Ξετσίπωτες!

Facebook Twitter
0

Το διάβασα σ' ένα περιοδικό ΚΟΥΪΖ, του οποίου τα σταυρόλεξα λύναμε, και μ' άρεσε. Κυρίως γιατί άρχισα να σκέφτομαι πόσο τέλειες ήταν κάποιες γυναίκες στο Μεσαίωνα, που αψηφούσαν τις ηλίθιες μισογυνιστικές παραδόσεις.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ Η ΛΕΞΗ "ΞΕΤΣΙΠΩΤΗ"

Τσίπα κατά τα μεσαιωνικά χρόνια ονομάζόταν το πέπλο των γυναικών το οποίο έπρεπε υποχρεωτικά να φορούν, για να καλύπτουν το κεφάλι και το πρόσωπο εκτός από τα μάτια.

Συνέβαινε όμως, γυναίκες που συναναστρέφονταν κύκλους πλουσίων και παρίσταντο σε συνεστιάσεις, να επιδίδονται σε χορευτικές φιγούρες προς τέρψη των προσκεκλημένων, κατά την εκτέλεση των οποίων άφηναν προκλητικά να πέσει το πέπλο αυτό.

Μια τέτοια ενέργεια θεωρούνταν ανήθικη από τις "καθώς πρέπει" γυναίκες, γι' αυτο και χαρακτήριζαν τις συγκεκριμένες ξετσίπωτες, θέλοντας να δηλώσουν την ελαφρότητα του ήθους τους.

Αργότερα, τσίπα ονομάστηκε το τσεμπέρι των γυναίκών της υπαίθρου, που σύμφωνα με τα χρηστά ήθη της τοπικής κοινωνίας θεωρούνταν επιβεβλημένο. Γυναίκα που κυκλοφορούσε χωρίς αυτό το κάλυμμα της κεφαλής είχε άλλους λόγους.

Από τις παλαιές αυτές αντιλήψεις περί ηθικής, έμεινε ως σήμερα να αποκαλείται "ξετσίπωτη" η αναιδής, η ξεδιάντροπη γυναίκα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