Για τους γιατρούς και τους δικηγόρους (που θέλουν να εξαιρεθούν από το νέο μέτρο για τις αποδείξεις)

Facebook Twitter
9

Γλυπτό του Claes Oldenburg

Είδα κάτι χτες στις ειδήσεις, και θέλω να μοιραστώ.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ξαναλέει σε όλους τους τόνους ότι κανένας δεν εξαιρείται απ' την υποχρέωση ανάρτησης πινακίδας (που θα λέει πάνω-κάτω ότι "Αν δεν πάρεις απόδειξη, δεν πληρώνεις"). Κι αυτό ως απάντηση στην απόφαση των γιατρών αλλά και στο αίτημα των δικηγόρων να μην αναγράφεται πουθενά στους χώρους τους η επίμαχη φράση.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουμε, μεγάλη μερίδα των δικηγόρων -δε γνωρίζω, μπορεί και γιατρών- δεν είναι ούτε πάμπλουτοι ούτε σούπερ επιτυχημένοι. Γι' αυτό και δεν θα μπω καν στη λογική "οι πλούσιοι πάνε να τη γλιτώσουν πάλι".

Όμως οι εξηγήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποί τους στο γιατί ο κλάδος τους -σε αντίθεση μ' όλους τους υπόλοιπους, ΔΕΝ πρέπει να υπακούσει στον Νόμο, ήταν τραγελαφικές.

Πρώτα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κόντεψε να μας τρελάνει αρχίζοντας αλλιώς και τελειώνοντας αλλιώς: "Εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εξαιρεθούμε από το νόμο, και φυσικά και θέλουμε να υπάρχουν οι πινακίδες... όμως... θα πρέπει τώρα το κράτος να αποφασίσει τι θέλει για μας και τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται: Θέλει να υπάρχει μια σχέση Γιατρού και Ασθενούς, ή... μια σχέση Εμπόρου και Πελάτη;"

Ο δε εκπρόσωπος των δικηγόρων δεν κράτησε τις μπηχτές για το τέλος και απαίτησε κατευθείαν να μην υπάρχει υποχρέωσης ανάρτησης της πινακίδας επειδή "η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων υπάρχει έτσι κι αλλιώς στον κώδικα δεοντολογίας των δικηγόρων οπότε θα είναι περιττό να υπάρχει και σχετική ταμπέλα".

Ο ένας δεν ήθελε να χαθεί απ' το Λειτούργημά του η αρμονική σχέση Γιατρού και Ασθενούς (θα μπορούσε να βοηθούσε κι ο ίδιος, προσφέροντάς μας τις υπηρεσίες του Λειτουργήματος αφιλοκερδώς), ενώ ο άλλος ήταν βέβαιος ότι οι δικηγόροι -ο τιμιότερος κλάδος της πατρίδας μας- κόβουν ήδη πάντα αποδείξεις, άρα μια νομότυπη επιγραφή θα κατέστρεφε το feng shui του γραφείου τους.

Δεν ξέρω αν θα κάνει πίσω η κυβέρνηση. Ελπίζω πως όχι. (Αλλά ταυτόχρονα ελπίζω πως θα μειώσει επιτέλους τον ΦΠΑ, το συντομότερο.)

Περιμένω πάντως με προσμονή παρακάτω, αργά ή γρήγορα και το πρώτο σχόλιο που θα λέει "Προσπαθούν να μας διασπάσουν! Διαίρει και βασίλευε! Μας βάζουν τον έναν απέναντι στον άλλον! Καλά κάνουν οι άνθρωποι που (στην ουσία) δεν θέλουν να κόβουν αποδείξεις, κανονικά θα έπρεπε να το πετύχουμε για όλους τους κλάδους αυτό, κι όχι μόνο να σκύβουμε το κεφάλι ή να ευχόμαστε να πεθάνει η κατσίκα του γιατρού και του δικηγόρου..."

