Το Tirbouson είναι ένας όμορφος, χαλαρός χώρος που έχει βρει τη θέση του στην περιοχή του Κεραμεικού. Λίγο πιο κάτω από την πολύβουη πλατεία. Αν ακολουθήσεις τις γραμμές του τρένου, το συναντάς σε μια ήσυχη γειτονιά. Τα τρένα που περνούν δίνουν το δικό τους τόνο και συνωμοτούν ιδανικά στο άρωμα μιας περασμένης εποχής. Και το εσωτερικό περιβάλλον του Tirbouson ακολουθεί το ύφος της γειτονιάς. Λιτό, ανάλαφρο με ξύλινο δάπεδο και μια pop διακοσμητική διάθεση . Το εντυπωσιακό φωτιστικό φτιαγμένο από μπουκάλια κυριαρχεί παιχνιδιάρικα.

Τραπεζάκια ντυμένα με λαδόκολλες που πάνω γράφουν τη λίστα των κρασιών. Άλλωστε και η ονομασία του μαγαζιού παραπέμπει στην απόλαυση του οίνου. Η λίστα κρασιών με 30 επιλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και με καλές προτάσεις από τα κρασιά του Νέου Κόσμου δείχνει να βρίσκεται σε καλή ισορροπία με το μενού, ενώ οι ετικέτες της είναι καλά τιμολογημένες για να μπορέσεις να δοκιμάσεις.

Με ένα Tirbouson θα ανοίξουμε μια φιάλη κρασί αλλά και την όρεξή μας. Εδώ, η κουζίνα παίζει δυνατά με νόστιμους μεζέδες. Όσες φορές έχω επισκεφτεί το μαγαζί, πάντα το φαγητό είναι προσεγμένο και πάντα αισθάνομαι τη θαλπωρή της σπιτικής κουζίνας. Εξάλλου, για να χαλαρώσουμε στους δύσκολους καιρούς που περνάμε έχουμε ανάγκη να βρεθούμε κοντά με φίλους γύρω από ένα τραπέζι και να ανοίξουμε την καρδιά μας.

Η κουζίνα έχει απ' όλα τα καλά. Θα ξεκινήσω από τις πίτες που έχω και αδυναμία. Φυσικά, καθημερινά αλλάζουν στις προτάσεις της ημέρας, αλλά όποια και να πετύχεις, το σίγουρο είναι το θα την ευχαριστηθείς. Ξεχωρίζω τη χορτόπιτα που ευωδιάζει από τα μυρώνια, τους ζοχούς και το σταμναγκάθι. Όχι πως δεν θα ενδώσω και στην κολοκυθόπιτα με τον μάραθο, το πράσο και την ξινομυζήθρα που έρχεται και ισορροπεί τη γλύκα της κολοκύθας.

Τα ντολμαδάκια της Δέσποινας είναι χειροποίητα σαν μικρά μπιζουδάκια πεντανόστιμα και είναι must. Στα πιάτα ανακαλύπτεις τα φρέσκα υλικά που σου χαρίζουν την αυθεντική νοστιμιά. Αφουγκράζεσαι την αγωνία του ιδιοκτήτη για την καλή ποιότητα. Καλοφτιαγμένα και γευστικά είναι και τα κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας, δυόσμο και μανούρι.

Και αν κάποιος κάνει δίαιτα, τότε θα καλυφθεί με το σουβλάκι γαλοπούλας που πριν ψηθεί στη σχάρα μαρινάρεται με κάρδαμο, τζίντζερ και πορτοκάλι. Όλα τα πιάτα κρύβουν μια δημιουργική νότα, ακόμη και οι πιο παραδοσιακές προτάσεις όπως ο Μπαρδουνιώτιος κόκορας που ακολουθεί τη μανιάτικη συνταγή και φτιάχνεται με τυρί σφέλα. Απολαυστικές είναι οι μπουκιές από μοσχαράκι γάλακτος που είναι μαγειρεμένο με πιπεριά Φλωρίνης, κάπαρη, μπούκοβο και μέλι.

Περνά όμορφα κανείς στο Tirbouson και διαπιστώνει ότι το ίδιο αισθάνονται και οι διπλανές παρέες. Χαρούμενες συζητήσεις, γέλια: ό,τι πρέπει μετά από μια κουραστική μέρα.