Ισχύει άραγε αυτό; ''ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΚΟΚΚΑΛΗ ΓΙΑ 6 ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ! ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ…''

Ισχύει άραγε αυτό; ''ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΚΟΚΚΑΛΗ ΓΙΑ 6 ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ! ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ…'' Facebook Twitter
4
Ήταν μια συναρπαστική είδηση που την είδαμε πριν λίγο στα social media. Στο google αν την ψάξεις βγαίνει σε εκατοντάδες σάιτ. 

Επειδή το σάιτ που το πρωτοδιαβάσαμε πριν λίγο (TRIKLOPODIA) δεν θεωρείται και ο Guardian της Ελλάδας -και για να μην ξανακάνουμε στραβοπατήματα απ' τη βιασύνη μας- έψαξα την είδηση. 

Έμοιαζε πολύ περίπλοκη για να είναι επινοημένη. Και δεν ήταν τελικά επινοημένη. 

Ποινική δίωξη για έξι κακουργήματα άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος στον κ. Σωκράτη Κόκκαλη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινής":
Ως κεραυνός εν αιθρία επέπεσε στην εγχώρια πολιτική και επιχειρηματική τάξη η ποινική δίωξη κατά του επιχειρηματία κ. Σωκρ. Kόκκαλη, που άσκησε χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος, μετά την περαίωση τριών αυτεπάγγελτων προκαταρκτικών ερευνών, τις οποίες είχε διατάξει ο τότε προϊστάμενος της Eισαγγελίας Πρωτοδικών Aθηνών κ. I. Σακκελάκος και νυν αντεισαγγελέας Eφετών.

Tο βαρύτατο κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε χθες εναντίον του κ. Σωκρ. Kόκκαλη, αλλά
και κατά όσων άλλων προσώπων εμπλέκονται σε συγκεκριμένες πράξεις, αφορά σε έξι κακουργήματα και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αμηχανία στην πολιτική και αναστάτωση μεγάλη στην τραπεζική και χρηματιστηριακή αγορά, με αποτέλεσμα η Σοφοκλέους να υποχωρήσει 1,74% και η μετοχή της Iντρακόμ να απολέσει 16,16%.

Eιδικότερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών του, που περαιώθηκαν αθόρυβα και με απόλυτη μυστικότητα, άσκησε δίωξη για έξι κακουργήματα:

1. Για κατασκοπεία εις βάρος της Eλλάδος από τον κ. Σωκρ. Kόκκαλη, ο οποίος φέρεται να διετέλεσε πράκτορας της ανατολικογερμανικής Mυστικής Yπηρεσίας STAZI μέχρι το 1989. Aρχικά ως πληροφοριοδότης και στη συνέχεια ως συνεργάτης της Διεύθυνσης Kατασκοπείας του υπουργείου Kρατικής Aσφαλείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

2. Για κακουργηματική απάτη εις βάρος των μετόχων της Iντρακόμ που φέρεται ότι διέπραξε ο κ. Σωκρ. Kόκκαλης, μέσω της απόκρυψης εσόδων που προέκυψαν από συμφωνίες που συνήφθησαν στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Pωσικού Λόττο.

3. Για υπεξαίρεση κεφαλαίων πολλών δισ. δρχ. από τον κ. Σωκρ. Kόκκαλη, που προέρχονται από συμβάσεις με το ρωσικό Δημόσιο.

4. Για κατοχή, διακίνηση και εντέλει νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που εμπίπτουν στον νόμο 2331 περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, με τη δραστηριοποίηση off shore εταιρειών.

5. Για δωροδοκίες μέσω των λογαριασμών 0709-60-011-025 και 0709-85-011-025 στη Xάντελς Mπανκ Mπερλίν.

6. Για δωροδοκία προς δημόσιους λειτουργούς, όπως για παράδειγμα στελέχη του OTE, που είχαν ανάμιξη από το 1987 και μετά σε μεγάλες αναθέσεις ψηφιακών παροχών.

Σήμερα, ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου κ. Nεκ. Bαζαίος θα ορίσει τον ανακριτή ο οποίος θα παραλάβει την ογκώδη δικογραφία και, αφού τη μελετήσει, θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες.

