ADVERTORIAL
Όσες φορές έχω πάει στο Μιλάνο, η Μπρέρα είναι το απόλυτο highlight του ταξιδιού. Μια περιοχή στο ιστορικό κέντρο της πόλης που συνδυάζει την αριστοκρατική Ιταλία με τα vibes της σύγχρονης ζωής, που εδώ χτυπούν δυνατά και σε παρασέρνουν. Καφέ, εστιατόρια, fashion stores, λιθόστρωτα δρομάκια ανάμεσα σε χρωματιστές προσόψεις κτιρίων (η via Brera είναι μια από τις ομορφότερες βόλτες του Μιλάνου). Όλα αυτά μέσα σε μια ατμόσφαιρα που μυρίζει τέχνη, δημιουργία και σύγχρονη κουλτούρα – δεν είναι τυχαίο ότι εδώ βρίσκεται η περίφημη Pinacoteca di Brera, που στεγάζεται στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μιλάνου.
Πάρε όλο αυτό το vibe και φέρ’ το στην Αθήνα, στην περιοχή της πλατείας Αγίας Ειρήνης, που χρόνια τώρα παραμένει αγαπημένη, παρά τις διαφορετικές όψεις που παίρνει κατά καιρούς. Η αλήθεια είναι πως αυτή η γειτονιά θα μπορούσε να είναι η δική μας Brera και μόλις απέκτησε έναν χώρο που συνηγορεί σε αυτό με όλο του το είναι. Εκεί όπου βρισκόταν το School Pizza, στο νούμερο 8 της πλατείας, η ίδια ομάδα που μας έμαθε μια εξαιρετική πλευρά της ιταλικής γαστρονομίας, έφερε τα πάνω κάτω στον χώρο και δημιούργησε το νέο ιταλικό που ήρθε να δώσει νέα αίγλη στην περιοχή – ή μήπως να επαναφέρει την αίγλη που όλοι είχαμε αγαπήσει; Μάλιστα, το Brera ενώνει δύο κτίρια, αφού εκτείνεται και στο διπλανό, δημιουργώντας έτσι μια νέα αίσθηση στη γειτονιά, που θα αφήσει το στίγμα της.
Δύο νεοκλασικά, ένα τριώροφο και ένα τετραώροφο, φιλοξενούν το νέο concept του Τάσου Χέλμη, που έχει αποδείξει έμπρακτα όχι μόνο την αγάπη του για την ιταλική κουζίνα αλλά και τη συνεχή ανησυχία του να παρουσιάζει πλευρές της γαστρονομίας που ξεχωρίζουν. Μαζί με τον Ιταλό σεφ Πίνο Σεκέρι και τη σεφ Μάρθα Παρασκευοπούλου ξεκίνησαν ένα γευστικό road trip στην Ιταλία: ξεκινώντας από τις Συρακούσες και τη Σικελία, πέρασαν από Σιένα και Τοσκάνη για να φτάσουν στον βορρά της χώρας και το Μιλάνο. Μπορείς να φανταστείς μέσα σε όλη αυτήν τη διαδρομή πόσες δοκιμές έκαναν, με παραγωγούς που βγάζουν από αλλαντικά και τυριά μέχρι ξίδι – ναι, ακόμα κι αυτό παίζει τον ρόλο του σε μια πετυχημένη συνταγή. Το αποτέλεσμα αυτού του food casting είναι η δημιουργία ενός μενού που στη βάση του είναι ιταλικό, αλλά η ταυτότητά του παίρνει στοιχεία από τις κουζίνες όλου του κόσμου.
Μια κοσμοπολίτικη προσέγγιση της ιταλικής γαστρονομίας όπως ακριβώς τη ζεις στην Μπρέρα, με πιάτα που απαντούν στο hype της εποχής χωρίς να χάνουν την αριστοκρατική καταγωγή τους, με συνταγές που προδίδουν τη μείξη των εθνοτήτων και ταυτόχρονα εκφράζουν τη χαρά της ελευθερίας, σε μια λογική «food has no borders». Αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία υπηρετεί το νέο Italian spot του κέντρου, μέσα σε ένα περιβάλλον σύγχρονο, που δεν του λείπει η φινέτσα, αυτό το κάτι που σε κάνει να νιώθεις όλη τη σημασία της λέξης «κοσμογυρισμένο».
