Η Νέα Ιωνία υποφέρει από την κρίση – φαντάζομαι κάθε περιοχή, αλλά εδώ τα βλέπω καθαρά τα σημάδια. Εγώ, για παράδειγμα, που είμαι ένας νέος επιχειρηματίας στη γειτονιά με το τατουατζίδικό μου, παρ' όλα αυτά το μαγαζί μου έχει γίνει το δεύτερο παλαιότερο κατάστημα στον δρόμο.
Η Νέα Ιωνία υποφέρει από την κρίση – φαντάζομαι κάθε περιοχή, αλλά εδώ τα βλέπω καθαρά τα σημάδια. Εγώ, για παράδειγμα, που είμαι ένας νέος επιχειρηματίας στη γειτονιά με το τατουατζίδικό μου, παρ' όλα αυτά το μαγαζί μου έχει γίνει το δεύτερο παλαιότερο κατάστημα στον δρόμο.

 

• Γεννήθηκα στην Αμερική το 1979, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Οι γονείς μου χώρισαν όμως και 4-5 χρονών ήρθα στην Ελλάδα.

 

  • Ξεκινήσαμε να μένουμε στη Νέα Ιωνία με τον αδερφό μου και τη μητέρα μου. Όταν μεγάλωσα λίγο, άλλαξα πολλές περιοχές. Έχω μείνει και στα Πετράλωνα και στο Νέο Ψυχικό, στη Βικτώρια, στα Βριλήσσια. Όμως επέστρεψα και πάλι πριν από λίγο καιρό στη Νέα Ιωνία.

 

  • Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά η Νέα Ιωνία είναι ακόμα γειτονιά, γνωρίζεται κάπως ο κόσμος μεταξύ τους. Αυτό δεν υπάρχει, για παράδειγμα, στα Βριλήσσια, που θεωρείται και πιο προνομιακή περιοχή. Εκεί δεν ξέρει κανείς κανέναν, άγνωστοι μεταξύ τους –είναι και νεόκτιστη περιοχή, ήρθαν από αλλού κι έμειναν–, ενώ στη Νέα Ιωνία οι περισσότεροι έχουν γεννηθεί εδώ τριγύρω.

 

Χαρακτηριστικό της γειτονιάς είναι, φυσικά, το προσφυγικό στοιχείο. Υπάρχουν ακόμα κάποια προσφυγικά σπίτια που γλίτωσαν την αντιπαροχή. Τα ονόματα στους δρόμους και γενικότερα ο τόπος είναι ποτισμένος με την προσφυγιά.

 

  • Έχει πολλά καφενεία, όπως τα έχεις στο μυαλό σου, όχι αυτά τα μοντέρνα, που είναι της μόδας τελευταία. Αράζουν οι παππούδες και μπορείς ν' ακούσεις πολλές ιστορίες.

 

  • Χαρακτηριστικό της γειτονιάς είναι, φυσικά, το προσφυγικό στοιχείο. Υπάρχουν ακόμα κάποια προσφυγικά σπίτια που γλίτωσαν την αντιπαροχή. Τα ονόματα στους δρόμους και γενικότερα ο τόπος είναι ποτισμένος με την προσφυγιά.

 

  • Εδώ είναι και το πατρικό του Στέλιου Καζαντζίδη, κάτι που κάνει πολλούς κατοίκους της περιοχής περήφανους. Μάλλον και ο ίδιος ο Καζαντζίδης αγαπούσε τη γειτονιά όπου μεγάλωσε, αν σκεφτείς ότι της έχει αφιερώσει το τραγούδι «Νέα Ιωνία». Λίγο δίπλα, στα Πευκάκια, είναι και ένα καταπληκτικό σχολείο που έχει τα περισσότερα γκράφιτι που θα δεις σε σχολικό χώρο στην Ελλάδα.

