Παρασκευή 18/6

Ξεφυλλίζω ένα ολοκαίνουργιο βιβλίο μαγειρικής αφιερωμένο εξολοκλήρου στα ζυμαρικά. Το Geometry of pasta είναι μια μίνι εγκυκλοπαίδεια / μελέτη πάνω σε όλα τα είδη ζυμαρικών που υπάρχουν. Η ιδέα γι' αυτό το βιβλίο ξεκίνησε όχι από έναν μάγειρα αλλά από τον γραφίστα Caz Hildebrand, ο οποίος ήθελε να εικονογραφήσει ένα βιβλίο για μαγειρική, χρησιμοποιώντας μόνο γραμμικά ασπρόμαυρα illustrations. Μαζί με τον Jacob Kenedy (ιδιοκτήτη του Boca Di Lupo, ενός πολυβραβευμένου εστιατορίου στο Λονδίνου) δημιούργησαν ένα βιβλίο γεμάτο με όλες τις μορφές ζυμαρικών και τις ιδανικές συνταγές που αναδεικνύουν καλύτερα τη συγκεκριμένη πάστα. Κανονικά, το αντίθετο γίνεται, χρησιμοποιείς ένα συγκεκριμένο τύπο ζυμαρικού για να αναδείξει καλύτερα τη σάλτσα που επιλέγεις, αλλά λέμε τώρα... Το βιβλίο είναι ένα αριστούργημα. Δεν ξέρω αν θα με σπρώξει στην κουζίνα για να μαγειρέψω κάτι απ' όλες αυτές τις συνταγές (είμαι οπτικός τύπος, θέλω τα βιβλία μαγειρικής να είναι γεμάτα ζουμερές φωτογραφίες), αλλά σίγουρα θα το διαβάσω cover to cover γιατί είναι ένα μικρό κόσμημα και μια εκπληκτική ιδέα φτιαγμένη με μοντέρνο και σύγχρονο τρόπο. Κοιτώντας το πέφτω πάνω σε ζυμαρικά που δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν: τα corzetti, που μοιάζουν με στρογγυλά γεωμετρικά λουλούδια και είναι ιδανικά για σάλτσες με ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, τα malloredus (σημαίνει μικρά, χοντρά μοσχάρια), που είναι φτιαγμένα με λίγο σαφράν και που οι νύφες στη Σαρδηνία παρελαύνουν στην πόλη κρατώντας ένα καλάθι με αυτά τη μέρα του γάμου τους. Η οικογένειά της την ακολουθεί μέχρι το σπίτι του γαμπρού. Φτάνοντας εκεί, ο γαμπρός θα διώξει την υπόλοιπη οικογένεια με μπαλωθιές και η νύφη θα μαγειρέψει τα malloredus και θα τα φάει παρέα με τον σύζυγό της από το ίδιο πιάτο... Υπέροχο ανάγνωσμα, a feast for the eyes, όσο περνά ο χρόνος τόσο πιο πολύ θέλω να πάω στην κουζίνα και να αρχίσω να μαγειρεύω πάστες... Το βιλίο έχει και ιστοσελίδα, αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα: www.geometryofpasta.co.uk/.

 

Κυριακή 20/6

Άρχισαν οι καλές ντομάτες να εμφανίζονται στις λαϊκές. Όσο περνά ο καιρός (και η μόδα για τα βιολογικά θριαμβεύει) όλο και πιο καλές ντομάτες βρίσκεις στην αγορά. Διαφορετικές ποικιλίες, ωραία γεύση, με άρωμα, υπέροχες. Το καλύτερο πράγμα του καλοκαιριού είναι οι ντομάτες. Σήμερα έχω κάτι μαγικά ντοματίνια από ένα κτήμα στη Νάξο. Θα τα φάμε με μαριναρισμένη βουβαλίσια μοτσαρέλα. Πρώτα η μαρινάδα. Σε ένα τηγάνι ψήνω ελαφρώς μισό κουταλάκι μαραθόσπορους και μετά αλέθω ελαφρώς. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τους αλεσμένους μαραθόσπορους, δεκαπέντε φύλλα βασιλικού κομμένα σε λωρίδες, το ξύσμα ενός λεμονιού, δύο κουταλάκια ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη, ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Σε μια πιατέλα σπάω τρία κεφάλια μοτσαρέλα με τα χέρια μου και περιχύνω με τη μαρινάδα. Αφήνω για περίπου μισή ώρα. Στο μεταξύ κόβω τα ντοματίνια στα δύο και τα τοποθετώ δίπλα και γύρω από τη μοτσαρέλα. Λίγο ακόμα ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι. Χρειάζεται ενα σπουδαίο τραγανό ψωμί για να γίνει το τελειότερο γεύμα του καλοκαιριού. Τρώμε οργανώνοντας τις διακοπές, στέλνω μηνύματα με ενημέρωση στη Νάνσυ, πάλι δεν θα βρεθούμε, αλλά τέλος πάντων. Σας φιλώ !