Ο Κρίθαμος είναι μια περίπτωση από εκείνες που λες ότι ήταν γραφτό να συμβούν. Μια ιστορία που ξεκινά από την Κάρπαθο, τόπο καταγωγής της οικογένειας, φτάνει στην Αμερική και επιστρέφει στα πάτρια εδάφη για να δημιουργήσει το δικό της κεφάλαιο γεύσης. 


Οι μεσογειακές γεύσεις φυσικά και πρωταγωνιστούν, με το νησί της Καρπάθου να δίνει το στίγμα της όλης ατμόσφαιρας. Εδώ και περίπου δεκαεπτά χρόνια ο Κρίθαμος παρουσιάζει τη δική του εκδοχή φιλοξενίας και γεύσης σε έναν χώρο προσεγμένο, με λεπτομέρειες που θυμίζουν την ελευθερία του νησιού. 

 

Κρίθαμος: Μεσογειακές γεύσεις με την Κάρπαθο στο επίκεντρο
Φωτ: Θάλεια Ιωάννου

 

Στον κατάλογο θα βρεις εκπληκτικές προτάσεις που θυμίζουν την ελληνική παράδοση στην καλύτερη μορφή της. Ζουμερό κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής στη σχάρα με σαλάτα πλιγούρι και αρωματικά βότανα, ελληνική χοιρινή μπριζόλα Durok (από Ελικώνα) που σερβίρεται με σαλάτα ταμπουλέ ή φρέσκο ψάρι που έρχεται από ψαράδες στην Κάρπαθο είναι ανάμεσα στα πιάτα που σίγουρα θα δοκιμάσεις – ακόμα κι αν τα έχουν πάρει οι διπλανοί σου. Στα απολύτως must try το περίφημο κότσι που σιγοψήνεται στον φούρνο για πέντε ώρες μέσα σε κρασί ξινόμαυρο και σερβίρεται με σάλτσα ψητού και ριζότο από κρόκο Κοζάνης. Ένα πιάτο που θα μπει στη μέση –προτείνεται για 4 ή 5 άτομα– για να συναντηθεί από πάνω του όλη η παρέα.

 

Κρίθαμος: Μεσογειακές γεύσεις με την Κάρπαθο στο επίκεντρο
Φωτ: Θάλεια Ιωάννου

 


Δεν γίνεται να αντισταθείς στην κυκλαδίτικη άσπρη ταραμοσαλάτα και στις άπαικτες Κοπέλες Καρπάθου (λαχταριστά χορτοπιτάκια φτιαγμένα με χειροποίητο φύλλο και γεμιστά με χόρτα εποχής), ενώ στα ορεκτικά θα βρεις και χειροποίητες μακαρούνες Καρπάθου με παραδοσιακή κασιώτικη σιτάκα και τσίκνωση, δηλαδή τηγανισμένο και αποξηραμένο κρεμμύδι σε ελαιόλαδο.


Όλες οι γεύσεις του Κρίθαμου σε ταξιδεύουν στα νησιά του Αιγαίου, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια σύγχρονη γαστρονομική εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το εστιατόριο των βορείων προαστίων συγκεντρώνει λάτρεις απ’ όλη την Αθήνα που θέλουν να απολαύσουν τη δική του μοναδική, διαχρονική ταυτότητα.

 

Μπουμπουλίνας 25, Νέο Ψυχικό, 210 6728790, www.krithamos.gr 
Facebook, Instagram

Οδηγός Γεύσης