 

 

  • Το ραπ το ξεκίνησα βλέποντας τον αδερφό μου να ασχολείται ως DJ και παραγωγός των Terror X Crew. Και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος ήταν από εδώ γύρω, από το Ηράκλειο και την Αλσούπολη. Βασικά, δεν θα γινόταν τίποτα, αν δεν δούλευε εδώ στη Νέα Ιωνία ο Δημήτρης Μεντζέλος (σ.σ. από τα Ημισκούμπρια) σε ένα μαγαζί με ηλεκτρολογικά. Επειδή ο αδερφός μου ασχολιόταν πολύ με αυτά, πλακέτες κ.λπ., γνωριστήκαμε. Μας πρότεινε να ακούσουμε την εκπομπή που έκανε τότε στον Space fm 93,9. Ακούσαμε, λοιπόν, την εκπομπή, «Breathless» λεγόταν, κι εκεί ήρθαμε σε επαφή και με άλλους ανθρώπους που ακούγανε hip-hop. Τότε νομίζαμε εγώ κι ο αδερφός μου ότι ήμασταν οι μοναδικοί που ακούγαμε αυτό το είδος. Από εκεί ήρθε σε επαφή ο αδερφός μου με τον Αρτέμη και τον Ευθύμη κι έκαναν τους Terror X Crew. Οπότε η Νέα Ιωνία έπαιξε τον ρόλο της.

 

  • Πιτσιρικάδες πηγαίναμε στη Σπηλιά του Δράκου και εξερευνούσαμε. Υποτίθεται ότι αν ακολουθήσεις όλη τη διαδρομή σε βγάζει μέχρι και στο Κολέγιο Αθηνών. Λέγανε ότι υπήρχε ένας «δράκος», ένας άνδρας στην περιοχή που βίαζε γυναίκες, κι εμείς ψάχναμε να δούμε τι παίζει.

 

  • Γενικά, η Νέα Ιωνία είχε (και έχει ακόμα) μια μεγάλη αγορά. Έρχεται κόσμος από άλλες περιοχές για να ψωνίσει. Στο ωράριο των καταστημάτων παρατηρείς μια βουή, με το που κλείνουν όμως τα μαγαζιά, ερημώνει λίγο ο τόπος. Δεν έχει και πολλά μπαράκια, δεν είναι η περιοχή που βγαίνεις να τα πιεις. Δεν έρχεται κανείς στη Νέα Ιωνία για ποτό, άντε το πολύ-πολύ να πας σε κανένα μεζεδοπωλείο. Η κίνηση είναι δίπλα, Ηράκλειο, Χαλάνδρι, Μαρούσι.

 

Θα πρότεινα να μπουν διόδια στους δρόμους γύρω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού, στο κέντρο της γειτονιάς δηλαδή. Να πληρώσεις κάτι, ένα συμβολικό ποσό, για να μπεις με το αυτοκίνητό σου στην περιοχή.
Θα πρότεινα να μπουν διόδια στους δρόμους γύρω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού, στο κέντρο της γειτονιάς δηλαδή. Να πληρώσεις κάτι, ένα συμβολικό ποσό, για να μπεις με το αυτοκίνητό σου στην περιοχή.

 

  • Η Νέα Ιωνία υποφέρει από την κρίση – φαντάζομαι κάθε περιοχή, αλλά εδώ τα βλέπω καθαρά τα σημάδια. Εγώ, για παράδειγμα, που είμαι ένας νέος επιχειρηματίας στη γειτονιά με το τατουατζίδικό μου, παρ' όλα αυτά το μαγαζί μου έχει γίνει το δεύτερο παλαιότερο κατάστημα στον δρόμο. Λίγο πιο πάνω έχει μείνει μόνο ένας παππούς που πουλάει στρώματα.

 

  • Εγώ το είχα πει και πιο παλιά και με κοροϊδεύανε. Θα πρότεινα να μπουν διόδια στους δρόμους γύρω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού, στο κέντρο της γειτονιάς δηλαδή. Να πληρώσεις κάτι, ένα συμβολικό ποσό, για να μπεις με το αυτοκίνητό σου στην περιοχή. Είναι πάρα πολλοί που έρχονται από άλλες γειτονιές, παρκάρουν το αυτοκίνητο εδώ, παίρνουν το τρένο και πάνε στη δουλειά τους ή όπου αλλού θέλουν να πάνε. Όλο αυτό δημιουργεί ένα κομφούζιο στη γειτονιά.

 

Info: Το tattoo studio του Τάκι είναι στην Αλατσάτων 1, δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ της Νέας Ιωνίας. Το νέο ΕΡ των Ζωντανών Νεκρών κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες.