέρνου χορού (jazz). Στην dance @ διδάσκονται κλασικό μπαλέτο και μοντέρνος χορός (βάσει του συστήματος ISTD), σύγχρονος χορός (βάσει της τεχνικής Release), χιπ-χοπ, Pilates και Yoga. Κάθε χρόνο επιλέγονται και επιπρόσθετα σεμινάρια χορού και θεωρίας της μουσικής.

 

FOCUS - ΣΧΟΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Λεωφόρος Παπάγου 112, Ζωγράφου, 210 7750675, www.focus.edu.gr
Συμπληρώνει τριάντα σχεδόν χρόνια πορείας στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης γύρω από την τέχνη της φωτογραφίας, προσφέροντας ένα εντατικό μονοετές πρόγραμμα, δομημένο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να καλύπτει πλήρως την τεχνική της φωτογραφίας και του βίντεο. Ο σπουδαστής μπορεί να αναπτύξει περισσότερο τις δεξιότητές του και να επιλέξει τα είδη φωτογραφίας και βίντεο που τον ενδιαφέρουν με ένα δεύτερο, προαιρετικό έτος σπουδών. Με το πρόγραμμα EDU-Εξ Αποστάσεως παρέχει τηλε-εκπαίδευση σε συγκεκριμένες ενότητες, όπως η τεχνική της φωτογραφικής λήψης. Συχνά διοργανώνει εκθέσεις με φωτογραφίες των σπουδαστών αλλά και επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί της πόλης.


GΑLILEO - ΣπουδΕς ΚοσμΗματος
Μιλτιάδου 11, Αθήνα, 217 7020301, galileo1954@yahoo.com, www.galileo.edu.gr
Aνεξάρτητη επαγγελματική σχολή διδασκαλίας της τέχνης της αργυροχρυσοχΐας με μια επιτυχημένη πορεία πενήντα πέντε χρόνων στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Από το 1996 αποτελεί μέλος του οργανισμού Parlement Lyceen Europeen des Écoles de Bijouterie et Metiers d' Art. Τα εκπαιδευτικά του προγράμματα απευθύνονται σε αρχάριους και επαγγελματίες και περιλαμβάνουν: full time - Μονοετές Πλήρες Πρόγραμμα Αργυροχρυσοχοΐας με καθημερινή φοίτηση, part time - Εναλλακτικό Πρόγραμμα Σπουδών Αργυροχρυσοχοΐας με φοίτηση από 1 έως 3 φορές την εβδομάδα και Ταχύρρυθμα Προγράμματα Αργυροχρυσοχοΐας με εντατική φοίτηση για την ολοκλήρωση κάθε εκπαιδευτικής ενότητας σε λίγες ημέρες. Τα ταχύρρυθμα προγράμματά του προσφέρουν υψηλή εξειδίκευση σε τεχνικές όπως η Καρφωτική, η Μεταλλοπλαστική (Repouse), το Σχέδιο Κοσμήματος, η Χαρακτική κ.ά. Γίνονται σε συνεργασία με διεθνείς καταξιωμένους τεχνίτες που συνεργάζονται αποκλειστικά με τη σχολή ως επισκέπτες καθηγητές. Οι φοιτητές/σπουδαστές και οι άνεργοι έχουν έκπτωση 20% με επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας και της κάρτας ανεργίας αντίστοιχα.

 

HANDROMANIA SEMINARS
Ανδρέα Παπανδρέου 39, Χαλάνδρι, 210 6891566, info@handromania.gr / Εθνικής Αντιστάσεως 2, Περιστέρι, 210 5756154, peristeri@handromania.gr / Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 15 & Δούσμανη, Γλυφάδα, 210 8944762, glyfada@handromania.gr / Κυδωνίας 44, Χανιά, 28210 75662, chania@handromania.gr
Ιδρύθηκε το 1994 και δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της λιανικής και χονδρικής πώλησης με ειδίκευση στα αξεσουάρ για ρούχα και μαγιό και αντικείμενο τη χάνδρα, το κόσμημα, το κομπολόι και το επιχειρηματικό δώρο. Επιπλέον, συνεργάστηκε με μεγάλους οίκους στην Ελλάδα και εταιρείες του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια έχει συστήσει και εργαστηριακά σεμινάρια στην τέχνη της κατασκευής κοσμήματος. Αυτά είναι: εισαγωγή στο κόσμημα, εκμάθηση της τεχνικής Macrame, χειροποίητο κόσμημα και ασήμι, παιχνιδοκοσμήματα για πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Από φέτος θα λειτουργήσουν σεμινάρια για Decoupage, Μεικτές Τεχνικές (χαρτιά, μέταλλα, πινέλα, κόλλες κ.ά.) και Χειροτεχνία-Ανακύκλωση.

