‘Α, μπα’, είναι καλό ή κακό το Facebook;

‘Α, μπα’, είναι καλό ή κακό το Facebook; Facebook Twitter
9

________________
1.


Στην Καλιφόρνια όπου και ζεις, εύκολα και νόμιμα ένας μόνος άντρας μπορεί να κάνει παιδί παίρνοντας από "τράπεζα" ένα ωάριο και με τη βοήθεια μία παρένθετης μητέρας να αποκτήσει παιδί. Ψάχνοντας στο internet ανακάλυψα μία πληθώρα γυναικών, κυρίως στην Καλιφόρνια, που διατίθενται έναντι αμοιβής να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Για να κάνω κάτι τέτοιο, πρέπει να είμαι αμερικανός υπήκοος; Αν όχι, μπορώ να ταξιδέψω εκεί να γίνουν οι διεργασίες και να επιστρέψω σε εννέα μήνες να πάρω το παιδί; Πρέπει να παραμείνω σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να παρακολουθώ την εξέλιξη και τις ανάγκες της κυοφορούσας;- Πατέρας


Εύκολο δεν είναι πουθενά, αλλά μιας και κοίταξες στο ίντερνετ, έπρεπε να ξεκινήσεις από την ελληνική νομοθεσία. Την αίτηση στην Ελλάδα μπορεί να την κάνει μόνο γυναίκα που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία αλλά πιστοποιημένα δε μπορεί να κυοφορήσει (για άντρες δεν υπάρχει πρόβλεψη, οπότε υποθέτω ότι απαγορεύεται) και μια άλλη προϋπόθεση είναι να μένουν και οι δύο γυναίκες στην Ελλάδα – δηλαδή, ως Έλληνας υπήκοος, δε μπορείς να έχεις παρένθετη μητέρα σε άλλη χώρα. Άρα, η παρένθετη μητέρα πρέπει να γεννήσει στην Ελλάδα.


Τα πρακτορεία που φέρνουν σε επαφή γυναίκες με ενδιαφερόμενους ξέρουν τη νομοθεσία στην Αμερική αλλά φυσικά πρέπει να ακολουθούν και τους νόμους στη χώρα από όπου γίνεται η αίτηση. Επειδή δικηγόρος δεν είμαι, για κοίτα ας πούμε εδώ.
 

________________
2.


Πολλοί φίλοι μου ξένοι, στο εξωτερικό, με έχουν ρωτήσει για το ελληνικό κομπολόι που νομίζουν ότι είναι κάτι σαν το προσευχητάρι. Αφού τους λέω ότι όχι, καμία σχέση με κομποσχοίνι, τους εξηγώ ότι είναι για να κρατάει τα χέρια απασχολημένα ενώ ταυτόχρονα επιδεικνύει τον ανδρισμό, αν το κρατάει -ως συνήθως- άντρας, ή, αν το κρατάει γυναίκα, δείχνει ότι είναι "δυνατή". Δεν είμαι βέβαια 100% σίγουρη ότι έχω πιάσει το νόημα γιατί ποτέ δεν έπαιξα με κομπολόι ούτε κάποιος από τους κοντινούς συγγενείς και φίλους, πάντως, εξηγώντας αυτό που νομίζω, το βρίσκουν κάπως γελοίο(κυρίως για το πώς συνδυάζεται η μαγκιά με το τάκα τούκα)! Το εξηγώ σωστά;

[via] Ξεχωρίζουμε τον "κόμπο" που είναι το κύριο σώμα της και την κατάληξη –όι. Κόμπος είναι το δέσιμο που γνωρίζουμε, αλλά και κατά μία αρχαία ελληνική ερμηνεία, κόμπος σημαίνει χτύπος, κρότος, θόρυβος που ακούγεται όταν δύο σκληρά αντικείμενα, από το ίδιο υλικό φτιαγμένα, συγκρούονται μεταξύ τους.
Η κατάληξη –όι σημαίνει σειρά σε μήκος, όμοιων πραγμάτων. Έτσι, σε μια σειρά από κόμπους ή χάντρες, περασμένες σε κλωστή, που κινούνται και χτυπούν η μία την άλλη, ζωγραφίζουν την εικόνα του κομπολογιού. Υπάρχει ακόμα μια ερμηνεία που προστίθεται στις παραπάνω, και που προέρχεται από τον κόσμο που χρησιμοποιεί το κομπολόι-προσευχητάρι για το μέτρημα των προσευχών. Κάθε κόμπος και λεω, κομπο-λέω, κομπολόι..


