Ποιoς είναι ο επόμενος που θα κατατροπώσει τον Πρετεντέρη;

Ποιoς είναι ο επόμενος που θα κατατροπώσει τον Πρετεντέρη; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate
5

Συμβαίνει κάτι σχετικά καλό στην τηλεόραση τη φετινή σεζόν. Οι πολιτικές εκπομπές της Δευτέρας επικεντρώθηκαν επιτέλους στους κανονικούς, καθημερινούς ανθρώπους.

Και όπως είναι λογικό, συζητιούνται, και κατά τη διάρκειά τους (στα social media) και τις επόμενες ημέρες, στις παρέες, αλλά και στις παραπολιτικές στήλες. Με την επιστροφή του Χατζηνικολάου στην τηλεόραση και τα αμφιλεγόμενα πάνελ του Πρετεντέρη στην «Ανατροπή», η πολιτική ατζέντα της εβδομάδας καθορίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τις εκπομπές της Δευτέρας. Οι ατάκες, οι ειδήσεις, οι καβγάδες, τα παραλειπόμενα, όλα γίνονται viral, τεμαχίζονται σε κλιπάκια, κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα. Ήρωες γεννιούνται σε μια νύχτα, ενώ άλλοι (όπως οι «καθεστωτικοί» καλεσμένοι του Χατζηνικολάου, ας πούμε) προσφέρουν την ευκαιρία για εκτόνωση στους τηλεθεατές – χρησιμοποιούνται σαν σάκοι του μποξ για να ξεδώσουμε.

Πάντως, το σημαντικότερο είναι η συμμετοχή του απλού πολίτη. Ήταν για χρόνια παραμελημένη ή κακοποιημένη. Πότε-πότε γινόταν της μόδας και στα στούντιο έβλεπες, σαν γλάστρες, πολίτες που κάποια στιγμή ίσως έπαιρναν το μικρόφωνο για να πουν κάποια κοινοτοπία ή ανώδυνη γκρίνια (ή, στην περίπτωση των εκπομπών του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, απλώς να συμφωνήσουν πειθήνια με τον οικοδεσπότη). Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα οι «απλοί άνθρωποι» έχουν πράγματα να πουν. Γι' αυτό και γίνονται, έστω και για λίγο, ήρωες της καθημερινότητας – ακόμα και με τη ριάλιτι έννοια.

Και να μην είναι όμως τελείως «άσημοι», οι αντισυμβατικοί καλεσμένοι είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στις εκπομπές που παλιά μας έκαναν να πλήττουμε θανάσιμα με τα ατέρμονα «αφήστε με να ολοκληρώσω» των πολιτικών με τον ξύλινο λόγο. Ο Δημήτρης Πουλικάκος έγινε mainstream φίρμα μέσα σε μια νύχτα, χάρη στην αφοπλιστική ειρωνεία του στον Πρετεντέρη (για το πώς δήθεν έπεσαν όλοι από τα σύννεφα με τις αποκαλύψεις για τη Χρυσή Αυγή) – άπειρα βίντεο και άρθρα τιτλοφορούνται «Βίντεο – Ο Πουλικάκος κατατροπώνει τον Πρετεντέρη». Μία εβδομάδα αργότερα ο συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος ήταν αυτός που «κατατρόπωσε τον Πρετεντέρη», ενώ τις προάλλες, συνεχίζοντας την παράδοση, ήταν η Δέσποινα Κουτσούμπα που, εκτός από Πρετεντέρη, «κατατρόπωσε» και τους Βορίδη και Μητσοτάκη.

Η καθόλου γνωστή στο ευρύ κοινό πρόεδρος του Σωματείου Αρχαιολόγων ήταν μια όαση στην «Ανατροπή». Δεν χρειάζεται να συμφωνεί κάποιος με όλα όσα είπε για το Δημόσιο (είναι εναντίον των αξιολογήσεων και πρόβαλε πολύ το υπαρκτό καλό κομμάτι του Δημοσίου, αγνοώντας εμφατικά το κακό) για να μαγνητιστεί από την ωμή αλήθεια αλλά και την εμφανή διαφορά αυτής της γυναίκας από τους επαγγελματίες, πια, καλεσμένους της τηλεόρασης. Μιλούσε μόνο επί της ουσίας. Ήθελε να συζητηθεί ουσιαστικά ένα θέμα που την αφορούσε και επέμεινε γι' αυτό – θα μπορούσε να τσακωθεί, να λέει γενικότητες, να αλλάζει την κουβέντα, όμως έμεινε σταθερή. Και ταυτόχρονα κατόρθωσε να μη γίνει σε κανέναν αντιπαθής, όπως είχε γίνει ο πανεπιστημιακός Κατρούγκαλος, που για κάποιους «κατατρόπωσε» τον Πάγκαλο, αλλά για άλλους ήταν απλώς αλαζονικός με επιχειρήματα που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει και κάποιος χρυσαυγίτης.

