Κανένας απ' τους Εβραίους που έχω γνωρίσει δεν ταίριαζε με το στερεότυπο του ακραία φιλοχρήματου

Κανένας απ' τους Εβραίους που έχω γνωρίσει δεν ταίριαζε με το στερεότυπο του ακραία φιλοχρήματου Facebook Twitter
28

Για το σκίτσο της Έφης Ξένου στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 30/10/2015

 

Εμείς τώρα να γελάσουμε με αυτό;
Κυρία σκιτσογράφε και Κύριοι της Διεύθυνσης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, είμαστε αλήθεια πολύ περίεργοι να μάθουμε από εσάς το στόχο που καλείται να ικανοποιήσει αυτό το σκίτσο.
Εμείς πάντως το θεωρούμε ως κλασσική αντισημιτική ενέργεια εκ μέρους σας και το καταγράφουμε ως περιστατικό που μας θλίβει για την ένδοια του δημιουργικού χιούμορ της εφημερίδας σας και μας εξοργίζει γιατί αναπαράγει επικίνδυνα και αναχρονιστικά στερεότυπα.
Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών

Οι Έλληνες σκιτσογράφοι έχουν μια εμμονή με τους Ναζί και τους Εβραίους και τους χρησιμοποιούν με κάθε αφορμή, ακόμα κι αν αυτή είναι άσχετη με το θέμα.

Είναι κάτι σαν το αλατοπίπερο των σκίτσων, που νοστιμίζουν, τάχα, τη συνταγή. 

Στα σημερινά ΝΕΑ, η καλή σκιτσογράφος Έφη Ξένου θέλοντας να σατιρίσει τον αριβισμό του Γιάνη Βαρουφάκη και το πόσα λεφτά ζητάει για ομιλίες και συνεντεύξεις, τον παρουσίασε με ένα στερεότυπο μάλλον ξεπερασμένο και σίγουρα επικίνδυνο.

 

Έτσι παρουσιαζόταν συλλήβδην οι Εβραίοι (ως φιλοχρήματα τέρατα) απ' τους εχθρούς τους παλιότερα, ώστε να γίνει πιο αποδεκτή η εκκαθάρισή τους. Το ότι υπήρχαν πλούσιοι ή κακοί Εβραίοι είναι σίγουρο και αναμενόμενο - το ίδιο συμβαίνει σε κάθε φυλή. Η τεράστια πλειονότητά τους όμως, απλοί επαγγελματίες ή και φτωχοί κυνηγημένοι άνθρωποι, υπέφεραν απ' τα ψεύτικα Πρωτόκολλα της Σιών και τις στερεοτυπικές απεικονίσεις.

Τα ακροδεξιά βοθροσάιτ ακόμα προσπαθούν να πείσουν (και πείθουν πολύ κόσμο!) ότι δεν πέθαναν Εβραίοι στην 9/11, ότι οι Έλληνες Εβραίοι δεν πληρώνουν φόρους, ότι αυτά που ζούμε είναι μια παγκόσμια Σιωνιστική συνωμοσία των άπληστων Εβραίων. 

Μάλιστα αυτός που έχει προωθήσει περισσότερο απ' όποιονδήποτε άλλον το hoax πως δεν πληρώνουν φόρους -σύμφωνα με το ΚΙΣΕ, σε δήλωσή του στον Αντ1- είναι ο Πάνος Καμμένος, λίγο πριν τον επιλέξει ο Τσίπρας για συγκυβερνήτη. Παρότι το ψέμα του αποκαλύφθηκε αμέσως, ο Τσίπρας δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει κυβέρνηση με αυτόν και το ακροδεξιό κόμμα του. 

Πώς κολλάνε όλα αυτά με το σκίτσο των Νέων; Είναι τόσο προσβλητικό και επικίνδυνο;

Προφανώς και όχι. Σε καμία περίπτωση. Είναι όμως ελαφρώς ακατανόητο το γιατί μια προοδευτική εφημερίδα θα ήθελε να ταυτιστεί με τον βόθρο της ακροδεξιάς και τα ξεπερασμένα στερεότυπα. 

Έχοντας υποστηρίξει το δικαίωμα του Charlie Hebdo να δημοσιεύει τα σκίτσα του χωρίς να δολοφονούνται όλοι οι σκιτσογράφοι του, προφανώς και δεν θα επιθυμούσα τη λογοκρισία των ΝΕΩΝ. Έχει κάθε δικαίωμα να δημοσιεύει ό,τι νομίζει, κι εγώ έχω κάθε δικαίωμα να την κρίνω. 

28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