Με την εκλογή του ΠτΔ στο προσκήνιο και την ονοματολογία να παίρνει και να δίνει εν μέσω σεναρίων για την ενδεχόμενη αλλαγή στην τρίτη ψηφοφορία, ένα όνομα τριγυρνάει στο μυαλό μου σαν επίμονη μύγα Δεκεμβρίου: Κώστας Καραμανλής.


Ας είμαστε ειλικρινείς. Πολιτικές φυσιογνωμίες σαν του Κώστα Καραμανλή βγαίνουν σπανιότατα στην πολιτική ιστορία ενός τόπου. Το πολιτικό εκτόπισμα του ήταν τέτοιο που κάποιοι πιστεύουν πως έπεσε θύμα της ίδιας του της μεγαλοφυΐας: ήταν τόσο μπροστά από την εποχή του, που οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν μπόρεσαν και αδυνατούν ακόμα και σήμερα να κατανοήσουν.


Ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά, ο Κώστας Καραμανλής είναι σημαντικός κατά γενική παραδοχή γιατί ενσαρκώνει, μαζί με τον ΓΑΠ, την ελληνική εκδοχή του αμερικανικού ονείρου: όποιος και να είσαι, ό, τι δυνατότητες και να έχεις, μπορείς να κάνεις τα πάντα. Μέχρι και να γίνεις πρωθυπουργός. Αρκεί να έχεις κάποια συγγένεια με έναν τέως πρωθυπουργό.


Επειδή όμως κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν, ας περάσουμε στους λόγους που κάνουν τον Κώστα Καραμανλή αντικειμενικά κατάλληλο για ΠτΔ της Ελλάδας.

 

1. Είναι κοντά στη νέα γενιά. Εδώ, τον βλέπουμε να γνέφει «γιόλο» χαιρετώντας τους «χόμιζ» μέσα στο κοινοβούλιο. «Βάτος Λόκος για πάντα» ακούγεται στο βάθος από μια φωνή που μοιάζει του Βύρωνα Πολύδωρα.

 

 

 

2. Είναι «γάτα». Σε αυτό το ενσταντανέ του 2011 απεικονίζεται να λέει «σου τα 'λεγα εγώ» στον ΓΑΠ που ήθελε σώνει και καλά να γίνει πρωθυπουργός το 2009 με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

 

 

 

Εδώ, το ίδιο «σου τα λεγα εγώ» αυτή τη φορά έχει αποδέκτη τον Σαμαρά για την εμμονή του να γίνει πρωθυπουργός το 2012. Λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: με το δεξί χέρι καθαρίζει ένα πασατέμπο. Και πολυπράγμων.

 

 

 

3. Είναι άριστος γνώστης των νέων τεχνολογιών. Όλοι θα θυμούνται την «αγαστή συνεργασία» με γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για την «διάδοση» των τηλεφωνημάτων του κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων.

 

 

 

4. Έχει πολιτική διορατικότητα: εδώ, σε χαιρετισμό «τύπου ΧΑ» πολύ πριν ο φασισμός γίνει mainstream.

 

 

 

5. Είναι καλλίφωνος.

 

 

 

6. Αναπτύσσεται συνεχώς: εδώ, μαθαίνει να κλείνει το μάτι.

 

 

 

7. Almost there.

 

 

 

8. Είναι κοντά στο λαό.

 

 

 

9. Είναι ενωτικός
Κώστας: -«Να δεις που θα γίνεις πρωθυπουργός μια μέρα Αλέξη». Αλέξης: -«Λολ».

 

 

 

Αλέξης: -«Μα είναι απίστευτος».

 

 

 

Φώτης: -«Γεια σου ρε Κώστα ντερμπεντέρη».

 

 

 

10. Είναι σαγηνευτικός.

 

 

 

11. Αθλητικός.

 

 

 

12. Τα δίνει όλα για την ομάδα.

 

 

 

13. Μέχρι αυτοθυσίας.

 

 

 

14. Ή μέχρι να βρει το κατάλληλο σπορ τέλος πάντων.

 

 

 

15. Δεν πατάει σε «σάπιο σανίδι» γιατί ξέρει πότε να προστατεύει την δημόσια εικόνα του: εδώ, ένα από τα πολλά «πριτς» που έχει πει όταν του προτείνεται θέση ευθύνης μετά το 2009.

 

 

 

16. Ξέρει να διαλέγει παρέες ακόμη και έξω από κομματικά στεγανά.

 

 

 

17. Έχει συναίσθηση του μέτρου.

 

 

 

18. Την οποία προσαρμόζει ανάλογα με τις περιστάσεις.

 

 

 

19. Ξέρει να αναδεικνύει στελέχη.

 

 

 

20. Όπως και να διαλέγει σωστούς συμβούλους.

 

 

 

21. Ξέρει να φερθεί σε μια κυρία.

 

 

 

22. Ξέρει να μετράει: Εδώ, πριν την ψήφιση τροπολογίας απαριθμώντας τα σουβλάκια που περίσσεψαν από τα 15 της χθεσινής παραγγελίας. Ήταν βραδιά Τσάμπιονς Λιγκ.

 

 

 

23. Έχει ευρωπαϊκό εκτόπισμα.

 

 

 

24. Μα πάνω από όλα, έχει λύσεις σε όλα τα προβλήματα.