Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

Η κεντροευρωπαϊκή συνήθεια των καθημερινών διαλειμμάτων σε καταπράσινα πάρκα παρέα με ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα κι ένα κολατσιό δεν απαντά συχνά στα ελληνικά γονίδια. Να, όμως, που στο κτήμα Βασιλίσσης στο Ίλιον κάτι γίνεται. Η Οργάνωση Γη είναι μια ΜΚΟ που δημιουργήθηκε το 2010 με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και δραστηριοποιείται από το 2012 στο Κέντρο της Γης με μία σειρά από δράσεις εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

 

Φροντίσαμε να βρεθούμε στο πάρκο από νωρίς, την προηγούμενη Κυριακή 16 Μαρτίου. Ο ανοιξιάτικος καιρός και οι περιγραφές της μπλόγκερ μας στο LiFO.gr, Twominutes Angie, η οποία λαμβάνει ενεργά μέρος στα food labs που διοργανώνονται κάθε εβδομάδα, μας είχαν ανοίξει για τα καλά την όρεξη. Φθάνοντας μας περίμενε η πρώτη ευχάριστη έκπληξη. Φροντισμένα, κατάφυτα μονοπάτια οδηγούν στο κυρίως πλάτωμα όπου λαμβάνει χώρα η κυριακάτικη «συλλογική κουζίνα», μια πρόσκληση σε εθελοντές να πάρουν μέρος στην προετοιμασία ενός κοινού γεύματος με την καθοδήγηση ξεχωριστών καλεσμένων κάθε εβδομάδα και να ανταλλάξουν ιδέες γύρω από το φαγητό.

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

Η Food Blogger Two minutes Angie Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Η Food Blogger Two minutes Angie Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

Η Δήμητρα Σπυροπαναγιωτοπούλου, υπεύθυνη για τις εταιρικές συνεργασίες της οργάνωσης, μας υποδέχθηκε και άρχισε να μας αναλύει την κοινωνική διάσταση των food labs. «Κάθε Κυριακή προκύπτει μια διαφορετική γιορτή, με μια διαφορετική μικρογραφία ανθρώπων της κοινωνίας. Εδώ είναι σεβαστές όλες οι γνώμες των εθελοντών γύρω από το φαγητό κι έρχονται άνθρωποι όλων των ηλικιών, ενώ οι περισσότεροι θα ξανάρθουν γιατί πέρασαν όμορφα». Η ίδια μας εξομολογείται ότι η συμμετοχή της σε αυτή την προσπάθεια την έκανε να εκτιμήσει το καλό φαγητό και να ντρέπεται για το πρόσφατο παρελθόν της που περιλάμβανε καθημερινά junk food.

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

Την προσοχή μας δεν αργούν να τραβήξουν οι τακτοποιημένοι πάγκοι κάποιων παραγωγών. Οι βιοκαλλιεργητές Κοσμάς και Γιώργος μας αφηγήθηκαν την ιστορία της φάρμας τους που χρονολογείται τη δεκαετία του ’70 και κατάφερε να πάρει την πρώτη πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων –λαχανικών και γαλακτοκομικών– στην Ελλάδα το μακρινό 1992, σε εποχές που ακόμα οι διατροφικές συνήθειες του Έλληνα πρόσταζαν εικοσάλεπτο βράσιμο στα μακαρόνια. Το κτήμα Διαμάντη βρίσκεται στον Τύμβο του Μαραθώνα και μπορείς να βρεις τα προϊόντα τους σε πολλές λαϊκές της πόλης. Ο Κοσμάς μας ξεκαθάρισε ότι τα βιολογικά είναι στην ουσία τα «φυσιολογικά» προϊόντα, χωρίς λιπάνσεις και χημικά, πάντα εποχικά και μάλιστα όχι όμορφα στην όψη και αψεγάδιαστα, όπως περιμένουν πολλοί καταναλωτές.

 

Η συλλογική κουζίνα και οι ομιλίες κάθε Κυριακή ακολουθούν μια συγκεκριμένη θεματική κι εμείς πετύχαμε τα άγρια χόρτα τα οποία πλένονταν και καθαρίζονταν ήδη από τους πρόθυμους εθελοντές. Η Αντζελίνα Καλογεροπούλου και η καλεσμένη του Κέντρου Γης, η γνωστή σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Μυρσίνη Λαμπράκη, είχαν αναλάβει δράση. H Twominutes Angie, καθώς έβραζε ρεβίθια σε μια μεγάλη γιαγιαδίστικη κατσαρόλα, αναφέρθηκε σε μια θεωρία που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οργάνωσης, τον Δεκάλογο της Συλλογικής Κουζίνας. Ότι, δηλαδή, η κουζίνα γίνεται απόλαυση και κοινωνικό γεγονός όταν είναι εποχική, τοπική, βιολογική, προσιτή, λιτή, θρεπτική, συμμετοχική, δημιουργική, ανανεώσιμη και ψυχαγωγική. Δέκα χαρακτηρισμοί που προσπαθούν να εμφυσήσουν οι υπεύθυνοι της Γης στους επισκέπτες του κτήματος.