 

ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΑΣΜΟΣ
Μπούσγου 20, Πεδίον του Άρεως, Αθήνα, 210 6411823, ath@iasmos.net, www.iasmos.net
Ξεκίνησε ως Θεατρικό Εργαστήρι από τον σπουδαίο ηθοποιό και θεατράνθρωπο Βασίλη Διαμαντόπουλο και εξελίχθηκε σε Ανωτέρα Σχολή Δραματικής, μία από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες στην Ελλάδα. Στη σχολή διδάσκεται πληθώρα μαθημάτων από καταξιωμένους καθηγητές, που παρέχουν σημαντικά εφόδια σε κάθε σπουδαστή. Η φοίτηση στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» είναι τριετής. Τα μαθήματα είναι καθημερινά, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή. Οι σπουδαστές παρακολουθούν 16 ώρες την εβδομάδα το μάθημα της Υποκριτικής και του Αυτοσχεδιασμού και επιπλέον 16 ώρες τα παρακάτω μαθήματα: Κίνηση-Χορός, Αγωγή Προφορικού Λόγου (Ορθοφωνία), Μουσική-Τραγούδι, Δραματολογία, Ιστορία Θεάτρου, Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Ιστορία και Πρακτική Θεάτρου, Σκηνογραφία-Ενδυματολογία και Διασκευή Προσώπου.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ-ΟΡΝΕΡΑΚΗΣ
Θήρας 19, πλ. Αμερικής, Αθήνα, 210 8665611, info@ornerakis.gr, www.ornerakis.gr
Με στόχο μια υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή πορεία, δίνει εδώ και δύο δεκαετίες τη δυνατότητα σε σπουδαστές να μάθουν τις τεχνικές του Σκίτσου, της Εικονογράφησης, της Γελοιογραφίας, της Σκηνοθεσίας, του Ελεύθερου Σχεδίου, της Γραφιστικής κ.ά. Ειδικεύεται σε Κινούμενο Σχέδιο, Γραφιστική, Web Design, Computer Graphics και παρέχει τριετή κύκλο σπουδών αλλά και μονοετή προγράμματα με επίκεντρο το Σκίτσο, το Ελεύθερο Σχέδιο και το Web Design, μεταξύ άλλων. Στο 4ώροφο κτίριο όπου στεγάζεται διαθέτει πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, στούντιο ζωγραφικής και σκίτσου, εργαστήριο κινουμένου σχεδίου και βιβλιοθήκη.

 

ΜΙΚΡΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 7, Θησείο, 210 3252998, 210 3243306, 210 9480745, info@mikropolytexneio.gr, www.mikropolytexneio.gr
Ένας Πολυχώρος Σεμιναρίων Τέχνης όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές κατηγορίες καλλιτεχνικής επιμόρφωσης το σεμινάριο που τους ενδιαφέρει, χωρίς να έχουν αναγκαστικά προηγούμενη εμπειρία. Οι διδάσκοντες είναι σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες, δημιουργοί και δάσκαλοι με σπάνια εξειδίκευση στον τομέα τους. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στη γραφή, στα εικαστικά, στον κινηματογράφο, στο παραμύθι, στον χορό, στην τηλεόραση, στα ψηφιακά μέσα, στη μουσική κ.α. Τα φετινά σεμινάρια περιλαμβάνουν σκηνογραφία, 2 workshops για τη χειροποίητη τέχνη, ένα Art Therapy Workshop με άξονα την κινησιολογία και το θεατρικό παιχνίδι, εργαστήρι υποκριτικής, αυτοματική γραφή με τεχνικές αφήγησης και πολλά άλλα. Μέσα από τα σεμινάρια αναδεικνύονται και τα ταλέντα που παρουσιάζονται μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις, όπως οι ραδιοφωνικές βραδιές, οι εκθέσεις φωτογραφίας, οι παραστάσεις για μεγάλους και παιδιά, οι πολιτιστικές βόλτες και τα φεστιβάλ στην Αθήνα και στα νησιά την καλοκαιρινή περίοδο.

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Ιπποκράτους 118, Αθήνα, 211 3003580, polychoros@metaixmio.gr, www.metaixmio.gr/polychoros
Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά ο Πολυχώρος Μεταίχμιο ανοίγει τις πόρτες του σε όσους ενδιαφέρονται για αυτομόρφωση και διά βίου μάθηση, με ένα πλούσιο και ανανεωμένο πρόγραμμα σεμιναρίων. Εντατικό Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής, Πεζογραφία (για αρχάριους & προχωρημένους), Σεμινάριο Κατάρτισης Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων και Παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών είναι, μεταξύ άλλων, κάποια από τα σεμινάριά του. Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στον Πολυχώρο Μεταίχμιο στο κέντρο της Αθήνας (Ιπποκράτους 118). Με την ολοκλήρωση κάθε σεμιναρίου παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης, ενώ με την εγγραφή προσφέρονται δωρεάν βιβλία που σχετίζονται με το αντικείμενο του σεμιναρίου. Τα δίδακτρα παραμένουν μειωμένα στους νέους κύκλους των σεμιναρίων της προηγούμενης σεζόν και χαμηλά στα νέα σεμινάρια, ενώ για φοιτητές και ανέργους υπάρχουν ειδικές τιμές και σε όλους τους συμμετέχοντες 30% έκπτωση στις αγορές βιβλίων από τον Πολυχώρο. Υπάρχει και ειδική πρόβλεψη για εργαζομένους εταιρειών μέσω του προγράμματος ΛΑΕΚ, που είναι επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης.

 

ΠΑΛΜΟΣ
Κλεισθένους 3, πλατεία Κοτζιά, 6944 917246, pravissimus@yahoo.gr, www.therapy-playback.gr
Στο χώρο έκφρασης & θεραπείας «Παλμός» λειτουργεί, για δεύτερο χρόνο, θεατρικό εργαστήρι για άτομα που επιθυμούν να εκφραστούν μέσω της τέχνης του θεάτρου. Απευθύνεται σε μη επαγγελματίες ηθοποιούς που θα ήθελαν να δοκιμάσουν και να εξελίξουν τα εκφραστικά τους μέσα μέσω της σκηνικής αναπαράστασης. Το γκρουπ δουλεύει πάνω σε αυτοσχεδιασμούς, θεατρικούς μονολόγους και σκηνές, ενώ παράλληλα διδάσκονται βασικές αρχές υποκριτικής και εκφοράς του λόγου (ορθοφωνία), με τελικό στόχο τη δημιουργία θεατρικής παράστασης. Τα μαθήματα του θεατρικού εργαστηρίου θα διεξάγονται στον χώρο του «Παλμού» κάθε Τετάρτη από τις 7 Οκτωβρίου, 18:30-22:30.