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

8 σχόλια
Ρε παιδια, το θεμα ειναι πως πρωτα πληρωνεις και μετα βγαινει η αποδειξη.Αμα εχεις ηδη πληρωσει και δεν σου βγαλουν αποδειξη δεν νομιζω να γινεται να παρεις τα λεφτα σου πισω.Μαλλον θα σου κοψουν αποδειξη.Και μιλαω για ολους τους χωρους.Απο περιπτερο μεχρι τον ταξιτζη.Οποτε αυτο που λενε πως μπορεις και να μην πληρωσεις αμα δεν λαβεις αποδειξη ,δεν ισχυει και πολυ!
Το μικρομαγαζακια δεν φαινεται ωραιο (ως μικρομαγαζατορας) αλλα καταλαβαινω τι λες.Εγω τουλαχιστον δεν ξερω μικρομαγαζο δικηγόρου να χρεωνει με την ωρα, οχι τουλαχιστον ιδιωτες. Οι δικηγορικές εταιρείες ή τα μεγαλα γραφεία ναι αλλά δεν ειναι η πλειοψηφία. Οχι ακόμα.Το σχολιο μου παραπανω δεν εχει να κανει με την υπερασπιση του κλαδου απλα λεω οτι δεν εχει νοημα η διαμαχη οταν υπαρχουν τοσα και τοσα που "θιγουν τον κλαδο".Εαν δεν δωσουν κίνητρο στον πελατη να ζηταει αποδειξη δεν προκειται να γινει τιποτα. ΦΠΑ 23% ειναι παρα πολύ και δεν μιλαμε για αμοιβες 30 ευρώ που μπορει να μην φαινεται. Οταν καποιος δικηγορος ζηταει αμοιβη 500+23% ο πελατης ουτε καν θελει να το ακουει
Χωρις νοημα ολη η διαμαχη. ιδιως στους δικηγόρους σπανια η παροχή υπηρεσίας ειναι αμεση. Μπαινει στο γραφείο ο πελατης αναθετει την υποθεση και αυτη εξελισσεται σε βαθος χρόνου οπως και η πληρωμη (ασε που η παροχή υπηρεσίας απο τον δικηγόρο γίνεται συνήθως εκτος της επαγγελματικής μας στεγης.Ισως να βαλω ταμπελα στο λαιμο για τις περιπτωσεις που ειμαι στην Ευελπιδων και ζηταω την αμοιβή μου).Εκτος εαν νομίζει ο κοσμος οτι οποιος κλεινει ραντεβου με δικηγόρο πληρωνει την επισκεψη οπως πχ στον γιατρο. Μακάρι οποιος εμπαινε στο γραφείο μου να πει το θεμα του στο τελος μου ζηταγε να με πληρωσει για την ώρα που σπαταλησα και γω θα του κοψω ολοκληρο μπλοκ ;)
ισως γιατι η αγορα δεν ειναι καθετοποιημενη, αγαπητε και εχουμε μικρομαγαζακια(και το 1/3 των δικηγορων δεν εχει καμια παρασταση σε δικαστηρια για πανω απο 2 χρονια).. οι εταιρειες στο εξωτερικο δεν τιμολογουν με την ωρα? ειλικρινης απορια, ισως φταιει το the firm..
παντως, νομιζω, οτι δεν ειναι ακριβως αυτη η ερωτηση που πρεπει να θετουμε.. το point ειναι οτι στην ελλαδα εχουμε ενα γιατρο ανα 185 κατοικους(με μεση αναλογια στην ευρωπη 1 ανα 350-400) και ενα δικηγορο ανα 250 κατοικους(η υψηλοτερη αναλογια την στο δυτικο κοσμο)δλδ κατα βασει ΄΄δε βγαινει΄΄ με φορολογια και ειναι πολυ ευρυτερο προβλημα(αν ενταξεις στη εξισωση και τους φαρμακοποιυς που ηταν επισης πολλαπλασιοι καταλαβαινεις γιατι επεσαν εξω τα ταμεια): με λιγα λογια, ξεχειλωσαμε τις σχολες και σε συνδυασμο με το οτι τα στερεοτυπα του 19ου αιωνα θελουν πολυ χρονο για να ξεπεραστουν(οι ελληνες σπουδαζαν κατα βασει, γιατροι,δικηγοροι, αρχιτεκτονες και εκει, νομιζω, οφειλουμε τη μεγαλη τεχνολογικη υστερηση- απουσια παραγωγης, οι πολιτικοι μηχανικοι και οι μηχανικοι προσετεθησαν μετα την ανοικοδομηση της χωρας το 50 και οι πιο συνδεδεμενοι με τη παραγωγη ηλεκτρολογοι τους εφθασαν σε κυρος μονο με την εξαπλωση των δικτυων τη δεκαετια του 90)Κοντολογις, ανθρωποι που σπουδασαν συγκεκριμενα επαγγελματα δε θα μπορεσουν να τα ασκησουν στην ελλαδα(αν ξενιτευτουν ισως)και με ποιους ορους... αυτη η συζητηση καποτε πρεπει να γινει (καποια στοιχεια εδω http://www.medium.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3583:-lr1-&catid=70:2008-09-01-08-37-26&Itemid=92 ... http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1402488) τι να κανω που μονο οι goons του κεφαλαιου γραφουν γι αυτα... πρεπει να βαζεις disclaimer Πλεον..;) @mayromata , εξαιρετικο σχολιο
