Η ταβέρνα Τζίτζικας και Μέρμηγκας ήταν από τις πρώτες που έφεραν το μοντέρνο στυλ αλλά με τον αέρα της παράδοσης. Μετά την επιτυχία του πρώτου μαγαζιού υπήρξε και συνέχεια της επιτυχημένης συνταγής και στην αλυσίδα προστέθηκαν άλλα τρία. Ο χώρος που στήθηκε πριν τρία χρόνια στη Μητροπόλεως σε απόσταση ανάσας από το Σύνταγμα σφύζει από κίνηση. Βράδυ καθημερινής και τη στιγμή που ετοιμάζομαι να ανοίξω την πόρτα του μαγαζιού μια παρέα από νεαρά αγόρια, μάλλον τουρίστες, με μάγουλα κόκκινα, βγαίνουν ορμητικά έξω.

Είναι από αυτά τα στέκια τα χαλαρά που δείχνουν να αναφέρονται στις παρακαταθήκες του χθες. Ένα τεράστιο μπακάλικο έχει στηθεί ολόγυρα και σε στέλνει σε άλλες εποχές. Τα λευκά ράφια που φτάνουν μέχρι το ταβάνι ξεχειλίζουν από προϊόντα. Τι θες και δεν το έχει; Όλα τα καλά. Από κονσέρβες ντοματοπελτέ μέχρι ζαμπονάκι και καλαμαράκια. Πακέτα με μακαρόνια , τα κίτρινα μπουκάλια με χυμό λεμονιού, μέχρι και ντενεκέδες λαδιού. Ακόμη και απορρυπαντικά θα βρεις.

Μια έκρηξη χρωματικής έντασης από τη σύνθεση όλων αυτών των προϊόντων.

Δίπλα μου ακριβώς χαζεύω μια σειρά από κλασικές συσκευασίες με τη βανίλια το υποβρύχιο. Λαχτάρισα τη γεύση του όπως και από τις καραμέλες βουτύρου.

Στον τοίχο μεγάλα κόσκινα έχουν αναλάβει το ρόλο φωτιστικών όπως και οι μεγάλοι γλόμποι που τρέχουν σε σειρά από το ταβάνι. Μια ξύλινη σκάλα σε οδηγεί στο δεύτερο επίπεδο και εκεί δίπλα η ανοιχτή κουζίνα, με τους μάγειρες σε φάση δημιουργική. Φλόγες αναδύονται από τα τηγάνια. Μαγειρικό σόου.

Τα τραπεζάκια, ντυμένα με λαδόκολλες και καρέκλες καφενείου, συμπληρώνουν την αισθητική της παράδοσης. Για το καλωσόρισμα στο τραπέζι προσγειώνονται ποτηράκια με ρακί και ένα πιατάκι με ελιές και πιπερίτσες πράσινες, καυτερές. Ό,τι πρέπει για την όρεξη. Το μενού, εκτός από τα πιάτα ημέρας που προτείνει, όπως σουπιές με μάραθο και ελιές, έχει σαλάτες όπως την Τζίτζικας και Μέρμηγκας με δέκα διαφορετικά είδη σαλατικών με κύβους ανθότυρο και βινεγκρέτ μουστάρδας, που έρχεται σε λευκή βαθιά σαλατιέρα. Από τα ορεκτικά μπορείς να δοκιμάσεις κεφτεδάκια με φρέσκες τηγανητές πατάτες, κανταϊφάκια με παστουρμά και τυρί που συνοδεύονται με πατέ ελιάς, πιτάκια Μέρμηγκα με χειροποίητο φύλλο με μυζήθρα και μυρωδικά, αλλά και ρεβιθοκεφτέδες φτιαγμένους με ροδίτικη συνταγή.

Από τα κυρίως «παίζουν» κατσικάκι μαγειρεμένο με άγρια χόρτα, σαντορινιό ψαρονέφρι με σος κρασιού και κάππαρη που συνοδεύεται με πουρέ μελιτζάνας και πατάτας, σταβλίσια μπριζόλα που ψήνεται στα κάρβουνα αλλά και κοτόπουλο Vinsanto με αμύγδαλα, ρόδι και ρύζι γιασεμιού. Αυλαία με γλυκό κολοκύθας.