Ο Στόλος ο Πολεμικός

Επιδρομή: Υψηλού επιπέδου θαλασσινοί αλλά και στεριανοί μεζέδες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 16.5.2012 | 14:40

Ο Πειραιάς και οι γειτονιές του είχαν πάντα «κρυφά χαρτιά» να παρουσιάσουν σε όσους αναζητούσαν καλό μεζέ και φιλόξενους χώρους για να γλυκάνουν το στόμα τους, να γαληνέψουν την ψυχή και να χαλαρώσουν τη σκέψη τους. Κοντά σε ταβέρνες και κουτούκια που μετρούν πολλές δεκαετίες και μεταφέρουν την ιστορία της περιοχής, υπάρχουν καινούργια μαγαζιά που προσπαθούν να κρατούν ζωντανή την παράδοση του καλού μεζέ, ο οποίος φτιάχνεται για το στομάχι σου και όχι για την τσέπη σου.

Ο χώρος είναι απλός, αλλά περιποιημένος και σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα και χαλαρά. Τον διακοσμητικό τόνο δίνει μια κρεμασμένη στους τοίχους μεγάλη συλλογή από ναυτικές μινιατούρες, θωρηκτά, βαπόρια, φρεγάτες, όλα φτιαγμένα στο χέρι από παλιούς ναύτες. Αυτά δίνουν στον χώρο ναυτικό αέρα και αφορμή για το όνομα του μαγαζιού. Τη διακόσμηση συμπληρώνουν παλιές ταμπέλες και κονσέρβες και το μεγάλο, παλιό ψυγείο-βιτρίνα που σε υποδέχεται στο άνοιγμα της πόρτας. Τώρα το καλοκαίρι ο χώρος ανοίγει κι ενώνεται λειτουργικά με το πεζοδρόμιο, όπου βγαίνουν τα τραπέζια.

Αν και η ταυτότητα του μαγαζιού είναι σαφώς ναυτική, ο κατάλογός του έχει πολύ καλές επιδόσεις, τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά. Για παράδειγμα, η πίτα Καισαρείας που σερβίρεται είναι εξαιρετική, χωρίς ίχνος περιττής λιπαρότητας, ενώ το «Θωρηκτό του Στόλου», όπως αναφέρεται, με μαριναρισμένα κρέατα, που περιλαμβάνει λουκάνικο, πανσέτα, κοτόπουλο, μπιφτέκι, κεμπάπ, είναι ικανό να χορτάσει και το πλέον πολυπληθές… πλήρωμα. Όμως, το καλό παιχνίδι για ούζο και τσίπουρο θα γίνει με γεύσεις της αλμύρας και όλα τα πιάτα του καταλόγου δεν θα σε προβληματίσουν. Είναι φτιαγμένα με φροντίδα. Φρέσκα καβούρια ψητά. Γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Η ψητή σαρδέλα έρχεται εξαιρετική πάνω σε ψητό ψωμάκι με φέτα φρέσκιας τομάτας και είναι γευστική. Το ίδιο και ο μαρινάτος γαύρος, όπως και το λαυράκι καρπάτσιο, το ψητό χταπόδι, ο γόνος καλαμαριού, ο τηγανητός μπακαλιάρος, τα μύδια και οι γαρίδες σαγανάκι. Απαραίτητες οι φρέσκες τηγανητές πατάτες, η ταραμοσαλάτα και το μαστέλο με λαχανικά σχάρας. Για ακόμα πιο επιθετικό παιχνίδι, μπορείς να διαλέξεις γιουβέτσι θαλασσινών, μυδοπίλαφο ή ριζότο με καραβίδες και σπανάκι. Έχε, ωστόσο, υπόψη σου ότι οι μερίδες είναι ευμεγέθεις και απαιτούν αποφασιστικότητα. Σε ό,τι αφορά το σέρβις, ο Γιώργος και ο Σπύρος που έχουν το μαγαζί θα φροντίσουν να μη σου λείψει τίποτα. Ο Στόλος ο Πολεμικός σού γίνεται εύκολα συνήθεια, κολλάς και θέλεις να ξαναπάς.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού