Όταν επισκέπτεσαι μια χώρα του εξωτερικού, ψάχνεις να νιώσεις με όλες σου τις αισθήσεις τον πολιτισμό της και, φυσικά, οι γεύσεις που θα δοκιμάσεις ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Αν θέλεις, λοιπόν, να αισθανθείς ότι εξερευνάς τη γευστική παράδοση της Ελλάδας, παρότι δεν είσαι τουρίστας, πρέπει οπωσδήποτε να περάσεις από το μαγειρείο Ήπειρος. Το πιο γνωστό ίσως «σουπάδικο» της Αθήνας βρίσκεται στη Βαρβάκειο Αγορά και μοιράζει γεύσεις hardcore ελληνικής κουζίνας εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.  

 

Με τον σεφ Βασίλη Ακριβό –γνωστός και αγαπημένος των καλοφαγάδων από το Ψάριστον και το Γίδι– να έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια, η Ήπειρος παραμένει σημείο αναφοράς για τη γευστική σκηνή της πόλης και συγκεντρώνει καθημερινά ένα πολυσυλλεκτικό κοινό που αγαπάει να τρώει την Ελλάδα με το κουτάλι. Οι σούπες, από τα πιο εμβληματικά πιάτα αυτού του οινομαγειρείου, τραβιούνται χειμώνα - καλοκαίρι χωρίς διάκριση. Πώς γίνεται να αντισταθείς σε μια άκρως αυθεντική πατσά –θα τη βρεις σε 2, 3 εκδοχές– ή σε μια γίδα βραστή, στη λαχανόσουπα ή στην ψαρόσουπα που ετοιμάζει ο σεφ, βάζοντας πάντα τη διακριτική πινελιά του σε άκρως ελληνικές συνταγές;

 

Η Ήπειρος: Σερβίρει αχνιστή την ελληνική παράδοση

 

Η Ήπειρος: Σερβίρει αχνιστή την ελληνική παράδοση

 

Στην Ήπειρο παίρνουν φωτιά από νωρίς το πρωί όχι μόνο οι κατσαρόλες αλλά και οι γάστρες όπου ετοιμάζονται λαχταριστά κρέατα, όπως το μοσχαρίσιο κότσι, η προβατίνα και η γουρουνοπούλα, ενώ από το μενού δεν λείπουν τα λαδερά και τα όσπρια της κουζίνας μας ή τα μαγειρευτά, από κουνέλι στιφάδο μέχρι μουσακά. Το μενού διαμορφώνεται πάντα ανάλογα με την εποχή και τα φρέσκα προϊόντα της ελληνικής γης που αφθονούν κάθε τόσο. Αυτά, μαζί με το μαγειρικό πάθος του Βασίλη, γίνονται βάση για κάθε συνταγή που εξυμνεί τον γευστικό πλούτο της χώρας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ θα βρεις πάντα παρέες από τουρίστες που θέλουν να ανακαλύψουν την πιο αυθεντική πλευρά της ελληνικής γαστρονομίας, και μάλιστα στον φυσικό της χώρο. 

 

Μέσα στη Βαρβάκειο, εκεί όπου παραμένει ζωντανό ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας, ανέγγιχτο από τις μοντερνιές και τις δήθεν ταμπέλες. Η Ήπειρος ανάβει φωτιά τα ξημερώματα και σερβίρει ελληνική παράδοση από τις 6:30 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Όσοι πιστοί της γεύσης, προσέλθετε.

 

Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, 210 3240773 

www.epirustavern.gr

Facebook: Οινομαγειρείο "Η Ήπειρος" Oinomageireio Epirus

Instagram: epirus_tavern

Οδηγός Γεύσης