Πάντα έβρισκα πολύ δύσκολο να επιλέξω την αγαπημένη μου Καθαρά Δευτέρα, αφού οι αναμνήσεις που μπορεί να μου φέρει εξαρτώνται από την ηλικία, στην οποία ανατρέχω κάθε φορά.

 

Όταν ήμουν παιδί, Καθαρά Δευτέρα σήμαινε όχι σχολείο και ταυτόχρονα το πιο οικειοθελές πρωινό ξύπνημα, γεμάτο ανυπομονησία για τη μέρα που ακολουθούσε: οικογενειακή εκδρομή στην εξοχή, ολοήμερο παιχνίδι με τα ξαδέλφια κι ένα σπαστό τραπέζι camping γεμάτο ««σαρακοστιανά», αμέτρητες προσπάθειες για να πετάξει «σωστά» ο χαρταετός και τα χαμογελαστά πρόσωπα όλων τριγύρω χαραγμένα ανεξίτηλα στη μνήμη.

 

Έναν αιώνα, ο Μακεδονικός Χαλβάς κάνει την Καθαρά Δευτέρα μας πιο απολαυστική

 

Ίδιο ενθουσιώδες ξύπνημα και στη φοιτητική ζωή. «Μην ξεχάσουμε τον χαρταετό», ένα από τα πρώτα, βασικά μηνύματα που ανταλλάζονταν στην παρέα πριν ξεκινήσει επίσημα εκείνη η λίγο αλλιώτικη Καθαρά Δευτέρα, που γίνονταν πια στο σπίτι εκείνου που είχε το μεγαλύτερο μπαλκόνι, με «ρεφενέ» στα μεζεδάκια και τα κρασιά, για να καταλήξει λίγο αργότερα στον λόφο πιο δίπλα μετά από ομολογουμένως κάμποσα «Ελάτε ρε παιδιά, μην βαριέστε, πάμε να πετάξουμε τον χαρταετό!».

 

Στην επίσημα «ενήλικη» ζωή μου aka μετά τα 30, η Καθαρά Δευτέρα είναι πλέον εκείνη που «καθαρίζει» για όλες τις υπόλοιπες μισητές Δευτέρες του χρόνου, δημιουργώντας το ευτυχισμένο φινάλε ενός τριημέρου, ανάμεσα σε προσεκτικά επιλεγμένους φίλους και αγαπημένους συγγενείς. Με το άσπρο κεντητό τραπεζομάντηλο, τα καλά ποτήρια, παραδοσιακά τραγούδια στο χαμηλό και έναν σωρό από λαχταριστά νηστίσιμα πιάτα, φτιαγμένα με περισσό μεράκι κάθε φορά. 

 

Έναν αιώνα, ο Μακεδονικός Χαλβάς κάνει την Καθαρά Δευτέρα μας πιο απολαυστική

 

Και μπορεί τα χρόνια να περνούν, θολώνοντας τις αναμνήσεις, να έχω ξεχάσει πια εκείνη την ιστορία που με έκανε να γελάσω μέχρι δακρύων στα 12 μου και πώς καταλήξαμε να τσακωθούμε για το τελευταίο ντολμαδάκι με την κολλητή μου στα 25, ωστόσο η Καθαρά Δευτέρα, όπως κι αν την θυμάμαι ή ετοιμάζομαι να την ζήσω, θα είναι για μένα πάντα ταυτισμένη με μία και μοναδική ανάμνηση, μία και μοναδική γεύση- εκείνη του Μακεδονικού Χαλβά

 

100 χρόνια μοιραζόμαστε Μακεδονικό Χαλβά, μοιραζόμαστε χαρά

Εκτός από ξεχωριστή γεύση, ο Μακεδονικός Χαλβάς έχει και μια εξίσου ιδιαίτερη και μακρά ιστορία. Το ταξίδι του ξεκινά το μακρινό 1924, όταν η οικογένεια Χαΐτογλου, μετά το διωγμό της από τη Μικρά Ασία, ανοίγει ένα μικρό εργαστήριο παραγωγής χαλβά στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος του πολέμου, η εταιρεία αρχίζει να τροφοδοτεί με χαλβά και την Αττική, όπου όλοι οι έμποροι, συγκεντρωμένοι στην αγορά του Ρέντη, περιμένουν με αγωνία να δοκιμάσουν τον ξακουστό χαλβά από τη Μακεδονία, τον χαλβά που η ίδια η αγορά ονόμασε «Μακεδονικό Χαλβά».

 

Έναν αιώνα, ο Μακεδονικός Χαλβάς κάνει την Καθαρά Δευτέρα μας πιο απολαυστική

 

Η συνέχεια γνωστή, η επιτυχία δεδομένη και το μυστικό της; Εκλεκτό ταχίνιφτιαγμένο από το πιο διαλεχτό σουσάμι, το οποίο αλέθεται σε παραδοσιακή μυλόπετρα από τη Μικρά Ασία διατηρώντας ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου, έμπειροι χαλβατζήδες που ζυμώνουν τον Μακεδονικό Χαλβά στο χέρι, μεταφέροντας τη δυσεύρετη και ανεκτίμητη αυτή τέχνη από γενιά σε γενιά και, φυσικά, το ίδιο μεράκι εδώ και έναν αιώνα. Αποτέλεσμα η μοναδική, αυθεντική γεύση του που δίνει μια ξεχωριστή γλύκα και νοστιμιά στο νηστίσιμο τραπέζι και τον έχει αναδείξει όχι μόνο πρώτο στην καρδιά μας αλλά και απόλυτο πρωταγωνιστή της Καθαράς Δευτέρας. 

 

Έναν αιώνα, ο Μακεδονικός Χαλβάς κάνει την Καθαρά Δευτέρα μας πιο απολαυστική

 

Και η φετινή Καθαρά Δευτέρα μας θα έχει «ανανεωμένη» παρουσία, αλλά την ίδια νοστιμιά, αφού με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων, ο Μακεδονικός Χαλβάς γιορτάζει με νέο λογότυπο και συσκευασίες, παραμένοντας παράλληλα πιστός στην ιστορία του και σε μια οικογενειακή παράδοση που θα μείνει αναλλοίωτη –για πάντα. 

 

Γι' αυτό ο Μακεδονικός Χαλβάς θα παραμένει πάντα το ίδιο αγαπημένος και η πιο σταθερή αξία της Καθαράς Δευτέρας, ο χαλβάς με το οποίο μεγαλώνουμε εδώ και γενιές και η ιδανική ευκαιρία να ερχόμαστε ακόμη πιο κοντά με την οικογένεια και τους φίλους, να μαζευόμαστε γύρω από το τραπέζι και να συνεχίζουμε την όμορφη αυτή παράδοση, με χαρταετό, νηστίσιμα μεζεδάκια, λαγάνα και φυσικά, Μακεδονικό Χαλβά με βανίλια ή κακάο ή ολόκληρα αμύγδαλα, για να μη μένει ποτέ και κανείς παραπονεμένος! 

 

* Επισκέψου το 100xroniamazi.gr, μάθε περισσότερα για τα 100 χρόνια του Μακεδονικού Χαλβά, απάντησε σωστά στις ερωτήσεις και κέρδισε απολαυστικά δώρα. 

Οδηγός Γεύσης