Για ποια πρόθεση μιλάμε?! Ο ΙΣΑ ήδη πέτυχε την εξαίρεση στον κανόνα, στον οποίο εμπίπτουν οι λοιποί ανόητοι εκών άκων: http://bit.ly/USHnz0Αντί μάλιστα να το πράξουν στα μουλωχτά και να μην πάρει κανένας χαμπάρι, επαίρονται και το διαφημίζουν ωσάν κατάκτηση. Αντί πάλι να αξιώνουν ουσιαστικό έλεγχο του ιατρικού κλάδου για να παταχθούν φαινόμενα έξωθεν χρηματοδότησης μέσω φακέλου ή καλύτερες συνθήκες εργασίας και τόσες άλλες διεκδικήσεις που να αναβαθμίζουν το λειτούργημα, θριαμβολογούν διότι σπατάλησαν φαιά ουσία, χρόνο και ενέργεια γιο να γλυτώσουν από την επάρατο της πινακίδας.Οπότε την επόμενη φορά που ο γιατρουδάκος δεν θα δώσει την απόδειξη, ο πελάτης θα υποχρεωθεί να πληρώσει. 2 μέτρα και 2 σταθμά ως συνήθως.
Καθόλου δεν πρόκειται να σου πούμε ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι γιατροί και οι δικηγόροι από τις αποδείξεις, Άρη. Οι γιατροί και οι δικηγόροι μπορεί να μην είναι όλοι πλούσιοι, αλλά είναι από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Γενικά, η ελληνική κοινωνία παρουσιάζει διάφορα δομικά προβλήματα, αλλά το μεγαλύτερο όλων είναι η φοροδιαφυγή. Η φοροδιαφυγή είναι το πρώτο πράγμα που αναφέρουν όλες οι σοβαρές ξένες αναλύσεις για την Ελλάδα, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης. Αν είχαμε λιγότερη φοροδιαφυγή, πολύ απλά δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ. Όλως τυχαίως, είναι και το μόνο πράγμα που δεν θίγεται από τα καθεστωτικά μέσα. Όλοι στηλιτεύουν τις «συντεχνίες», έτσι, γενικώς και αορίστως, αλλά όταν πρέπει να εξειδικεύσουν, η μόνη συντεχνία που θυμούνται είναι τα συνδικάτα (άιντε και οι ταξιτζήδες και οι φαρμακοποιοί). Ακόμα και το πολυθρύλητο «Δημόσιο» (που κανείς δεν διαφωνεί ότι είναι άθλια οργανωμένο και στελεχωμένο) είναι ένας μύθος μπροστά στη φοροδιαφυγή. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα βρίσκονται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όχι όμως η φοροδιαφυγή. Στις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε ένα άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ελλάδα που έλεγε πάνω-κάτω το εξής: Θα έχουμε φοροασυλία και ασυδοσία για τα ανώτερα και ανώτατα κοινωνικά στρώματα, θα έχουμε τρομακτική διαφθορά για μια συγκεκριμένη ελίτ, αλλά επίσης θα κλείνουμε και το μάτι στα μεσαία στρώματα (ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες κ.λπ.) που θα μπορούν να φοροδιαφεύγουν και έτσι θα ανέχονται τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης. Αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο ήταν και ταξικό και προσανατολισμένο εις βάρος των νεότερων γενιών: αυτοί που πληρώνουν τη νύφη στο τέλος είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημοσίου (που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν) και οι επόμενες γενιές που θα ξεπληρώνουν το χρέος (που δημιούργησε το πάρτι της φοροασυλίας, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, και της γενικότερης ασυδοσίας). Οπότε οι γιατροί και οι δικηγόροι μπορεί να μην είναι οι μόνοι που ευθύνονται για την κατάσταση, αλλά καλά θα κάνουν να βγάλουν τον σκασμό.Από την άλλη δεν έχω καμία μα καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι την εννοεί την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία πρέπει να αρχίσει βέβαια από την κορυφή. Φάνηκε αυτό με τη σπουδή τους να αξιοποιήσουν τη λίστα Λαγκάρντ.
Τότε, Άρη, όποτε πράγματι σου είπαν τα παρακάτω:"Προσπαθούν να μας διασπάσουν! Διαίρει και βασίλευε! Μας βάζουν τον έναν απέναντι στον άλλον! Καλά κάνουν οι άνθρωποι που (στην ουσία) δεν θέλουν να κόβουν αποδείξεις, κανονικά θα έπρεπε να το πετύχουμε για όλους τους κλάδους αυτό, κι όχι μόνο να σκύβουμε το κεφάλι ή να ευχόμαστε να πεθάνει η κατσίκα του γιατρού και του δικηγόρου..." δεν είχες ιδέα τι σου έλεγαν. [Απ. Άρη: Ή απλώς μου τα έλεγαν τόσο με ψύλλου πήδημα και για άκυρες περιπτώσεις που έχασαν τελικά κάθε νόημα.]