 

POCKET FLAT
Πατησίων 299, www.stellamari2014.blogspot.gr
Ιδρύθηκε από τη Στέλλα Μαρή στον 5ο όροφο ενός κτιρίου και στεγάζει την αγάπη για την τέχνη. Πρόκειται για ένα θεατρικό εργαστήρι 4ετούς φοιτήσεως, με δυνατότητα επιλογής και μεμονωμένων μαθημάτων. Διδάσκονται Υποκριτική - Αρχαίο Δράμα - Χοροκίνηση - Χοροθέατρο - Φωνητική και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά 5-10 χρονών. Έχει επίσης και 4μηνιαία εργαστήρια με μαθήματα α) θεατρική διασκευή κειμένου, β) θέατρο Νο και Δύση.

 

VELLIOS SCHOOL OF ART
3ης Σεπτεμβρίου 24, Αθήνα, 210 5201730, 211 8007775, info@velliosschoolofart.gr, www.velliosschoolofart.gr
Από τα πιο σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με το βλέμμα στις Τέχνες, στο Σχέδιο και στο Design. Διαθέτει τρεις κατευθύνσεις σπουδών (Καλές Τέχνες, Σχέδιο και Ψηφιακές Τέχνες) και κύκλο εναλλακτικών σπουδών part time, εξ αποστάσεως ή/και σεμινάρια. Παρέχει διασύνδεση με πανεπιστήμια του εξωτερικού και μέσω της Συμβουλευτικής Υποστήριξης καθοδήγηση στους σπουδαστές του για την αγορά εργασίας.

 

ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ
Ηρώων Πολυτεχνείου 1, Αγία Παρασκευή, 210 6014087, info@peri-texnis.gr, www.peri-texnis.gr
Χώρος εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής έκφρασης, το Περί Τέχνης μαθαίνει στους μαθητές τους κανόνες του σχεδίου και της ζωγραφικής. Περισσότερο όμως εξειδικεύεται στο γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο για υποψηφίους ΑΕΙ και ΤΕΙ, στην προετοιμασία για τις Σχολές Καλών Τεχνών, στο portfolio για ξένα πανεπιστήμια και στη ζωγραφική για παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και ενήλικες. Επιτρέπει και την ελεύθερη έκφραση της δημιουργικότητας και της φαντασίας, η οποία καθοδηγείται από καταξιωμένους και έμπειρους καθηγητές.


ΥΑΛΟΧΩΡΟΣ
Θεσσαλονίκης 189, Αθήνα, 210 3469210, info@yalohoros.gr, www.yalohoros.gr
Ένας πολυχώρος σεμιναρίων τέχνης με αντικείμενο το καλλιτεχνικό γυαλί (βιτρό, fusing, χύτευση γυαλιού, μορφοποίηση γυαλιού με φλόγιστρο, κόσμημα σε hot pot), όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές κατηγορίες εκμάθησης, χωρίς να έχουν αναγκαστικά προηγούμενη εμπειρία. Οι διδάσκοντες είναι δημιουργοί με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα τους. Στόχος του είναι η άρτια τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, συνδυασμένη με την ανάπτυξη και την εξέλιξη της τέχνης του γυαλιού στην Ελλάδα.

 

ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ e-ΣΧΟΛΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Παν. Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς) 38, μετρό Ομόνοια, www.patakis.gr
Από τις 27 Οκτωβρίου οι εκδόσεις Πατάκη ξεκινούν τον Ζ' Κύκλο Εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής. Καταξιωμένοι συγγραφείς, έμπειροι δάσκαλοι και επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου αναλαμβάνουν να μοιραστούν μαζί σας τη μέθοδο και τα μυστικά της γραφής μέσα από οκτώ θεματικούς κύκλους, όπως η νουβέλα, το διήγημα, η ποίηση, το μυθιστόρημα κ.ά. Κάθε θεματικός κύκλος περιλαμβάνει 10 συναντήσεις και στο τέλος δίδεται βεβαίωση συμμετοχής. Στις 18/10 θα γίνει η ενημέρωση και γνωριμία όσων θέλουν να συμμετέχουν, στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65. Για όσους επιθυμούν υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής μέσω της e-Σχολής, με τους θεματικούς κύκλους να είναι 6 γι' αυτή την περίπτωση. Το πρώτο σεμινάριο με εισηγήτρια τη Μυρσίνη Ζορμπά τιτλοφορείται «Ο σύγχρονος πολιτισμός μας: Εννοιολόγηση, θεσμοί, διαχείριση, πολιτική» και θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου, 11:00-15:00, στο κτήριο της Παν. Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς), αρ. 38. Το δεύτερο αφορά εκπαιδευτικούς και έχει τίτλο «Μια τριλογία για τη διαφορετικότητα (ο άλλος, ο ξένος, ο διαφορετικός)» και θα διεξαχθεί το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, 11:00-14:00, στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη [Ακαδημίας 65, Αθήνα, 210 3811840 (μετρό Πανεπιστήμιο)]. Το τρίτο, με θεματική τις μαθησιακές δυσκολίες αφορά επίσης εκπαιδευτικούς αλλά και φοιτητές, και θα γίνει το Σάββατο 8 Νοεμβρίου στην Παν. Τσαλδάρη, με συντονιστή τον Νίκο Τομαρά (Ειδικός εκπαιδευτικός-συγγραφέας) και τη συμμετοχή της Μαρίας Ψωμά (φιλόλογος Eιδικής Aγωγής-συγγραφέας).

