Το εστιατόριο Tirbοuson, σε μια νοσταλγική και ήρεμη γειτονιά του Κεραμεικού, έχει καταφέρει στα τρία χρόνια λειτουργίας του να γίνει «προορισμός» και σημείο αναφοράς. Επιστρέφοντας για άλλη μια φορά στη χαλαρή αυλή του, ξαναθυμάμαι αυτά που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα όποτε βρίσκεσαι εκεί. Μου αρέσει η ήσυχη γωνιά του, στις γραμμές του τρένου της Κωνσταντινουπόλεως, αν και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το φασαριόζικο Γκάζι. Μόλις παίρνω θέση, ένα σμήνος από ποδηλάτες κατεβαίνει τη λεωφόρο και τους συναγωνίζεται το τρένο σφυρίζοντας. Χαζεύω τη σκηνή όπως και οι θαμώνες του μαγαζιού που άφησαν για λίγο τα πιρούνια τους.

Η μόδα της ελληνικής κουζίνας αφυπνίζει στο γευστικό υποσυνείδητο την ανάγκη για φαγητό που μοσχοβολά Ελλάδα. Στο Tirbοuson διαπιστώνεις ότι η κουζίνα του κρατά μια σταθερή ποιότητα που σέβεται τα υλικά και επιμένει στα τοπικά προϊόντα, όπως η ξινομυζήθρα και η κρητική κριθαροκουλούρα, που θα σε ταξιδέψουν στο τερουάρ, που λένε οι Γάλλοι, του κάθε τόπου.

Τo φαγητό είναι καλοφτιαγμένο, και μάλιστα οι καινούργιες προτάσεις που έχουν εμπλουτίσει το μενού θα σε ενθουσιάσουν. Από τα πιάτα ημέρας, η κολοκυθόπιτα από κόκκινη κολοκύθα με φέτα και ξινομυζήθρα με τραγανό φύλλο σε βάζει νόστιμα στο παιχνίδι όπως και η ευωδιαστή χορτόπιτα με ζοχούς, μυρώνια και σταμναγκάθι, που σε στέλνει κατευθείαν στην ελληνική ύπαιθρο. Η μελιτζάνα σε κρούστα γιαουρτιού με γέμιση κιμά και τυριών έρχεται σε καυτό πυρίμαχο σκεύος που μόλις βγήκε από τον φούρνο. Η κρούστα γιαουρτιού πάλλεται σαν τους κτύπους της καρδιάς και με την πρώτη κουταλιά ξεχύνεται η υπαινικτική μυρωδιά της κανέλας και των μπαχαρικών. Το άγριο ρύζι με λαχανικά από τις νέες αφίξεις στο μενού δεν έχει βρει τον «βηματισμό» του, αφού ήρθε παραβρασμένο και με υπερβολική δόση κρέμα γάλακτος, που σκέπαζε την χάρη των λαχανικών. Το σουβλάκι από γευστικότατο αρνί που συνοδεύεται με υπέροχο κους κους, πιτούλες και μια δροσερή σος γιαουρτιού με νύξεις κύμινου είναι όλα τα λεφτά. Οι φρέσκιες χωριάτικες τηγανητές πατάτες σαν λουκουμάδες είναι κόλαση - αν δεν τις φας όλες δεν ηρεμείς. Για το τέλος, ο φιλόξενος ιδιοκτήτης σε κερνά ψημένη ρακή που το μπρούντζινο χρώμα της λαμποκοπά μέσα στο παλιακό μινιόν ποτηράκι. Από τις ωραιότερες που έχω δοκιμάσει. Η συνταγή μυστική, «τη φτιάχνει ο πατέρας μου όπως την κάνουν στην Αμοργό, μόνο που εκείνος βάζει το κατιτίς παραπάνω, που δεν το εκμυστηρεύεται ούτε σε μένα», μου εξηγεί.

Οι νοσταλγοί της ελληνικής κουζίνας εδώ βρίσκονται στο βασίλειό τους, απολαμβάνοντας τις νόστιμες γεύσεις και τη φιλοξενία. Γι' αυτό και το Tirbοuson μετρά ήδη πολλούς πιστούς θαμώνες.