Στο μενού φυσικά και θα βρεις το κλασικό Vitello Tonnato –έτσι όπως θα σ’ το μαγείρευαν σε μια osteria του Μιλάνου–, εννοείται ότι θα απολαύσεις pasta (στην κατηγορία αυτή θα υπάρχουν και προτάσεις με φρέσκα ζυμαρικά) φτιαγμένη με όλη την αριστοτεχνία που της αρμόζει για να λέγεται ιταλική, και δεν γίνεται να λείπει η pizza του Νότου, εκείνη με την πολύ λεπτή, επίπεδη ζύμη που αποδεικνύει πως αυτό είναι ένα από τα λίγα comfort food με τόσες πολλές σχολές, εκδοχές και τόπους καταγωγής. Εδώ μιλάμε για ένα ζυμάρι που διαφέρει από το ναπολιτάνικο, γιατί αν και προέρχεται από την ίδια περιοχή, αντλεί την παράδοσή του από τη Σικελία ή την Καλαβρία και είναι πιο τραγανό και λεπτό, χωρίς φουσκωμένο στεφάνι.
Πέρα όμως από τις προτάσεις της αμιγώς ιταλικής γαστρονομίας, το Brera φέρνει και συνταγές που συνθέτουν ένα ωραίο γευστικό fusion, όπως το μπιφτέκι από μοσχάρι Black Angus με τσιμιτσούρι sauce, το λαυράκι φρικασέ με μαρούλια, μυρώνια και μυρωδικά, ή το φιλέτο από ψαρονέφρι με σάλτσα 4 πιπεριών. Όλα σε απόλυτη αρμονία με μια λίστα κρασιών από τον ελληνικό, ιταλικό και διεθνή αμπελώνα που έχει ετοιμάσει η ομάδα για να ζήσεις μια συνολική εμπειρία και μάλιστα με την ελευθερία που σου προσφέρει ένα all-day στέκι.
Το Brera είναι καθημερινά ανοιχτό από τις 9 το πρωί και γίνεται αυθόρμητος προορισμός για πρωινό espresso –δεν θα μπορούσε ένας αληθινά καλός καφές να λείπει από ένα ιταλικό που σέβεται τον εαυτό του– και πιάτα brunch που φτιάχνονται με μεράκι και «σεφίστικη» διάθεση. Μάλιστα, κάθε Κυριακή πρωί του Νοεμβρίου ο σεφ Λευτέρης Τσούγκας του μισελενάτου Delta στήνει μια pop-up brunch εμπειρία που πρέπει να ζήσεις, να γευτείς και να απολαύσεις με όλες σου τις αισθήσεις. Τι καλύτερο από μια κυριακάτικη βόλτα για καφέ και φαγητό στη γειτονιά της Αγίας Ειρήνης; Άλλωστε, η Brera εύκολα θα γίνει καθημερινό στέκι και για μεσημεριανό lunch break, απογευματινό aperitivo ή ραντεβού για dinner.
Κάθε Παρασκευή και τα σαββατοκύριακα στα decks του Brera θα ανεβαίνουν guest DJs που θα κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμα πιο ζωντανή, ενώ –όπως μας έχει συνηθίσει ο Τάσος– κάθε τόσο θα φιλοξενούνται γαστρονομικά events που κάνουν τη βόλτα στην Αγία Ειρήνη ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Το Brera άλλωστε έρχεται για να δώσει στη γειτονιά το χρώμα που της ταιριάζει και κάτι μας λέει ότι θα καταφέρει.
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8








- Facebook
- Twitter
- E-mail
0