 

PLAYGROUND for the arts
Βουτσαρά 4-6, Βοτανικός, 2108544836, www.yiotapeklari.com, www.playgroundforthearts.com
Η Γιώτα Πεκλάρη αυτήν τη στιγμή θεωρείται από τους πιο δραστήριους και καινοτόμους καλλιτέχνες και δασκάλους φλαμένκο στην Ελλάδα.Το 2009 συνιδρύει το PLAYGROUND. Eναν σύγχρονο χώρο 450 τ.μ., μοναδικό στο είδος του, που έχει στόχο να προσφέρει σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με το φλαμένκο τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους σε όλα τα επίπεδα. Σκοπός της διδασκαλίας είναι ο μαθητής/χορευτής να αποκτήσει γερή τεχνική και ανεπτυγμένη μουσική αντίληψη, έτσι ώστε να μπορεί να εκφραστεί με άνεση και σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζουν το είδος.Τα μαθήματα περιλαμβάνουν τεχνική, χορογραφία, ρυθμολογία, αυτοσχεδιασμό, palmas και σύνθεση χορογραφίας. Επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνονται σεμινάρια με καταξιωμένους Ισπανούς χορευτές και συχνά Tablao (παραστάσεις φλαμένκο) με τη συμμετοχή των μαθητών.

 

ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ
Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη, 210 8656004, 210 8679535
Θεατρικό εργαστήριο με την επιμέλεια της σκηνοθέτιδας και εκπαιδευτικού Χαρούλας Σαμπατάκου, που απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες. Εκτός από βασικές γνώσεις θεάτρου, το εργαστήρι έχει ερευνητικό χαρακτήρα και βασικό στόχο την άσκηση στην εκφορά του θεατρικού λόγου. Μέσα από τα μαθήματα θα ανακαλύψετε την κίνηση και τον λόγο και θα μάθετε να χρησιμοποιείτε τα εκφραστικά σας μέσα. Βασικές γνώσεις θεάτρου, γνωριμία με τα κείμενα, γνώση του χαρακτήρα και των ικανοτήτων σας με τεχνικές θεατρικών αυτοσχεδιασμών και θεατρικά παιχνίδια (αυτογνωσία), άσκηση της εκφραστικής δύναμης του σώματός σας, της φωνής και της κίνησής και εξάσκηση στην εκφορά του προφορικού λόγου σε απαγγελία ποιημάτων, παραμυθιών και λογοτεχνικών έργων είναι αυτά που περιλαμβάνει η εκπαιδευτική του διαδικασία. Το εργαστήρι θα τελειώσει με παράσταση στο θέατρο στο τέλος της χρονιάς. Τα μαθήματα ξεκινούν την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, στις 17:00.

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ DJS
Παραδίδονται εξειδικευμένα μαθήματα με βινύλια, CD και traktor για ανερχόμενους DJs από έμπειρο δάσκαλο της ηλεκτρονικής μουσικής, με διεθνή πείρα σε μεγάλα κλαμπ της Νέας Υόρκης. Σε ένα υπερσύγχρονο στούντιο έχετε τη δυνατότητα να καταρτιστείτε σε όποιο είδος μουσικής θέλετε και ανεξάρτητα από το επίπεδο των ικανοτήτων σας εκπαιδεύεστε ως DJs σε βασικές και προηγμένες δεξιότητες. Εδώ θα μάθετε να εκτελείτε τέλεια mix και να χειρίζεστε ήχους με fx σε κάθε είδος μουσικής. Η ειδίκευση αφορά την ηλεκτρονική μουσική (house, techno, electro, trance, dubstep, drum 'n' bass) αλλά και hip hop, RnB, soul, funk, disco.

 