Η κυρία Κουτσούμπα (την οποία ο Βορίδης σχεδόν εξανάγκασε να παραδεχτεί ότι είναι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συμπύκνωσε όλα αυτά που λείπουν σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική τηλεόραση και πρόσφερε μια άλλη φωνή.

 

Ξέρουμε πολύ καλά τη γνώμη των πολιτικών, την έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές. Ξέρουμε, επίσης, τις βιαστικές γνώμες πολιτών στον δρόμο, που χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν, σαν σλόγκαν που συμπληρώνουν τα ρεπορτάζ των δελτίων («Δεν παραγγείλαμε ακόμα πετρέλαιο, με τι λεφτά να πάρουμε, εγώ παίρνω μια σύνταξη 400 ευρω κ.λπ.») μόνο για μερικά δευτερόλεπτα και μετά ξεχνιούνται.

Δεν χρειάζονται ατάκες στη σημερινή τηλεόραση, αν αυτή θέλει να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Χρειάζονται περισσότερες σοβαρές συζητήσεις με ανθρώπους που τα λένε χύμα (αλλά δεν είναι παρατράγουδα, ούτε ξεκινούν με σκοπό να «κατατροπώσουν» τους υπόλοιπους), άσχετα με το τι πρεσβεύουν. Ήδη γίνονται κάποια δειλά βήματα για περισσότερο στοχευμένες συζητήσεις όσον αφορά τα πραγματικά προβλήματα, με πραγματικούς ανθρώπους.

Η λέξη «άσημος» συνήθως περιγράφει κάποιον που δεν είναι ευρέως γνωστός, σχετίζεται όμως και με αυτόν που δεν έχει σημασία. Μπορεί να πέρασε αρκετός καιρός, αλλά τα κανάλια αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι αυτή την περίοδο, και εξαιτίας των συνθηκών, οι άσημοι είναι οι μόνοι που, τελικά, έχουν σημασία.