Το κομπολόι είναι μουσουλμανικό προσευχητάρι και ο Μωάμεθ, που το εμπνεύστηκε για να μετρούν οι πιστοί τις προσευχές τους, όρισε να' χει 99 χάντρες, όσες και οι χάρες του Αλλάχ. Όμως αυτό το Masbaha (λέξη που σημαίνει «απαγγέλλω προσευχές») ήταν τελικά τόσο μεγάλο, που μπέρδευε τους προσευχόμενους. Κι έτσι, για να μην ξεχνούν καμία χάρη του θεού τους, μοίρασαν τις 99 χάντρες σε τρεις ενότητες, από 33 χάντρες καθεμιά. Στο τέλος, με πνεύμα ακόμα πιο πρακτικό, επικράτησαν κομπολόγια με 33 μόνο χάντρες και για «καλυφθούν» οι 99 θεϊκές χάρες, κάθε χάντρα «μετρούσε» για τρεις από τις χάρες αυτές. Κι η τελευταία, η μεγάλη χάντρα – αυτή που ξέρουμε ως «παπά» - αντιπροσώπευε τον ίδιο τον Αλλάχ.
Η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική περίπτωση όπου το προσευχητάρι αποβάλλει την αρχική θρησκευτική του ιδιότητα και μετατρέπεται σε κομπολόι, σε αντικείμενο διασκέδασης, γράφει ο Κώστας Κατσιμπόκης στο «Περί Κομβολογίου το Ανάγνωσμα».


Η μετάλλαξη αυτή έγινε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι Τούρκοι της Ελλάδας κρατούσαν το «τεσπίχ», που το εξελληνίσαμε σε «ντεσπίγι». Το κομπολόι αυτό ήταν πυκνό, δεν περίσσευε ελεύθερο σχοινάκι για να γλιστράνε και να «παίζονται» οι χάντρες, αφού σκοπός του ήταν μονάχα το μέτρημα των προσευχών.
Ήταν δηλαδή μια γιρλάντα με χάντρες ακίνητες, που οι Τούρκοι ωστόσο την κρατούσαν όχι μόνο στις προσευχές τους, αλλά και σε επίσημες εκδηλώσεις, στη διασκέδασή τους ή στο ραχάτι τους. Οι Έλληνες υιοθέτησαν τη γιρλάντα με τις χάντρες από τους Τούρκους. Αλλά με πιο «παιχνιδιάρικο» μάτι. Κατά μία άποψη, για να σαρκάσουν με τη μίμηση αυτή τους δυνάστες τους. Κατά μια άλλη, πιο παράδοξη, για να έ-χουν τα χέρια τους «απασχολημένα» ώστε να μην παρασύρονται να χαιρετούν με χειραψία, που οι Τούρκοι τους την απαγόρευαν.
 

________________

3.


Αγαπητή "Α, μπα", μόλις ανάρρωσα από τη φρικτή γρίπη που έχει θερίσει τους πάντες. Κατανάλωσα τα αντιπυρετικά και τις αντιβιώσεις κατά δεκάδες, και στο κρεββάτι του πόνου συνειδητοποίησα ένα ζήτημα που συναντώ πάντοτε. Γιατί δε μπορώ να ξαναδιπλώσω το χαρτί με τις οδηγίες λήψης του φαρμάκου όπως ακριβώς το είχαν διπλώσει στο εργοστάσιο?- άρτι αναρρωμένη


Εγώ πάντως το τσαλακώνω και το ξαναχώνω μέσα, και όταν έχει τσαλακωθεί τόσο που δε χωράει πια στο κουτί, το πετάω.

________________
4.


Θα σου θέσω ένα ερώτημα που, που και που, τρυπώνει στο κεφάλι μου. Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν είμαι καλός ή κακός άνθρωπος. Θέλω να πω.. Θα ήθελα να είμαι καλός, αλλά καμιά φορά νοιώθω τύψεις απ το πουθενά (μάλλον) και σκέφτομαι πως δεν έχω κάνει και τίποτα το τόσο καλό στους άλλους ώστε να θεωρηθώ καλός άνθρωπος. Τελικά τί είναι καλός άνθρωπος? Έχει να κάνει με τον τρόπο που φερόμαστε στους άλλους ή με την επιλογή μας, όταν μας δίνονται ευκαιρίες να κάνουμε είτε το καλό είτε το κακό?- A χα


