Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2022: Μία ιδιαίτερη εμπειρία γευσιγνωσίας στα Σπάτα

Στην εκδήλωση συμμετέχουν 180 κρασιά, πολλά από τα οποία είναι δυσεύρετα.

The LiFO team, 16.11.2022 | 18:59

Η γνωστή γευσιγνωσία οίνων Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά, όπου τα καλύτερα κόκκινα κρασιά της αγοράς παρουσιάζονται στο κοινό προς δοκιμή, θα διεξαχθεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στον Πύργο Πετρέζα στα Σπάτα.

 

Στην εκδήλωση συμμετέχουν 180 κρασιά, πολλά από τα οποία είναι δυσεύρετα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για εμπειρίες μοναδικές. Παρουσιάζονται από Έλληνες οινοποιούς και εταιρείες εισαγωγής οίνων που επιλέγονται από τους διοργανωτές. Τα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά συνδιοργανώνονται από το 2014 από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum και τον οδηγό ευζωίας FNL.

 

Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2022

 

Για τα φετινά Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά έχουν επιλεγεί 34 Έλληνες οινοποιοί με βασικό κριτήριο τη σταθερή διαχρονική τους πορεία στην παραγωγή ερυθρών οίνων εξαιρετικής ποιότητας. Θα παρουσιάσουν τα καλύτερα και πιο ακριβά τους κρασιά από τρέχουσες εσοδείες, προτείνοντας ταυτόχρονα και συγκριτικά τις ίδιες ετικέτες από παλαιότερες εσοδείες, ώστε να διαφανεί η ικανότητα ευεργετικής παλαίωσης που διαθέτουν. Επιπλέον, πολλοί οινοποιοί θα παρουσιάσουν στην έκθεση και άλλα σπάνια κρασιά, συχνά διαθέσιμα μόνο στα οινοποιεία τους. Ανάμεσα στην πληθώρα παλαιωμένων οίνων που θα παρουσιαστούν, ξεχωρίζουν 30 περίπου κρασιά που ξεπερνούν τη δεκαπενταετία και 50 που είναι εντελώς εκτός αγοράς.

 

Οι εισαγωγείς παρουσιάζουν ερυθρούς οίνους από 32 οινοποιίες της Ευρώπης και του νέου Κόσμου, κάποια μυθικά και εμβληματικά όπως το μπορντολέζικο Château Haut-Brion και το τοσκανέζικο Tenuta Luce και άλλα, λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, όμως περιζήτητα μεταξύ ειδημόνων, όπως το εξ Αργεντινής Cobos Malbec 2019 το οποίο συστηματικά αποσπά βαθμολογία 100/100 από τους ειδικούς που το αξιολογούν.

 

Το κόστος εισόδου στην εκδήλωση είναι 50€ και αφορά εισιτήριο (20€) και δεσμίδα 10 κουπονιών (30€, 3€/κουπόνι). Τα κουπόνια εξαργυρώνονται στα σταντ των εκθετών για κρασιά που λόγω σπανιότητας και ψηλής έως ιδιαίτερα ψηλής τιμής απαιτούν οικονομική συμμετοχή για τη δοκιμή τους. Κατά κανόνα, τα ελληνικά κρασιά τρέχουσας εσοδείας, όπως και κάποια παλαιωμένα, δεν απαιτούν επιπλέον συμμετοχή. Ο αριθμός κουπονιών ανά δόση 50ml αναγράφεται στον κατατοπιστικό κατάλογο της εκδήλωσης, κατ’ αναγωγή στη μέση λιανική τιμή του κρασιού στην Ελλάδα. Περισσότερα κουπόνια για περισσότερες δοκιμές διατίθενται για όσους το επιθυμούν. Για το ειδικό ποτήρι δοκιμών απαιτείται εγγύηση 10€ σε μετρητά, που επιστρέφονται με την επιστροφή του.

 

Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2022

 

Οι γευσιγνωσίες οίνων πλαισιώνονται από δύο εφήμερα εστιατόρια του αρχιμάγειρα Μιλτιάδη Κιούκα, το ένα με θέμα το κρέας, ώστε οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να συνοδεύσουν τα κρασιά που τους αρέσουν με τα κατάλληλα εδέσματα.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα κρασιά, τον τρόπο λειτουργίας της έκθεσης και τα εστιατόρια, στο www.fineredwines.gr.

Οδηγός Γεύσης