Διάφορα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Μπράβο Μητσοτάκη, άξιος συνεχιστής της οικογενειακής ιστορίας, εμπνευστής γαλάζιων ρουσφετιών, εφευρέτης διαθεσιμότητας με φωτογραφικές διατάξεις για να βολέψει τους υπαλλήλους του πολιτικού γραφείου του.Αξιοκρατία και εξορθολογισμός. Εύγε!
Έχετε παρεξηγήσει εντελώς πώς λειτουργεί το σύστημα. Το κέρδος είναι πάνω από την ιδεολογία. Απορώ που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι ο Πρετεντέρης και ο κάθε Πρετεντέρης όχι μόνο δε στενοχωριέται αλλά πανηγυρίζει όταν οι Πουλικάκοι, οι Κατρούγκαλοι και οι Κουτσούμπες κάνουν σαματά και τους "κατατροπώνουν". Είμαι σίγουρος ότι βλέποντας τι εγινε πλέον σε κάθε Ανατροπή θα καλεί έναν απο αυτούς για να τα χώνει (και καλά) και να ανεβάζει τα νούμερα.
Απο πότε κομματικοποιημένοι, φανατικοί συνδικαλιστές που τους ενδιαφέρει μόνο το "καλώς έχειν" και τα συμφέροντα του κλάδου τους είναι ο "απλός πολίτης"? Η κυρία Κουτσούμπα στην εκπομπή δεν ήταν καλεσμένη ως ο εαυτός της, ως ένας αυτόνομος πολίτης που μιλάει για τα προβλήματα του, αλλά πήγε καλεσμένη με συγκεκριμέη ατζέντα. Το ίδιο έκανε κ ο Χατζηνικολάου με τους καλεσμένους "απλούς πολίτες" που για όσους είδαν την εκπομπή με τον υπουργό υγείας, οι καλεσμένοι στις κερκίδες, ήταν όλοι, μα όλοι, πρόεδροι διαφόρων συνδικαλιστικών οργάνων. Κανένας δε μίλησε για τον απλό πολίτη, όλοι μίλησαν για τα συμφέροντα τους που βάλλονται απο τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Όσο για το γεγονός ότι κ ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης πίεζαν τους συνομιλητές τους να δηλώνουν και που ανήκουν πολιτικά, καλώς ή κακώς έχει μεγάλη σημασία. Γιατί όσο δεσμευμένος είναι ο κάθε Γεωργιάδης να ακολουθεί μια συγκεκριμένη πολιτική γραμμή, άλλο τόσο υποχρεωμένοι είναι κ όλοι εκείνοι που παριστάνουν τους θιγμένους, να ακολουθούν την γραμμή του δικού τους κόμματος. Αποδεικνύεται τις περισσότερες φορές ότι απλά κάνουν αντιπολίτευση και επαναστατική γυμαστική. Όπως έκανε μια γιατρός, η οποία ως μέλος του ΠΑΜΕ, σχεδόν απείλησε ότι "θα σας υποδεχόμαστε αγωνιστικά όπως σας αξίζει" η οποία ήταν απο τους πρωτοστάτες της απογόρευσης εισόδου(!) των ελεγκτών στο Αττικό νοσοκομείο ή σαν κάποιον άλλο που έκανε παράπονα επί παραπόνων για να καταλήξει τελικά ότι η μόνη λύση είναι μια κρατική φαρμακοβιομηχανία! Άρα λοιπόν δε μιλάμε για τον απλό πολίτη που εκφράζει τα παράπονά του στην εκάστοτε εξουσία και απλά διεκδικεί το όποιο δίκιο του, αλλά μιλάμε για ανθρώπους με συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα, συγκεκριμένης ιδεολογίας που ο λόγος τους δεν είναι λόγος παραπόνου, αλλά λόγος κομματικός, ποτισμένος ιδεολογικά.Όσο για τον Πουλικάκο, νομίζω είναι λόγο αφελές να πιστεύει κανείς ότι ο Πρετεντέρης, και ο κάθε Πρετεντέρης, είναι τόσο ηλίθιος ώστε να βάλει τα χέρια του και να βγάλει τα μάτια του. Ήξερε πολύ καλά ποιός είναι ο Πουλικάκος, πως θα συμπεριφερθεί και τι θα πεί, εν γνώσει του τον κάλεσε να κάνει την συζήτηση λίγο πιο "πικάντικη", να ανεβούν τα νούμερα τηλεθέασης. Μη γελιέστε κ. Δημοκίδη ο Πουλικάκος και ο κάθε Πουλικάκος είναι ακίνδυνος για το κάθε "σύστημα". Τον χρειάζεται για ισορροπία, το φαινόμενο της χύτρας, για εκτόνωση.
"..(είναι εναντίον των αξιολογήσεων και πρόβαλε πολύ το υπαρκτό καλό κομμάτι του Δημοσίου, αγνοώντας εμφατικά το κακό)>.." Ενδεχομένως γιατί όλοι προβάλουν διαρκώς και εμφατικά ΜΟΝΟ το κακό κομμάτι, κάποιος πρέπει να μιλήσει και για το καλό... Και εγώ τουλάχιστον εκείνο που κατάλαβα δεν είναι ότι είναι εναντίον των αξιολογήσεων γενικά και αόριστα. Καλό θα είναι να ψάξει κανείς τι είναι αυτό που κυκλοφορεί ως "αξιολόγηση" για το δημόσιο και με ποιους τρόπους εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί..
Το επίπεδο πάντως των ερωτήσεων είναι της πλάκας. Χρειάζονται και οι εκπομπές μόνο με δημοσιογράφους και πολιτικούς να ξέρουν τα θέματα για να βγαίνουν ειδήσεις. Την κα Σούλα και την κα Κούλα και τον κυρ Χρήστο οι κάθε λογής πολιτικάντηδες τους παίζουν κομπολόϊ.