Στις τελευταίες λέξεις βρίσκεται η Αλήθεια. Αυτό που κρύβεται μέσα μας εμφανίζεται μαζί με τον πειρασμό. Δεν μας πειράζει να είμαστε καλοί, ή τουλάχιστον όχι ενεργητικά κακοί, όταν δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Μόλις βρούμε (τυχαία ή όχι) λίγη εξουσία, λίγα λεφτά παραπάνω, λίγους υφιστάμενους, μας τρώει το χέρι μας να δούμε τι κάνει το μυρμήγκι όταν του ξεριζώνεις τα πόδια. Για να κάνω και έναν παραλληλισμό, θα θυμόσαστε όλοι τα δημοσιεύματα παλιά στις εφημερίδες, για το ότι οι Έλληνες «δεν είναι ρατσιστές από τη φύση τους», ότι «είναι λαός με ναυτική παράδοση και μεταναστευτικό παρελθόν και ανέχεται το διαφορετικό», μέχρι που έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και κατέφθασαν πιο αδύναμοι και αναγκαστήκαμε να πάρουμε θέση, και πήραμε, με τη ΧΑ να έχει ανήκουστο ποσοστό και με το επίσημο κράτος να κάνει την πάπια περιμένοντας μήπως και το πρόβλημα λυθεί από μόνο του -γαργαλώντας βέβαια παράλληλα το Τέρας, για να είναι ικανοποιημένοι και οι νοικοκυραίοι.

________________
5.


Έχεις δει το inception? Τί θέλει να πει ο ποιητής με το τέλος της ταινίας? Οτι όλα είναι ένα όνειρο μέσα σε όνειρο, που έλεγε και ο αγαπημένος μου Πόε? Ή ότι υπάρχουν φαντάσματα? ο.Ο


«Ή ότι υπάρχουν φαντάσματα;»

________________
6.


"Οι πλαστικοί χειρουργοί που μεταμορφώνουν τους/τις πελάτες/τισσες τους σε παράξενα όντα που μοιάζουν λίγο με άνθρωπο και περισσότερο με καρτούν νιώθουν άραγε περήφανοι;

p.s. Ευχήσου η απάντησή σου να με βρίσκει στην Κων/πολη. Love ya!"- Περίεργος

Αυτού του είδους οι πλαστικοί χειρουργοί έχουν κάνει τις αντίστοιχες επεμβάσεις και στον εαυτό τους. Στα μάτια όλων αυτών αυτή η παραμόρφωση δείχνει την συμμετοχή σε μια ανώτερη κάστα που έχει λεφτά μόνο και μόνο για να τα σκορπάει έτσι, μια δήλωση ανάλογη με της αριστοκρατίας των Μάγιας, που παραμόρφωνε τα κρανία της. Στα μάτια μας είναι τρομαχτικό, στα δικά τους είναι διαβατήριο.


Έφτασες στην Κωνσταντινούπολη;

________________
7.


"Είσαι υπέρ ή κατά του Facebook? Θεωρείς ότι όσοι κάνουν κοινοποίση παρουσίας , ανεβάζουν φωτό, μουσική, γράφουν τις απόψεις τους κτλ το κάνουν για να επιδειχθούν και να δείξουν στους φίλους τους οτι είναι καλύτεροι?
Από την άλλη , αυτοί που επικρίνουν τους παραπάνω αλλά περνούν όλη την μέρα τους στο Fb χωρίς οι ίδιοι να κάνουν κάποια δημοσίευση, αλλά επειδή θέλουν αφάνταστα να ξέρουν τα πάντα για τους άλλους και να τους κουτσομποπολεύουν δεξιά κι αριστερά ,πώς θα τους χαρακτήριζες?
Τελικά ποια είναι η ορθή χρήση του Fb? Nα δημοσιεύω τα μούτρα μου κι ας κριθώ, να μένω στην αφάνεια αλλά να μαθαίνω τα πάντα για τους πάντες μέσω του fb ή να το διαγράψω εντελώς ?
Δεν θέλω να χάσω τους φίλους που είναι μακριά σε άλλη πόλη ή χώρα και που μπορώ να βλέπω τι κάνουν και πώς περνούν μέσω fb.
Εσύ πώς διαχειρίζεσαι το προφίλ σου στο fb και τους fb φίλους σου?
Επίσης, πόσο χρονών είσαι?"- Eκείνη


Γιατί τόσα ερωτήματα για κάτι που είναι αυτονόητο; Όταν γράφεις στο Facebook, ξέρεις ακριβώς ποιοί μπορεί να τα διαβάσουν, οπότε φαντάσου ότι ανακοινώνεις με μία ντουντούκα κάτι σε αυτό το πλήθος: είναι καλή ιδέα ή όχι; Την ιδιωτικότητά σου μπορείς να τη ρυθμίσεις όπως θέλεις, δε σε αναγκάζει κανείς – σίγουρα όχι ο Ζούκερμπεργκ – να κάνεις τη ζωή σου φέιγ βολάν και να την μοιράσεις σε αγνώστους πετώντας την από ελικόπτερο στην πλατεία Συντάγματος. Το πώς χειρίζονται οι υπόλοιποι το μέσο δεν είναι δική σου δουλειά, ναι, υπάρχουν και αυτοί που κάνουν προφίλ μόνο για να παρακολουθούν, σε ενοχλεί; Αν σε ενοχλεί δεν έχεις καταλάβει τι είναι το Facebook. Στο χέρι του καθενός μεταμορφώνεται σε διαφορετικό εργαλείο. Όταν το ανοίγω αισθάνομαι σα να είμαι σε μια πλατεία με ένα πλήθος που μιλάει δυνατά στο τηλέφωνο και μου έρχονται οι πιο αλλοπρόσαλλες πληροφορίες. Μερικές φορές κάποιες με ενδιαφέρουν.