L-LEARN
info@llearn.gr ,www.llearn.gr
Το όνομά του σημαίνει Learn Languages Everywhere Anytime with peRsonalized lessoNs και αποτελεί μια σύγχρονη μορφή τηλε-εκπαίδευσης που γίνεται σε πραγματικό χρόνο με τη μορφή συνδιάσκεψης εικόνας και ήχου, ενώ παράλληλα ανταλλάσσονται αρχεία και υπάρχει ακόμα και πίνακας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εικονικής τάξης (virtual classroom), η οποία είναι ένα διδακτικό-μαθησιακό περιβάλλον με όλα τα γνωρίσματα της παραδοσιακής τάξης, εκτός από τη φυσική παρουσία του εκπαιδευτή και του εκπαιδευόμενου. Η μέθοδος διδασκαλίας του YOU© έχει επτά σημαντικά πλεονεκτήματα: μαθαίνεις αγγλικά κι ελληνικά από τον υπολογιστή σου με βάση τα ενδιαφέροντά σου, κάνεις ιδιαίτερα μαθήματα σε πραγματικό χρόνο με προσωπικό καθηγητή, ο οποίος διαμορφώνει το πλάνο διδασκαλίας μόνο για εσένα, διαλέγεις πότε και πού θα κάνεις μάθημα, γλιτώνεις χρόνο από περιττές μετακινήσεις και χρήματα αφού χρειάζονται λιγότερες ώρες μαθημάτων, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι παρακολουθείς ξανά το μάθημα, όποτε θες εσύ. Η φιλοσοφία της μεθόδου συνοψίζεται στην εξής απλή, πλην όμως βασική αρχή ότι ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός. Αρχή της μεθόδου είναι η πλήρης εξατομίκευση της μαθησιακής διαδικασίας. Ο προσωπικός καθηγητής διαμορφώνει το πλάνο σπουδών ανάλογα με τις δικές σου ανάγκες, τους δικούς σου στόχους, τα δικά σου ενδιαφέροντα, τον δικό σου χρόνο, τον δικό σου ρυθμό. Κανένα μάθημα δεν είναι το ίδιο, γιατί κάθε μάθημα έχει και ξεχωριστό μαθητή.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΒΙΛΧΕΛΜ ΡΑΪΧ»
3ης Σεπτεμβρίου 84, Αθήνα, 6ος όροφος, 210 8812139, 210 8812104, info@kentroraix.gr, www.kentroraix.gr
Ιδρύθηκε το 1982. Είναι αναγνωρισμένο και ενεργό μέλος των διεθνών οργανώσεων του κλάδου, παρέχοντας εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. Απευθύνεται σε αποφοίτους ή τελειοφοίτους Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής και επαγγελμάτων του ανθρώπου και σε διπλωματούχους ή αποφοίτους άλλων κατευθύνσεων που ενδιαφέρονται για το Τμήμα Συμβούλων Ψυχικής Υγείας. Η Σωματική Ψυχοθεραπεία αποτελεί σήμερα μία από τις πιο διαδεδομένες ψυχοθεραπευτικές κατευθύνσεις. Είναι ψυχοθεραπεία βάθους, με εστίαση στη σωματική διάσταση των ψυχικών λειτουργιών του ανθρώπου. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται ομάδες πρόληψης της νεύρωσης για εφήβους και προεφήβους, ομάδες εγκύων για φυσικό τοκετό, συμβουλευτικός σταθμός για ζευγάρια, γονείς, παιδιά και εφήβους, επιμόρφωση για ειδικούς κοινωνικών επαγγελμάτων (εκπαιδευτικοί, μαίες κ.λπ.), διαλέξεις, ομιλίες και σεμινάρια. Από το 1982 συστεγάζεται με το Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης του Χαρακτήρα (ΕΙΝΑ) που παρέχει ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης στη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική Σωματικής Προσέγγισης, προλαμβάνοντας την ψυχική διαταραχή και λειτουργώντας υποστηρικτικά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Κάθε χρόνο διεξάγει και τους «Μαραθωνίους», διήμερα ή πολυήμερα σεμινάρια θεωρητικού και βιωματικού περιεχομένου που απευθύνονται τόσο σε σπουδαστές όσο και στο κοινό, με την παρουσία έγκριτων συνεργατών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Σίνα 31, Αθήνα, 210 3398600, ifa@ifa.gr, www.ifa.gr
Με περισσότερα από 100 χρόνια ενεργούς και πολύπλευρης παρουσίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο συνεχίζει να προβάλλει και να στηρίζει τις καλλιτεχνικές και πνευματικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Παραδοσιακός χώρος εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας, προτείνει μαθήματα Γαλλικών για όλα τα επίπεδα και για όλες τις ηλικίες, προσφέρει ανώτερες σπουδές κατάρτισης και εξειδίκευσης, εργαστήρια επαγγελματικής, λογοτεχνικής και θεατρικής μετάφρασης αλλά και ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών μέσω Διαδικτύου καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Διαθέτει πολύ πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη στο κτίριό του στη Σίνα αλλά και ψηφιακή βιβλιοθήκη, την culturetheque.com, που δίνει πρόσβαση σε περισσότερες από 65.000 ψηφιακές πηγές. Με την εγγραφή του στο Γαλλικό Ινστιτούτο ο ενδιαφερόμενος γίνεται αυτόματα μέλος του CLUB IFG, που του προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα όπως: συνδρομή στη βιβλιοθήκη Octave Merlier, προσκλήσεις για συναυλίες, προβολές, παραστάσεις κ.ά., εκπτώσεις και ειδικές προσφορές σε προϊόντα και υπηρεσίες εταιρειών και φορέων που υποστηρίζουν την κάρτα μέλους κ.λπ. Διοργανώνει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, μερικές από τις οποίες έχουν γίνει πλέον θεσμοί, όπως το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και η Νύχτα της Φιλοσοφίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να ανακαλύπτει καθημερινά όλες τις πλευρές της Γαλλίας και του γαλλόφωνου πολιτισμού.

 

GOETHE-INSTITUT
Ομήρου 14-16, Αθήνα, 210 3661038, deutsch@athen.goethe.org, www.goethe.de/athen
To Goethe-Institut Athen προσφέρει τμήματα για όλα τα επίπεδα και για όλες τις ηλικίες, ακόμη και για παιδιά από 4η Δημοτικού. Εκτός από τα κανονικά και τα εντατικά τμήματα, όπου οι σπουδαστές προετοιμάζονται για τις διεθνώς αναγνωρισμένες εξετάσεις του Goethe, λειτουργούν ειδικά τμήματα για όσους ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τη γερμανική γλώσσα για επαγγελματικούς σκοπούς. Η Νομική, η Ιατρική, ο Τουρισμός και η Επικοινωνία σε επαγγελματικό επίπεδο βρίσκονται στο επίκεντρο των ειδικών τμημάτων του ινστιτούτου. Προσφέρονται, επίσης, τμήματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας για όσους θέλουν να μάθουν γερμανικά από τον υπολογιστή, ανεξαρτήτως χρόνου και τόπου. Τα νέα τμήματα ξεκινούν τον Οκτώβριο.

