Εργαζόμενοι στο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Αίγυπτο έκαναν ένα κοινωνικό πείραμα, ζητώντας από τους Αιγύπτιους άνδρες να πουν τα ονόματα των μητέρων τους δυνατά. Αυτό φαντάζει κάτι εύκολο σε όλους, ωστόσο τα πράγματα στην Αίγυπτο είναι τελείως διαφορετικά.

Κανείς από όσους ρωτήθηκαν δεν τόλμησε να πει το όνομα της μητέρας του, αφού στην Αίγυπτο και σε κάποιες άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, το όνομα της μητέρας συνδέεται με ντροπή και ταπείνωση.


Για έναν άνθρωπο που ζει στην Αίγυπτο, το να τον αποκαλέσουν με το όνομα της μητέρας του (ο γιος της Ζάχα), δείχνει μεγάλη έλλειψη σεβασμού και τον φέρνει σε αμηχανία. «Το να μας ζητήσει κάποιος να πούμε το όνομα της μητέρας μας, είναι σχεδόν σαν να μας ζητάει να γελοιοποιηθούμε» είπε ένας άνδρας.

 

 

Για να το αλλάξουν αυτό οι Γυναίκες του ΟΗΕ συνεργάστηκε με το γραφείο IMPACT BBDO στο Ντουμπάι και δημιούργησαν μια νέα καμπάνια με το όνομα  "Δώστε στη μητέρα σας το όνομά της".

 

Η εκστρατεία ξεκίνησε την αιγυπτιακή Ημέρα της Μητέρας, στις 21 Μαρτίου με στόχο να ανοίξει δημόσια συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων.