Καρσί, επιρρ. (λαικ.) απέναντι, αντικριστά, ετυμ. Τουρκ. Karsi. Αυτή είναι η εξήγηση για τη λέξη καρσί που δίνεται στο μενού του ομώνυμου οινομαγειρείου στη Φρεαττύδα. Η μικρασιάτικη καταγωγή του ιδιοκτήτη πέρασε όχι μόνο στην ονομασία αλλά και στο μενού. Ένα μενού καλοστημένο εικαστικά, με ασπρόμαυρες φωτογραφίες από περασμένες δεκαετίες που σε ταξιδεύουν στο Μικρολίμανο του 1940, στα μπακάλικα και τα μαγέρικα αλλά και στους ανθρώπους της εποχής εκείνης, που απολάμβαναν τους μεζέδες. Την ίδια νοσταλγική νότα θα ανακαλύψεις και στις αφίσες που κοσμούν ολόγυρα το χώρο. Ένα χώρο φτιαγμένο με μοντέρνα νοσταλγική διακόσμηση, που θυμίζει περισσότερο τραπεζαρία σπιτιού παρά μαγαζί. Αυτή η οικειότητα που αποπνέει ο χώρος οφείλεται και στους ανθρώπους που το «τρέχουν». Ευγενικοί, φιλόξενοι και με απροσποίητη καλή διάθεση. Ο Γιώργος, ο υπεύθυνος του μαγαζιού, με καταγωγή από την Κρήτη και το γοητευτικό Ρέθυμνο, θα σε κεράσει παγωμένη ρακή και ωραιότατη γραβιέρα από τον τόπο του. Με την πρώτη γουλιά μπαίνεις στο γευστικό παιχνίδι.

Παρέες όλων των ηλικιών έχουν γεμίσει τα τραπεζάκια του ισογείου μέσα και τα λιγοστά έξω, στο πεζοδρόμιο. Στο δεύτερο επίπεδο επικρατεί ησυχία και η θέα από τα μεγάλα ανοιχτά παράθυρα είναι σαφώς καλύτερη. Η παραλία του Φαλήρου και της Γλυφάδας λαμπυρίζει γοητευτικά. Στα πόδια σου τα ιστιοπλοϊκά στην μαρίνα έτοιμα για τις καλοκαιρινές αποδράσεις. Αίσθηση διακοπών. Κοντοζυγώνουν. Αυτό είναι και το θέμα που κυριαρχεί στις παρέες, σκέφτομαι, ενώ δοκιμάζω τη δροσερή καλοφτιαγμένη σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι, ντομάτα, δυόσμο και άφθονο μαϊντανό. Το μενού κοιτάζει προς θάλασσα χωρίς να ξεχνάει και τη στεριά. Η ζεστή βραδιά και η αύρα της θάλασσας μάς οδηγούν στους θαλασσινούς μεζέδες. Φρέσκα κυδώνια που σπαρταρούν με τις σταγόνες του λεμονιού. Ωραιότατες γυαλιστερές φτιαγμένες με σάλτσα ντομάτας και μια ιδέα ούζο. Ιδανικός μεζές για ούζο και τσίπουρο το καπνιστό σκουμπρί στη σχάρα, «ντυμένο» με κρεμμυδάκι και λαδολέμονο. Η λευκή ταραμοσαλάτα αποκαλύπτει τη μεταξένια υφή της και τις γευστικές χάρες της πάνω στις μπουκιές του χωριάτικου ψωμιού. Το γεμιστό καλαμάρι με πέστο βασιλικού και κασέρι ψήθηκε σωστά στη σχάρα και ήρθε μαλακό και ζουμερό. Τιμήσαμε και τα κρητικά καλτσουνάκια με τα τσιγαριαστά χόρτα.

Στο Καρσί περνάς όμορφα. Το φαγητό δεν δρέπει γαστρονομικές δάφνες. Είναι καλοφτιαγμένο, σε γενναίες μερίδες, και καλύπτει όλα τα γευστικά γούστα και τις διαθέσεις. Η καλή διάθεση ενισχύεται από τα ρεμπέτικα τραγούδια που παίζουν από τα ηχεία χωρίς να σκεπάζουν τις συζητήσεις.