 

ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ
Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) 47, Αθήνα, 210 5242646, 210 5242674, segreteria.iicatene.esteri.it
Ένα από τα 90 Ιταλικά Μορφωτικά Ινστιτούτα που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, με τμήματα ιταλικής γλώσσας και πολιτισμού για παιδιά και ενήλικες, εξετάσεις για την πιστοποίηση της γνώσης της Ιταλικής, επιμορφωτικά σεμινάρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, βιβλιοθήκες και προσφορά διδακτικού και εκδοτικού υλικού. Εκτός από την εκμάθηση της Ιταλικής, παρέχει και συμβουλές σχετικά με σπουδές στην Ιταλία και υποτροφίες για παρακολούθηση τμημάτων γλώσσας στη γείτονα χώρα.

 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ
Μητροπόλεως 23, Αθήνα, 210 3634117, cenate@cervantes.es, www.atenas.cervantes.es
Ο μεγαλύτερος διεθνής φορέας στη διδασκαλία της Ισπανικής. Εκτός από τα γενικά τμήματα για ενήλικες, υπάρχουν και ειδικά εργαστήρια πολιτισμού, όπου τα μαθήματα εστιάζουν σε συγκεκριμένες πτυχές της γλώσσας, όπως η συζήτηση, η λογοτεχνία, το λεξιλόγιο, η γραμματική κ.λπ. Μέσα από το μάθημα και τις παράλληλες δράσεις σάς προετοιμάζει κατάλληλα για τα διπλώματα της Ισπανικής ως ξένης γλώσσας (DELE), τα οποία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και ανοίγουν τις πόρτες για την επαγγελματική εξέλιξη και τον εκπαιδευτικό χώρο, τόσο στην Ισπανία όσο και σε άλλες ισπανόφωνες χώρες. Το Ινστιτούτο Θερβάντες σας δίνει τη δυνατότητα να μάθετε ισπανικά με τρόπο ευέλικτο, μέσω του Διαδικτύου (AVE). Ο μαθητής, μέσω της εφαρμογής των εργαλείων επικοινωνίας (blogs, wikis και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο), συμμετέχει ενεργά στο μάθημα και συνεργάζεται με τους συμμαθητές του υπό την επίβλεψη και υποστήριξη του επιβλέποντα καθηγητή. Οι εγγραφές για τα διπλώματα της εξεταστικής Νοεμβρίου γίνονται από 1η Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου.

 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΥΣΚΙΝ (PUSHKIN)
Φειδίου 18, Αθήνα, 210 3302051, 210 3824741, info@pushkin.gr, www.pushkin.gr
Η Ρωσία επί αιώνες δημιουργεί συνθήκες που διαμορφώνουν τις παγκόσμιες εξελίξεις. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ρωσικά έχουν καταστεί δεύτερη δημοφιλέστερη ξένη γλώσσα. Το Ινστιτούτο Πούσκιν σας καλεί να μάθετε τη ρωσική γλώσσα μέσα από το εναρμονισμένο με τις σημερινές συνθήκες πρόγραμμα σπουδών του. Στον χώρο του ινστιτούτου πραγματοποιούνται ιδιαίτερα μαθήματα καθώς και ατομικά προγράμματα σπουδών και τα τμήματα προσαρμόζονται σε ειδικές κατηγορίες σπουδαστών. Διοργανώνει σεμινάρια επιμορφωτικά, ειδικής ορολογίας, επιχειρηματικά, και προσφέρει μαθήματα από απόσταση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (e-learning). Από 25/9 ως 7/11 ξεκινούν νέα τμήματα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Εγγραφές καθημερινά (εκτός Σαββάτου) μεταξύ 09:00 και 20:00 στη γραμματεία του Ινστιτούτου, Φειδίου 18 και Εμμ. Μπενάκη.

 

EL MUNDO - ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Λεωφόρος Συγγρού 9 (μετρό Ακρόπολη), 210 9246901, www.elmundo.gr, info@elmundo.gr
Ένα κέντρο ξένων γλωσσών αλλά και ένας πολυπολιτισμικός χώρος στην καρδιά της Αθήνας. Καθηγητές με μεγάλη εμπειρία διδάσκουν τη μητρική τους γλώσσα και εγγυώνται την επιτυχία. Πέρα από μαθήματα σε ισπανικά, πορτογαλικά, καταλανικά, βάσκικα και γαλικιανά, μετά από δέκα χρόνια επιτυχούς πορείας έχει εισαγάγει και την εκμάθηση αραβικών και κινέζικων. Έχει και παράλληλη δράση με διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων, διαγωνισμούς γαστρονομίας και φωτογραφίας, προβολές ταινιών κ.ά.

