Έγραψε η Ημερησία:

 

Στο εδώλιο θα καθίσει γνωστή επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, με αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης-υπόδησης στη συμπρωτεύουσα και στην Αθήνα, η οποία συνελήφθη, καθώς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πανελλαδικά ο νόμος, που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία, για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 75 χιλιάδων ευρώ και πάνω. Η 62χρονη Φάννυ Κάτσου, επικεφαλής της εταιρείας ΦΑΝΝΥ Α.Ε., που έχει αναπτύξει το δίκτυο καταστημάτων Fena, οδηγείται αύριο το πρωί στον α΄τακτικό ανακριτή με την κατηγορία της μη απόδοσης ΦΠΑ, σε βαθμό κακουργήματος.

 

Το ποσό που δεν κατέβαλε από τον Απρίλιο ως σήμερα -μαζί με τις προσαυξήσεις- φτάνει στις 681.000 ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάρτιο, όταν προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης καταθέτοντας αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, οι συνολικές οφειλές της έφταναν τα 57 εκατ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν οφειλές προς το Δημόσιο (ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις).


Η ιστορία του ομίλου

Η πρώτη βιοτεχνία με την επωνυμία FENA δημιουργήθηκε από τη Φάννυ Κάτσου το 1977 στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Το επόμενα χρόνια προστέθηκε το κατάστημα στον Φοίνικα και δημιουργήθηκε το FENA Stock, ενώ το 2002 άνοιξε το δεύτερο κατάστημα, αυτή τη φορά στην οδό Εγνατία, στο παλιό παπουτσάδικο του «Καρύδα» με την τεράστια φωτιζόμενη γόβα πάνω από την είσοδο.

Στον παλιό κινηματογράφο «Ηλύσια» δημιουργήθηκε το FENA Fresh και το 2005 η εταιρεία άνοιξε καταστήματα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos. Ήταν η χρονιά που οι τζίροι της επιχείρησης απογειώθηκαν φτάνοντας τα 52 εκατομμύρια ευρώ. Ακολούθησαν συνεργασίες με κορυφαίες φίρμες της μόδας (Escada, Betty Barkley, Tommy Hilfiger, κ.ά.) και τα πρώτα βήματα στην Αθήνα.Τα προβλήματα για τη ΦΑΝΝΥ ΑΕ ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια, όταν έκλεισε το κατάστημα του ομίλου που βρισκόταν στην Εγνατία οδό της Θεσσαλονίκης, εκεί που στεγαζόταν άλλοτε το ιστορικό κατάστημα υποδημάτων «Καρύδας». Η ίδια υποστήριζε τότε ότι οι εργασίες του μετρό ήταν αυτές που οδήγησαν σε λουκέτο το κατάστημα. Λίγο αργότερα, ωστόσο, έκλεισε τις πόρτες του και το κατάστημα της Αθήνας, για να ακολουθήσει αυτό που στεγαζόταν στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

 

---

 

Υστερόγραφο - δικό μου: Είναι μια συναρπαστική ιστορία και η κυρία Κάτσου (που αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση και υποσχέθηκε να πληρώσει με τα περιουσιακά της στοιχεία -που είναι γύρω στα 30 εκατομύρια ευρώ!) θα άξιζε να γίνει ηρωίδα ταινίας. [Το ίδιο και η Κατερίνα Βελλίδη - ξέρει κανείς τι απέγινε;]

 

Κι ενώ ήταν η οικονομική κρίση αυτή που έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στη Fena, πόσο ειρωνική μοιάζει εκ των υστέρων η βράβευσή της ως Επιχειρηματίας της Χρονιάς του 2009, στα Βραβεία Γυναίκες της Χρονιάς!

[Αν και οι περιπτώσεις είναι τελείως διαφορετικές, δε μπόρεσα να μην θυμηθώ τη Lehman Brothers. Που ακόμα και μερικές μέρες πριν καταρρεύσει και κηρύξει χρεοκοπία, οι οίκοι αξιολόγησης -Moody's, Standard & Poor's, και Fitch- της έδιναν Άλφα και προέτρεπαν τον κόσμο να επενδύσει σ' αυτήν...! Το ενδιαφέρον είναι πως μόλις διάβασα ότι οι συγκεκριμένοι υπεύθυνοι που έδωσαν Άλφα στη Lehman Brothers δεν απολύθηκαν απ' τους οίκους, ούτε τιμωρήθηκαν - ποτέ.]