=======

Η είδηση της TRIKLOPODIAS είχε ως πηγή είχε το olympia.gr, του οποίου όμως το αντίστοιχο ποστ είχε κατέβει.

Αφού αναφέρεται η Καθημερινή όμως, έτρεξα σ' αυτήν για να επιβεβαιώσω την είδηση.

Περίμενα -σχεδόν ήμουν σίγουρος!- ότι δεν θα έβρισκα εκεί την είδηση, ότι θα ήταν μούφα. 

Κι όμως! Η είδηση ήταν αληθινή, και είχε όντως δημοσιευτεί στην Καθημερινή. 

Έτσι η απάντηση στο ερώτημα "Ισχύει το δημοσίευμα που λέει ότι χτες ασκήθηκε δίωξη στον Κόκκαλη για έξι κακουργήματα - Σεισμός στο πολιτικό σκηνικό;" είναι προφανής. Ναι, ισχύει. 

Εξαρτάται όμως το πώς ορίζεις το "χτες". 

Χτες, ας πούμε ήταν Κυριακή. Ή αν με διαβάζετε πρωί Τρίτης χτες ήταν 25 Μαρτίου δηλαδή αργία. Πότε ακριβώς ήταν αυτό το "χτες";

Η μόνη λύση είναι να βρούμε την ημερομηνία δημοσίευσης στην Καθημερινή...

και να μάθουμε ότι "χτες" είχαμε...

19 Φεβρουαρίου του 2002!

ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

1) Αν μια είδηση μοιάζει μούφα, πιθανότατα θα είναι. Ή απλώς θα είναι κάτι που συνέβη πριν από 11 χρόνια, 1 μήνα και 6 ημέρες.

2) Κάτι που σήμερα όντως θα κλόνιζε τους θεσμούς και τη Βουλή και θα συντάρρασε την κοινωνία, το 2002 συνέβη και σχεδόν κανείς δεν το θυμάται πια. Ούτε καν εντύπωση δεν θα μας είχε πολυκάνει τότε, μόνο η Καθημερινή θα το είχε παίξει τόσο, λόγω κόντρας του ιδιοκτήτη της με τον Κόκκαλη. Τι έγινε, πώς αθωώθηκε, αν τελικά έγινε η δίκη - κανείς δε νοιάστηκε και δε θυμάται πια...

3) Τι ωραία να μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, στις αρχές του 2002. Θα κερδίζαμε 11 επιπλέον χρόνια ζωής, θα βρισκόμασταν σε μια πολύ καλύτερη Ελλάδα (κάτι που τότε δεν το καταλαβαίναμε/εκτιμούσαμε), και θα είχαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε κάποια πράγματα για να μην φτάσουμε εδώ που φτάσαμε...

Θα το κάναμε;

Θα αλλάζαμε κάτι ή θα ξανακάναμε τα ίδια λάθη;

Υποθέτω το δεύτερο. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις! 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Τέτοια παραδείγματα θα έπρεπε να είναι κομμάτι της διδακτέας ύλης στο σχολείο ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά πόσο απλό είναι να δημιουργήσει κανείς μια φήμη στο διαδίκτυο αλλά και πόσο σχετικά εύκολο να ξεσκαρτάρει κανείς τα χοντροειδή ψέμματα. Ίσως έτσι γινόμασταν πιο ενεργοί και άξιοι πολίτες και ίσως το καημένο μας το ινμποξ να μην γονάτιζε από "αποκαλύψεις" που οφείλω να διαδόσω...
Για να απαντήσω στο ερώτημά σας, ναι θα ξανακάναμε τα ίδια λάθη. Εδώ είμαστε πρόθυμοι να τα ξανακάνουμε ενώ δεν μπορούμε, δεν θα ξανακανάναμε αν μπορούσαμε νομίζετε;Είμαστε ο λαός του "μια ζωή την έχουμε", "πάρε κόσμε", "θα τα κάψω τα ρημάδια"..... σε τέτοια είμαστε....ΠΡΩΤΟΙ.