 

LIVING ENGLISH STUDIO
Κυμοθόης 52α (σταθμός μετρό Δάφνη), Υμηττός, 210 9763049, www.livingenglishstudio.gr
Μετά από 20 χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στην Ελλάδα η Barbara Lyons ίδρυσε το Living English Studio, έναν ευχάριστο χώρο για να εξασκήσετε τα αγγλικά σας με μια σειρά από διαδραστικές δραστηριότητες ομιλίας. Πάρα πολλοί Έλληνες όλων των ηλικιών έχουν στραφεί πλέον στη διεθνή αγορά εργασίας και ενώ διαθέτουν Lower ή ακόμη και Proficiency, έχουν ξεχάσει τη γλώσσα που είχαν μάθει καθισμένοι εκατοντάδες ώρες σε θρανία, γιατί απλώς δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσουν! Στο Living English Studio θα διαπιστώσετε πόσο εύκολα θα «λυθεί» η γλώσσα. Το Living English Studio προσφέρει δύο δοκιμαστικές εβδομάδες, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, για το εργαστήρι ενηλίκων. Επίσης, από φέτος αρχίζει και ένα εργαστήρι αποκλειστικά για εφήβους (chit-chat) μόνο για το Σάββατο (αφού το πρόγραμμα των εφήβων εντός της εβδομάδος είναι ήδη φορτωμένο), με μια σειρά από δημιουργικές και διαδραστικές δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ευχέρειας στη συνομιλία.

 

CITY UNITY COLLEGE
[συνεργαζόμενα πανεπιστήμια: City University of Seattle (USA), Liverpool John Moores University (U.K.), University of Strasbourg (France), New England College, Cardiff Metropolitan University, Universitatea Din Bucuresti]
Κτίριο Α', Καρύτση 1 & Κολοκοτρώνη, Σύνταγμα, 210 3243221, 210 3243222, Κτίριο Β', Θησέως 15-17, Σύνταγμα, 211 7109150, Κτίριο Γ', Ποσειδώνος 70, Γλυφάδα,
210 8983022, www.cityu.gr
Ιδρύθηκε το 1999 ως παράρτημα του City University of Seattle και από το 2010 λειτουργεί ως αναγνωρισμένο από το υπουργείο Παιδείας, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων σπουδών. Στα μεταπτυχιακά του περιλαμβάνονται τα Master στη Διερμηνεία, τη Μετάφραση, τη Διεθνή Επικοινωνία και τη Διερμηνεία Συνεδρίων. Διαθέτει και εγκαταστάσεις για φοιτητικές εστίες σε κεντρικό σημείο της Αθήνας (Αβραμιώτου 12, Μοναστηράκι) για όσους προέρχονται από άλλες πόλεις.

 

FULBRIGHT FOUNDATION
Αθήνα: Βασιλίσσης Σοφίας 6, 1ος όροφος, 210 7241811, 210 7241812, info@fulbright.gr / Θεσσαλονίκη: Βενιζέλου 4, 3ος όροφος, 231 0242904, edadthes@fulbright.gr, www.fulbright.gr
Στόχος του ιδρύματος είναι να διευρύνει και να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσφέροντας ευκαιρίες για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές σε Έλληνες και Αμερικανούς πολίτες. Οι υποτροφίες Fulbright χορηγούνται ως οικονομική ενίσχυση σε φοιτητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς για σπουδές, διαλέξεις και έρευνα. Αφορούν τους τομείς των Ανθρωπιστικών Επιστημών, των Καλών Τεχνών, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και των Χρηματοοικονομικών Σπουδών, των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας, καθώς και του Περιβάλλοντος, της Εκπαίδευσης, των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και της Δημόσιας Διοίκησης. Εκτός από το πρόγραμμα υποτροφιών, προσφέρει ειδικά προγράμματα και υλοποιεί πρωτοβουλίες για την προώθηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών. Αυτές περιλαμβάνουν σεμινάρια πολιτιστικής ενημέρωσης για Αμερικανούς εκπαιδευτικούς, πρόγραμμα κατάρτισης για Έλληνες εκπαιδευτικούς, διαλόγους με συγγραφείς και καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Στις 6 Οκτωβρίου διοργανώνει την «20ή Ετήσια Έκθεση Αμερικανικών Πανεπιστημίων» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza (Μιχαλακοπούλου 50, Αθήνα) από τις 4:00 έως τις 8:00 μ.μ.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΟΥΚΑ
Μεσογείων 151, Μαρούσι, 210 6186000, info@doukas.gr, www.doukas.gr
Από το 1917 αποτελεί έναν εκπαιδευτικό οργανισμό που διαμορφώνει το τοπίο της μάθησης και εκπαίδευσης με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και αντιλήψεις. Εκτός από τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, παρέχει και διδασκαλία της αγγλικής, της γαλλικής και της γερμανικής γλώσσας. Η διδασκαλία των ξένων γλωσσών πραγματοποιείται σε ομάδες εργασίας ανεξάρτητες από τα ελληνικά τμήματα στα οποία είναι ενταγμένοι οι μαθητές. Οι ομάδες αυτές λειτουργούν από την Γ' Δημοτικού για τα Αγγλικά και από την Ε' Δημοτικού για τη Β' Ξένη Γλώσσα (Γαλλικά ή Γερμανικά). Οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων προετοιμάζονται στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος για συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης. Για την καλύτερη προετοιμασία τους διενεργούνται δύο είδη εσωτερικών εξετάσεων (Screening & Mock Test) και για τις τρεις γλώσσες. Βασικές για την εκμάθηση της γλώσσας θεωρούνται οι πολιτιστικές εκδρομές στις 3 χώρες και η ανταλλαγή μαθητών με αντίστοιχα εκπαιδευτήριά τους. Στα Εκπαιδευτήρια Δούκα απονεμήθηκε το Intermediate Certificate-British Council International School Award (ISA). To ISA διοργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο και επιβραβεύει τις διεθνείς πολιτιστικές και εκπαιδευτικές συνεργασίες κάθε εκπαιδευτικού οργανισμού. Η συμμετοχή στο ISA καλλιεργεί στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τις δεξιότητες που απαιτούνται για να εργαστούν σε μια παγκόσμια κοινότητα.