Αλλά μην χαϊδεύεσαι, δεν κρατάς επαφή με τους φίλους σου σε άλλες χώρες επειδή λες αηδίες για ομάδες και επειδή αφιερώνεις σκυλάδικα στο YouTube, ούτε επειδή βλέπεις φωτογραφίες σε παραλίες και ποτά μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για τη ζωή τους. Αυτό είναι κουτσομπολιό. Αν θέλεις να κρατήσεις επαφή υπάρχουν άλλοι τρόποι.

________________
8.


πού κρύβονται τ'αστέρια όταν έρθει το πρωί;- αμοντε


Έλα ρε μικρέ Πρίγκιπα, εσύ πού κρυβόσουν τόσο καιρό;

________________
9.


τα τελευταία κουτσομπολιά για την αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας


Ο πρίγκιπας Naruhito έγινε 53 την προηγούμενη εβδομάδα, η 11χρονη κόρη του Aiko δήλωσε ότι θέλει να πάει σε κατασκήνωση σκι και η γυναίκα του, η οποία παίρνει εδώ και 10 χρόνια φάρμακα για αρρώστια «που συσχετίζεται με το στρες» εξακολουθεί να είναι χάλια αλλά ο πρίγκιπας λέει ότι δε χρειάζεται να πάρει δεύτερη γνώμη, αρκετά βούκινο έγιναν. Ο Naruhito εξακολουθεί να επισκέπτεται τον πατέρα του τον αυτοκράτορα μια φορά το μήνα για μεσημεριανό αλλά αρνείται να μας πει τι λένε όταν τρώνε οι δυο τους.


________________
10.


Πώς λέω σε κάποιον ότι θέλω μόνο sex χωρίς να φανώ σκύλα?- katerina


Δε χρειάζεται να το πεις. Τα περισσότερα, ρε παιδιά, δε χρειάζεται να τα πεις, και τα σοβαρά δε λέγονται. Μη δίνετε τόση αξία στις λέξεις. Αν ζητάς μονίμως ραντεβού μετά τις 10 το βράδυ σε ιδιωτικό χώρο και δεν ξέρεις αν έχει γονείς ή αν τον μεγάλωσαν ένα κοπάδι λύκοι, νομίζω ότι περνάει το μήνυμα.

________________
11.


"Έκοψα το κάπνισμα και παχαίνω. Ο πνευμονολόγος λέει καλύτερα έτσι, ο καρδιολόγος λέει κάπνιζε όσο θες αλλά μην παχύνεις!
Social smoker πώς γίνεται κανείς χωρίς να κυλήσει πάλι στην εξάρτηση; "-Gnou


Έλα βρε Gnou, αυτόν τον καρδιολόγο τον έβγαλες από το μυαλό σου για να μας μπερδέψεις.

________________
12.


αγαπητή Α,μπα έχω ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα! είμαι 20 και δεν έχει τύχει να μάθω κολύμπι, ίσως επειδή φοβάμαι μην πνιγώ :P ο φίλος μου που γνωριστήκαμε Σεπτέμβριο έχει μανία με την θάλασσα.(κάνει και θαλάσσια σπορ κτλπ) και μου είπε χτες ''όταν ανοίξει ο καιρός να πηγαίνουμε για μπανάκι '' δεν του έχω πει ότι ξέρω αλλά ούτε ότι δεν ξέρω! τόσο δύσκολο είναι;;;;;;- sos


Μη σκας. Αν τα έχετε ακόμα μέχρι να φτιάξει ο καιρός, θα κάνεις ό,τι κάνουν όλοι οι Έλληνες όταν «πάνε για μπανάκι». Θα βάλεις μαγιό, θα πάρεις φραπέ, θα αλειφτείς με λάδι, και κάθε μία ώρα θα μπαίνεις μέχρι τη μέση στο νερό και θα πετάς λίγο νερό στους ώμους. Επιστρέφεις στον φραπέ και κάνεις συνεχείς επαναλήψεις μέχρι να έρθει η ώρα για χταποδάκι και μπύρες.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Για το #12 δε παιζει να ρωτησει τον φιλο της ή καποιον δικο της για να μαθει? Στην τελικη θα μπορουσε να απευθυνθεί σε καποιο κολυμβητηριο, δε το γνωριζω αλλα φανταζομαι πως θα μπορουσαν να κανουν μαθηματα και για ενηλικες