Citrus Cake

Citrus Cake Facebook Twitter
0

Παρασκευή 20/1

Μου αρέσει συχνά να διαβάζω τα σχόλια αναγνωστών κάτω από τα βιβλία μαγειρικής στην Amazon. Πρέπει να σας πω πως μου κάνουν πάντα μεγάλη εντύπωση η ένταση με την οποία απαντούν και υποστηρίζουν τις απόψεις τους, αλλά κυρίως τα απολύτως γραμμικά κριτήρια που χρησιμοποιούν για να κρίνουν ένα βιβλίο μαγειρικής. Ποια είναι αυτά τα κριτήρια; Ωραίες εικόνες, καλογραμμένες συνταγές που να γίνονται γρήγορα, εύκολα και με την πρώτη! Ζούμε, σκέφτομαι, στην εποχή των 30 minute meals. Διαβάζω την κριτική μιας κοπέλας για ένα συγκεκριμένο βιβλίο ζαχαροπλαστικής ενός πολύ διάσημου εστιατορίου στη Νέα Υόρκη που φτιάχνει πολύπλοκα γλυκά, έχοντας φιλοσοφήσει πολύ τα πράγματα. Όλες οι συνταγές είναι πολύ εμπνευσμένες. Όσο διαβάζεις αυτό το βιβλίο, σκέφτεσαι πως σε αυτή την κουζίνα αυτού του ζαχαροπλαστείου μια πολύ ταλαντούχα παρέα κάνει πάρτι και δημιουργεί τα πιο πρωτότυπα πράγματα. Άπειρες ιδέες για πολυεπίπεδα κέικ με παράξενους συνδυασμούς, έξυπνα υλικά και μεθόδους. Η πολύ αυστηρή κριτής στην Amazon εξηγεί πως το βιβλίο είναι μάπα, διότι οι συνταγές δεν βγαίνουν μεμιάς και δεν υπάρχουν πολλές φωτό. Εξηγεί ξανά και ξανά πόσο βασικό είναι να είναι όλα τέλεια και απολύτως εξυπηρετικά και βοηθητικά για τον αναγνώστη. Με το που πετάς την κρέμα στο μίξερ, η τούρτα να γίνεται μόνη της. Όλα τα βιβλία το ίδιο πράγμα. Απολύτως λάθος, αν με ρωτάτε. Η ιδέα πως τα βιβλία μαγειρικής είναι σκέτες συνταγές που οφείλουν να πραγματοποιούνται τέλεια από όποιον τις δοκιμάσει είναι ξεπερασμένη. Ναι, υπάρχουν τέτοια βιβλία και, αν θέλετε τη γνώμη μου, ένα-δυο τέτοια (The Joy of Cooking οπωσδήποτε, και από ελληνικά, εγώ συμβουλεύομαι τη Βέφα για τα βασικά) φτάνουν και περισσεύουν για να μαγειρέψετε επαρκώς και ασφάλεια. Όμως, από κει και πέρα, όλα τα βιβλία που θ’ αγοράσετε πρέπει κυρίως να σας εμπνέουν, να σας δίνουν ιδέες. Και να ξέρετε πως όσο πιο πολύπλοκη η μαγειρική, τόσο πιο δύσκολο είναι να την πετύχεις με την πρώτη. Τα υλικά αλλάζουν, η μεθοδολογία δεν μαθαίνεται με την πρώτη, ο τρόπος που συμπεριφέρονται τα υλικά μπορεί ν’ αλλάξει. Σκεφτείτε, ας πούμε, πόσο τεράστια διαφορά υπάρχει στην κρέμα γάλακτος που αγοράζουμε στην Ελλάδα σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και μόνο η διαφορά στη γεύση αρκεί για να σας τα χαλάσει όλα. Έχω πολλά βιβλία από τα οποία δεν έχω φτιάξει ποτέ μου ούτε ένα φαγητό. Ένα ξεφύλλισμα αρκεί για να με βάλει στην κουζίνα. Να μου δώσει κατεύθυνση. Έμπνευση. Από κει και πέρα, πειραματισμός, δοκιμές, πρόβες, ξανά και ξανά, μέχρι να βγει όπως το θέλω. Οι κριτικές της Άmazon δεν είναι το παν. Και συνεχίζοντας, να αναφέρω πως σε άλλο έντυπο βρήκα μια συνταγή για την πιο ωραία τούρτα που άκουσα τελευταία. Είναι ένα πολυεπίπεδο γλυκό, όπου οι γεύσεις είναι τσάι και κρέμα λεμονιού. Αυτό μεταφράζεται σε παντεσπάνι αρωματισμένο με τσάι, κρέμα μασκαρπόνε με λεμόνι, ζελέ καραμέλας κ.λπ. Η συνταγή είναι πάναπλη, αλλά περιμένει κανείς πως θα την πετύχει με την πρώτη;

Κυριακή 22/1

Στη δική μου κουζίνα, πάντως, σήμερα ετοιμάζω ένα κέικ με εσπεριδοειδή και τζίντζερ. Απλά πράγματα. Βάζω 250γ ρ βούτυρο ανάλατο με ένα φλιτζάνι ζάχαρη, μισό φλιτζάνι sour cream και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι κι ένα λεμόνι στο μίξερ (όλα σε θερμοκρασία δωματίου), να χτυπηθούν με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω 5 αυγά σταδιακά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το καθένα με το μείγμα, προτού προχωρήσω. Παράλληλα, έχω κοσκινίσει γύρω στα 3 φλιτζάνια αλεύρι, 1 κουτ. γλυκού baking powder και 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Στο μπολ με τα στεγνά υλικά προσθέτω περίπου 200 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα με τη φλούδα τους, γλυκό κουταλιού πορτοκάλι που έχω κρατήσει μόνο τη φλούδα και την έχω κόψει σε μικρά κομματάκια και τζίντζερ σε σιρόπι, που πάλι το έχω κόψει σε κομματάκια. Χαμηλώνω την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτω τα μισά στεγνά υλικά στο μείγμα βουτύρου. Συνεχίζω με τον χυμό ενός λεμονιού, ενός πορτοκαλιού, λίγο απόσταγμα βανίλιας, μερικές σταγόνες απόσταγμα πικραμύγδαλου και τελειώνω με το υπόλοιπο αλεύρι. Ψήνω σε μέτριο φούρνο για περίπου πενήντα λεπτά. Όταν το δοκιμάσετε, η άνοιξη που όλοι περιμένετε θα σκάσει στους ουρανίσκους σας. Ακόμα και αν βρέχει έξω. Σας φιλώ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