 

ΣΧΟΛΕΣ ΓΡΑΨΑ
Κεντρικά: Υμηττού 102 (πλησίον Village), 210 7565300, 210 7521767, www.grapsa.edu.gr
Πρωτοπόρος στην ξενόγλωσση εκπαίδευση με ευρωπαϊκά στάνταρ εδώ και 30 χρόνια, ο όμιλος Γράψα παρέχει στα 21 κέντρα του προγράμματα εκμάθησης σε περίπου 5.000 σπουδαστές, σε πέντε γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ισπανικά. Διαθέτει και ταχύρρυθμα προγράμματα για ERASMUS, εργασία στο εξωτερικό και σε εργαζομένους επιχειρήσεων. Η εκπαιδευτική διαδικασία παρέχει πολλά καινοτόμα εκπαιδευτικά προϊόντα (Get What You Need, The Flexible Choice, Peer Teaching, Write&Win) που τα διαφοροποιεί και τα καθιστά μοναδικά. Η παρουσία νέων τεχνολογιών Interactive Classroom Technology (ICT) συντελεί σε ακόμα καλύτερη εμπέδωση του γλωσσικού υλικού. Κάθε χρόνο πάνω από 1.000 σπουδαστές έχουν επιτυχία σε εξετάσεις για δίπλωμα και γι' αυτό είναι και βραβευμένο από την Ελληνοαμερικανική Ένωση με Certificate of Recognition και από το Γαλλικό Ινστιτούτο και τη Γαλλική Πρεσβεία με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ BRITISH COUNCIL
Αθήνα: πλατεία Κολωνακίου 17, 210 3692333 / Θεσσαλονίκη: Τσιμισκή 43, customerservices@britishcouncil.gr, www.britishcouncil.org/greece
Σε συνεργασία με το Kingston Writing School και το Πανεπιστήμιο του Kingston του Λονδίνου, το British Council διοργανώνει τμήματα δημιουργικής γραφής σε ένα σεμιναριακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά τμήματα : α) Εντατικό τμήμα δημιουργικής γραφής - Πεζογραφία, β) Εντατικό τμήμα δημιουργικής γραφής - Ποίηση, γ) Τμήμα δημιουργικής γραφής για όλα τα είδη - Mixed genre και δ) Συνδυαστικό τμήμα δημιουργικής γραφής - Πεζογραφία και Ποίηση.

 

E-LEARNING ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ
Παπαρρηγοπούλου 3, Αθήνα (8ος όροφος), 210 3689354, 210 3689381, elearn-secretariat@elke.uoa.gr, www.elearn.elke.uoa.gr
Το νέο πρόγραμμα συμπληρωματικής εκπαίδευσης με e-learning του Καποδιστριακού τιτλοφορείται «Σχολικός Εκφοβισμός» και απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε συμβούλους, κοινωνικούς επιστήμονες και επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, σε φοιτητές σχετικών κλάδων αλλά και σε άτομα που δεν διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις για το θέμα. Στόχος του είναι να εφοδιάσει κυρίως τον σύγχρονο εκπαιδευτικό με κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζει εγκαίρως αλλά και να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό τρόπο το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές του συνέπειες. Παράλληλα, βελτιώνει τις δεξιότητές των εκπαιδευτικών ως προς την αποτελεσματική επίλυση των διάφορων προβλημάτων συμπεριφοράς που προκύπτουν από τον σχολικό εκφοβισμό και τη συνακόλουθη θυματοποίηση παιδιών κι εφήβων. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί στη χορήγηση πιστοποιητικού επιμόρφωσης.


ARKKI στο ιδρυμα Θεοχαρακη και στο Μουσειο Ηρακλειδων
ΑΚΤΟ, Ευελπίδων 11Α, Πεδίον Άρεως, Αθήνα, 210 5230130, arkki@akto.gr, www.arkki.gr
Το ARKKI (School of architecture for children and youth) είναι το πιο πρωτοποριακό και μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έφερε το καλοκαίρι στην Ελλάδα από τη Φινλανδία ο εκπαιδευτικός οργανισμός ΑΚΤΟ σε συνεργασία με την designambassador.com ug. Στόχος του είναι να ανακαλύψουν τα ίδια τα παιδιά τα ταλέντα και τις κλίσεις τους, να εξερευνήσουν τον κόσμο με όλες τους τις αισθήσεις και να τονώσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, δημιουργώντας πρωτότυπες κατασκευές με μέσο την αρχιτεκτονική. Γι' αυτό και όλα τα προγράμματα, χρησιμοποιώντας το παιχνίδι, ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Κάθε Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι, λοιπόν, το ARKKI θα βρίσκεται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και τις Κυριακές το απόγευμα στο Μουσείο Ηρακλειδών με δραστηριότητες αρχιτεκτονικού παιχνιδιού για παιδιά ηλικίας από 7 έως 13 ετών. Τα προγράμματα, που γίνονται από ειδικά εκπαιδευμένους στη Φινλανδία αρχιτέκτονες, περιλαμβάνουν τέσσερις κύκλους. Κάθε κύκλος είναι διάρκειας 4 ημερών, με εργαστήρια διάρκειας 90 λεπτών. Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη ο κύκλος εργαστηρίων θα διεξάγεται κάθε Σάββατο από τις 13:00 ως τις 14:30 και την Κυριακή από τις 12:00 ως τις 13:30 και στο Μουσείο Ηρακλειδών, κάθε Κυριακή στις 17:00.