Γιατί οι Αιγύπτιοι δεν λένε ποτέ το όνομα της μητέρας τους

Γιατί οι Αιγύπτιοι δεν λένε ποτέ το όνομα της μητέρας τους Facebook Twitter
Για έναν άνθρωπο που ζει στην Αίγυπτο, το να τον αποκαλέσουν με το όνομα της μητέρας του (ο γιος της Ζάχα), δείχνει μεγάλη έλλειψη σεβασμού
8

Εργαζόμενοι στο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Αίγυπτο έκαναν ένα κοινωνικό πείραμα, ζητώντας από τους Αιγύπτιους άνδρες να πουν τα ονόματα των μητέρων τους δυνατά. Αυτό φαντάζει κάτι εύκολο σε όλους, ωστόσο τα πράγματα στην Αίγυπτο είναι τελείως διαφορετικά.

Κανείς από όσους ρωτήθηκαν δεν τόλμησε να πει το όνομα της μητέρας του, αφού στην Αίγυπτο και σε κάποιες άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, το όνομα της μητέρας συνδέεται με ντροπή και ταπείνωση.


Για έναν άνθρωπο που ζει στην Αίγυπτο, το να τον αποκαλέσουν με το όνομα της μητέρας του (ο γιος της Ζάχα), δείχνει μεγάλη έλλειψη σεβασμού και τον φέρνει σε αμηχανία. «Το να μας ζητήσει κάποιος να πούμε το όνομα της μητέρας μας, είναι σχεδόν σαν να μας ζητάει να γελοιοποιηθούμε» είπε ένας άνδρας.

Για να το αλλάξουν αυτό οι Γυναίκες του ΟΗΕ συνεργάστηκε με το γραφείο IMPACT BBDO στο Ντουμπάι και δημιούργησαν μια νέα καμπάνια με το όνομα  "Δώστε στη μητέρα σας το όνομά της".

Η εκστρατεία ξεκίνησε την αιγυπτιακή Ημέρα της Μητέρας, στις 21 Μαρτίου με στόχο να ανοίξει δημόσια συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΠΑΛΒΙΝ ΠΑΣΑΡΕΛΑ VICTORIA SECRET ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΟΡΗ

It's Viral / Μπάρμπαρα Πάλβιν: Στο show της Victoria’s Secret έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση της κόρης της - «Δεν είναι και τόσο μεγάλο θέμα»

«Στις ΗΠΑ οι περισσότερες γυναίκες πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από έξι εβδομάδες. Επομένως, δεν είναι και τόσο μεγάλο θέμα», δήλωσε η Πάλβιν
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ

It's Viral / Πέτρος Φιλιππίδης: Ξέσπασε στο δικαστήριο κατά του Σπύρου Μπιμπίλα - «Είσαι καραγκιόζης, θα έπρεπε να ντρέπεσαι»

Κατά τη διάρκεια κατάθεσης του Σπύρου Μπιμπίλα προκλήθηκε αναστάτωση στη δικαστική αίθουσα, όταν ο Πέτρος Φιλιππίδης, εμφανίστηκε τη στιγμή της κατάθεσης του ηθοποιού
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΦΟΥΡΝΑΡΙΣΣΑ ΡΟΛΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΥΚΛΟΣ

It's Viral / Αντώνης Αντωνίου: «Μια φουρνάρισσα δεν μου έδινε ψωμί λόγω ενός ρόλου μου στον Κόκκινο Κύκλο»

«Έκανα πολλές δουλειές: οικοδομή, επιπλοποιείο, τυροπιτάδικο. Πάντα έβρισκα τρόπο να βγάλω τα λεφτά που χρειαζόμασταν. Ποτέ δεν σκέφτηκα να παρατήσω το θέατρο»
THE LIFO TEAM
ΗΛΙΑΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

It's Viral / Ηλιάνα Παπαγεωργίου: «Δεν κάναμε κανονικό γάμο για να δέσουμε τις ζωές μας»

Η πορεία της στη μόδα και την τηλεόραση, οι εμπειρίες που κλόνισαν την εμπιστοσύνη της στους ανθρώπους, αλλά και ο γάμος της με τον Γιάννη Καραβασάνη βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης που παραχώρησε η Ηλιάνα Παπαγεωργίου
THE LIFO TEAM
SELENA GOMEZ ΣΕΛΕΝΑ ΓΚΟΜΕΖ

It's Viral / Η Selena Gomez αποκάλυψε πως η φωνή της έχει αλλοιωθεί λόγω του ατμίσματος

«Η διακοπή της νικοτίνης είναι πολύ δύσκολη και ήθελα απλώς να πω ότι, αν περνάτε κάτι αντίστοιχο ή ακόμη κι αν σκέφτεστε να αρχίσετε το άτμισμα, δεν αξίζει τον κόπο», ανέφερε η τραγουδίστρια
THE LIFO TEAM

σχόλια

6 σχόλια
Η μητέρα πάντως όταν συστήνει τον εαυτό της, θεωρείται τιμή να χρησιμοποιεί το όνομα του γιου της, π.χ. "Αμίνα (το όνομά της), Ούμα (=μητέρα) Ιμπραήμ (ο γιος)", "Νεφίσα, Ούμα Ομάρ", κτλ. Δυστυχώς, το όνομα της κόρης δεν έχει τόσο κύρος. Γενικά, είναι κρίμα που οι περισσότεροι ισλαμιστές τοποθετούν σε κατώτερη θέση το γυναικείο φύλο, αφού ο ίδιος ο Μωάμεθ (pbbuh) είχε πει ότι στα μάτια του Αλλάχ swt όλοι είναι ίσοι, είτε άνδρες είτε γυναίκες.
Δε λέει αυτό! Τεντέν ντρέπονται για τις μητέρες τους! Δεν αποκαλύπτουν το όνομα της για να "προστατέψουν" την ίδια από ντροπή, για παράδειγμα, αποτρέποντας κάποιον τρίτο απο το να χρησιμοποιήσει εξυβριστικά το όνομα της μητέρας.http://www.unwomen.org/en/news/stories/2015/3/give-mom-back-her-name-mymothersnameisLost in translation, ρε Lifo!
Υπονοώντας ότι η μητέρα δεν είναι ανεξάρτητη οντότητα σε θέση να υπερασπιστεί η ίδια το όνομα της, αλλά εξαρτάται από τον γιό για να προστατέψει τη φήμη και την τιμή της.
Κι εδώ στην Ελλάδα μέχρι πρότινος το νέο επίθετο της γυναίκας ήταν γενική κτητική του επιθέτου του άντρα. Ο Παπαδόπουλος, η Παπαδοπούλου, δηλ. η κυρία του κυρίου Παπαδοπούλου.Και να μην πάρει το επίθετο του ανδρός της η γυναίκα, έχει για επίθετο την γενική κτητική του επιθέτου του πατέρα της.
Και εδώ έχω ακούσει ένα παρόμοιο.Ο σύζυγος δεν έχουν πάει ποτέ στο νησί της συζύγου γιατί δεν μπορεί να δεχτεί ότι στο νησι θα τον αποκαλούν "Ο Σταύρος της Μαρίας".Η μαλακία δεν έχει σύνορα.