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

Καθώς η ώρα περνούσε και οι μυρωδιές από τα φαγητά μπλέκονταν ταιριαστά με τη φυσική ευωδιά του χώρου, ένας άλλος γνώριμος των ελληνικών media, ο «ερευνητής τροφής» και εμπνευστής του επιτυχημένου radiki.com, Σωτήρης Λυμπερόπουλος, ετοιμαζόταν να ηγηθεί της ξενάγησης στα κατάφυτα μποστάνια του Κέντρου Γης. Με μια ντουντούκα ανά χείρας και σκωπτική διάθεση καλωσόρισε τον κόσμο που είχε αρχίσει από ώρα να πληθαίνει. Γνώστης της ελληνικής γης και αρκετά σαφής στις θέσεις του περί της ελληνικής γαστρονομικής πραγματικότητας, ο «κύριος Ραδίκι» συζήτησε με το κοινό για ζητήματα όπως οι σωστοί τρόποι συλλογής των άγριων χόρτων. Σαν σε σχολική εκπαιδευτική εκδρομή, περιηγηθήκαμε ανάμεσα στις φυτεμένες εκτάσεις μαζί με τους υπεύθυνους γεωπόνους του χώρου, οι οποίοι υπό την επίβλεψη του Γιώργου Ξεπαπαδάκου έχουν φροντίσει για ισορροπημένες καλλιέργειες, με σεβασμό στη βιοποικιλότητα. Λαχανικά, μυρωδικά και ψυχανθή από σπόρους ελληνικών ποικιλιών καλλιεργούνται και προσφέρονται σε κοινωφελή ιδρύματα, ενώ μέρος τους αφήνεται να κάνει όλο τον κύκλο της καλλιέργειας ώστε να ξανασυλλεχθούν οι σπόροι για τη τράπεζα σπόρων που διαθέτει η οργάνωση. Στα μποστάνια ακουγόταν μάλιστα κλασική μουσική, η οποία αποδεδειγμένα, όπως μας είπαν, βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη των φυτών.

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

Ήδη, όμως, τα πρώτα ταψιά είχαν αρχίσει να βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο και ο κόσμος σιγά σιγά πήρε θέση στην ουρά που σχηματίστηκε σε χρόνο dt. «Προετοιμάζονται περίπου κάθε φορά 250 πιάτα. Οι επισκέπτες μας τις περισσότερες Κυριακές, ξεπερνούν τους 500. Εκ των πραγμάτων, η Συλλογική Κουζίνα, με το ενημερωτικό food lab που προηγείται, έχει χαρακτήρα βιωματικής επαφής και γνώσης της τροφή μας κι όχι γεύματος. Θέλουμε να κεράσουμε τους επισκέπτες μας από αυτά τα πολύ ξεχωριστά εδέσματα που φτιάχνουν κάθε βδομάδα οι καλεσμένοι μας μαζί με τους εθελοντές μας, προτείνοντας νέες γεύσεις, πεντανόστιμες μέσα στην απλότητά τους, που ανταποκρίνονται στον διατροφικό μας δεκάλογο» μας εξήγησε η Νατάσα Πενταγιώτη, υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης.

 

 

Η στιγμή της δοκιμής όμως είχε φτάσει και κάθε άλλη πληροφορία ήταν απλώς περιττή. Οι τραγανές μπρουσκέτες με το υπέροχο χούμους της Αντζελίνας, ιδανικά διακοσμημένο με τα μωβ λουλουδάκια μπουράντζας, ήταν το τέλειο amuse-bouche. Ελληνική πίτσα με φέτα, χόρτα και αυγά, πατάτες με χόρτα γιαχνί και σφουγγάτο ακολούθησαν σε μικρές δόσεις και μας άφησαν σαστισμένους με τις νοστιμιές που δεν περιείχαν ίχνος κρέατος. Ακριβώς αυτό είναι εξάλλου το στοίχημα του Κέντρου Γης, να σαστίσουμε μπροστά στις άπειρες επιλογές που προσφέρει η ελληνική κουζίνα και να επιστρέψουμε σε αυτές.

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

Η μέρα μας, όμως, δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα. Μετά τον «συλλογικό νεροχύτη», όπου ο κάθε επισκέπτης έπλενε τα σκεύη που χρησιμοποίησε, θα ακολουθούσε η ιδανική κατακλείδα στην επίσκεψή μας. Οι θεραπευτές Δημήτρης και Dana της ομάδας Softening and Healing κάθε Κυριακή, μετά το food lab, αναλαμβάνουν τη θρέψη του νου για όσους αναζητούν μιάμιση ώρα απόλυτης χαλάρωσης. Τεχνικές αναπνοών, εισαγωγικά μαθήματα διαλογισμού και θεωρίες από δύο ανθρώπους που σου μεταδίδουν την ηρεμία της ψυχής τους μόνο με το βλέμμα τους, καθώς τους ακούς κάτω από τα δέντρα του πάρκου.

 

Κέντρο της Γης – Λεωφ. Δημοκρατίας 67, Ίλιον

www.ogi.gr

Food Lab, κάθε Κυριακή μετά τις 10:00. Δηλώστε συμμετοχή ως εθελοντές στο 210 2325380.

«Ο Ήρεμος Νους», κάθε Κυριακή 14:00-15:30. Τεχνικές αναπνοής, mindful meditation, θεραπευτικοί ήχοι. www.softeningandhealing.com

Την Κυριακή 6 Απριλίου, καλεσμένος του Κέντρου Γης θα είναι ο σεφ του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, ο οποίος θα μαγειρέψει με «θησαυρούς της ελληνικής γης» (αυγοτάραχο, κρόκος Κοζάνης, σταφίδες, πιπεριές, ελαιόλαδο κ.λπ.).