Το πρώτο ReMap (έγινε το 2007) ήρθε να υλοποιήσει την πρώιμη οικιστική έξαψη που ένιωθε η πόλη για τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο: δύο περιοχές που φαίνεται να έχουν τις προδιαγραφές για να γίνουν το καλλιτεχνικό ultra spot της Αθήνας. Δύο χρόνια μετά, με την περιοχή να τείνει ένθερμα προς το νέο καλλιτεχνικό και urban όραμά της, ήρθε η ώρα για το ReMap 2, που εξακτινώνεται σε ολόκληρη την περιοχή αναφοράς, πολλαπλασιάζοντας τις δράσεις του σε σχέση με την πρώτη διοργάνωση.

Τι είναι το ReMap;

Ένα πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης που τροφοδοτείται από τη λειτουργία και την εικόνα μιας περιοχής στο κέντρο της πόλης. Τα ετερόκλητα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, η καλλιτεχνική ορμή που πηγάζουν από τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο δίνουν τα υλικά γι’ αυτήν τη διεθνή πλατφόρμα τέχνης, όπου συναντιούνται καλλιτέχνες, επιμελητές, γκαλερίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στους κενούς χώρους της περιοχής θα αναπτυχθούν περί τις 40 εκδηλώσεις, δράσεις και συμμετοχές.

Τι θα δούμε στο ReMap 2;

Οι ειδικές ενότητες «Open Air Screening Room» και «Guerilla Playground (tapedscape #01)» διερευνούν τα όρια ανάμεσα στην καλλιτεχνική παραγωγή και την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων.

Με το «Guerilla Playground (tapedscape #01)», η 016 Workshop, μία ομάδα νέων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών, παρουσιάζει ένα είδος εφήμερου αστικού «παιδότοπου».

Στο «Open Air Screening Room» θα προβάλλονται προγράμματα video art επιλεγμένα από την Μπιενάλε της Αθήνας, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την επιμελήτρια Μαρίνα Φωκίδη. Η ενότητα εγκαινιάζεται με το «Α Midsummer Night’s Dream» (Όνειρο Θερινής Νυκτός), τίτλος δανεισμένος από το ομότιτλο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (επιμέλεια: Μαρίνα Φωκίδη).

Στο πλαίσιο του «Documentation Project», η καλλιτέχνις και κάτοικος της περιοχής Κατερίνα Κανά θα καταγράφει φωτογραφικά και εικαστικά όλα όσα θα διαδραματίζονται στη γειτονιά και θα τα παρουσιάζει στην ιστοσελίδα και στο μπλογκ της διοργάνωσης, σε πραγματικό χρόνο.

Και η αρχιτεκτονική;

Προφανώς, από μια τέτοια συνάντηση τέχνης δεν θα μπορούσε να λείπει η ιδιαίτερη ενασχόληση με την αρχιτεκτονική. Έτσι, το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί διεθνές συμπόσιο αρχιτεκτονικής με τίτλο «SiteSpecificStrategies», το οποίο θα φέρει στο ίδιο τραπέζι κατοίκους της περιοχής, αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, κοινωνιολόγους και άλλους επιστήμονες σε αναζήτηση του ρόλου της αρχιτεκτονικής στη διαμόρφωση της μελλοντικής αστικής ταυτότητας. Θα διερευνηθούν ζητήματα συμμετοχής και νέοι τρόποι εμπλοκής επιστημόνων και κατοίκων στη δημόσια ζωή του αστικού χώρου, ενώ οι συμμετέχοντες θα κληθούν να προτείνουν ρεαλιστικούς αστικούς μετασχηματισμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα επηρεάσουν την εξέλιξη της περιοχής ΚεραμεικούΜεταξουργείου. Παράλληλα με το κεντρικό πρόγραμμα του συμποσίου θα διεξαχθεί σειρά ερευνητικών εργαστηρίων (workshops).

Urbanology

Για τη ReMap 2 (K-M) η τέχνη και η αρχιτεκτονική είναι εν δυνάμει φορείς ουσιαστικών αστικών μετασχηματισμών, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο κέντρο των πόλεων, την ενίσχυση της κατοικίας και του κοινωνικού ιστού.

Be a star

Oι επισκέπτες της μεγάλης αστικής έκθεσης στον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο μπορούν να γίνουν μέρος του ReMap 2, αν τους φωτογραφίσει η Κατερίνα Καννά και ανεβάσει τη φωτό τους στο μπλογκ της διοργάνωσης.

Χωροταξικό

Όλες οι δράσεις γίνονται μέσα σε άδειους -σε λειτουργία ή και σε αχρηστία χώρους- όπως κενά κτίρια, πάρκινγκ ή κενές εκτάσεις γης στην ευρύτερη περιοχή.

Βασικά μαθηματικά

19 γκαλερί συμμετέχουν στο ReMap 2. Eξ αυτών οι έξι είναι γκαλερί του εξωτερικού, με το Βερολίνο να δίνει το ιδιαίτερο στίγμα του.

Quote

«Η θεώρηση του πολιτισμού ως αξιολογήσιμου μεγέθους με κοινώς αποδεκτά κριτήρια ήταν πάντα ένα επικίνδυνο θέμα» γράφει το σημείωμα που συνοδεύει το project που θα δούμε στην Ιάσoνος 47, στον πρώτο όροφο.

Πάρτι

Δηλαδή πάρτι περφόρμανς: στις 17 και 18 Ιουνίου η Ylva Ogland ακολουθεί το χρησμό της Πυθίας και παρουσιάζει το SNÖFRID’S Bar στην Ιάσονος 8.

Διοργάνωση

To Remap διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία σύγχρονου πολιτισμού ReMap KM, με στόχο να συστήσει την περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη σύγχρονης τέχνης.