71 χρόνια παράδοση

Βυρίνης και καλό φαγητό.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 30.3.2011 | 14:51

Η βραδιά είναι γλυκιά, ό,τι πρέπει για να περπατήσω στη γοητευτική γειτονιά του Μετς με κατεύθυνση την ταβέρνα του Βυρίνη. Νοσταλγία με αγκαλιάζει, όπως και αναμνήσεις από παλιές οικογενειακές συνήθειες. Την κλασική ταβέρνα του Βυρίνη θυμάμαι ότι την τιμούσαν οι γονείς μου με την παρέα τους. Μεζεδάκια ελληνικά, καλό κρασί, καμιά κιθαρίτσα που σιγοντάριζε με τα τραγούδια της εποχής κι ευχάριστη διάθεση. Απλά, ζεστά και όμορφα. Κάπως έτσι διασκέδαζαν τότε. Και κάπως έτσι αναζητάμε κι εμείς σήμερα στέκια που αποπνέουν την αύρα μιας περασμένης εποχής. Η περιρρέουσα κατάθλιψη και η οικονομική κρίση μάς φέρνουν επιτέλους πιο κοντά. Ευκαιρία να «ξανασυστηθούμε» με τους φίλους μας, τους συγγενείς μας και να ανα- θερμάνουμε τις επαφές μας με τους ανθρώπους. Να ανακαλύψουμε τις απλές αξίες και να αντλήσουμε από αυτές χαρά.

Το 1940 την ταβέρνα του Βυρίνη επέλεγαν για να φάνε όλοι οι αθλητές του Καλλιμάρμαρου Σταδίου και από τα τραπέζια της έχει παρελάσει όλη η παλιά Αθήνα. Αν και ο χώρος έχει δεχθεί διακριτικές «ενέσεις» ανακαίνισης, διατηρεί κάποια από τα παλιά του στοιχεία όπως τα βαρέλια, που καταλαμβάνουν τη μια πλευρά στον τοίχο της σάλας, και τον συμπαθητικό κήπο, στο πίσω μέρος, που κλείνει με διάφανες τέντες για τον χειμώνα. Η αύρα του χώρου αμέσως σε αγκαλιάζει. Το μενού είναι μικρό, απλό και προσφέρει τους μεζέδες της κλασικής ταβέρνας. Σκορδάτη -υπερβολικά- μελιτζανοσαλάτα, λαχανοντολμάδες καλοφτιαγμένοι και γευστικοί , ιμάμ, κλασικά κεφτεδάκια, πατάτες φούρνου δεντρολιβανάτες, ωραιότατη σαλάτα πολίτικη με λάχανο, καρότο και σέλερι με καλή ισορροπία του ξιδιού, σαλάτα φακές με πιπεριές και κύμινο, γαύρος μαρινάτος, είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις, πίνοντας το κρητικό τσιπουράκι σου ή το κρασί σου. Ο ένας από τους δύο σεφ στην κουζίνα είναι σε αυτό το πόστο εδώ και σαράντα χρόνια. «Ήταν 14 χρόνων όταν ήρθε στο μαγαζί», λέει ο ιδιοκτήτης.

Το δυνατό σημείο της κουζίνας είναι τα φαγητά της κατσαρόλας: αρνί λαδορίγανη, κουνέλι λεμονάτο και ένα νοστιμότατο κοτόπουλο που δοκίμασα μαγειρεμένο με κρασί και μανιτάρια. Από τη σχάρα, οι επιλογές κινούνται ανάμεσα σε αρνίσια παϊδάκια, χοιρινή μπριζόλα και ψαρονέφρι. Θα γλυκαθείς με τον σιμιγδαλένιο χαλβά της γιαγιάς, το ρυζόγαλο και το γαλακτομπούρεκο. Η φιλοσοφία της ταβέρνας, της οποίας τα ηνία κρατά ο Κωνσταντίνος Βυρίνης , η Τρίτη γενιά, είναι συγκεκριμένη: «Είστε καλεσμένος μας με απλό ελληνικό φαγητό». Μα, και εμείς αυτό ζητάμε: καλό ελληνικό φαγητό, σε τιμές προσιτές.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού