Όταν ζεσταίνει ο καιρός όλοι ευχόμαστε κάποιες στιγμές να βρισκόμασταν σε κάποιο χωριό μακριά από την πόλη και να απολαμβάναμε την οικεία ελληνική φιλοξενία που σε κάνει να επαναπροσδιορίζεις τις αληθινές αξίες της ζωής.

 

Η Αυλή στα Πετράλωνα είναι ό,τι πιο κοντά σε αυτήν τη φαντασίωση και μάλιστα ό,τι πιο προσβάσιμο, αφού βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές του κέντρου. Στο νούμερο 37 της οδού Δωριέων στα Πετράλωνα αυτό το στέκι δημιουργεί μια ατμόσφαιρα φιλική και γνώριμη που μιλά στο ίδιο το DNA μας. Εδώ οι μυρωδιές θυμίζουν ελληνική ύπαιθρο και οι συνταγές είναι μια περιήγηση στην κουζίνα της χώρας μας και σε όλα όσα συνθέτουν την παραδοσιακή μας γαστρονομία.

 

Αυλή στα Πετράλωνα
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LIFO

 

Προβατίνα στη γάστρα που λιώνει στο στόμα, αφέλια κυπριακά που δεν θα γευτείς αλλού, ρεβίθια φούρνου που θυμίζουν κουζίνα της γιαγιάς αλλά και γίγαντες κοκκινιστοί, γενικά πιάτα που αποδεικνύουν ότι στα απλά υλικά βρίσκεται η ουσία της απόλαυσης. Από ένα τόσο ελληνικό μενού δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα αρωματικά κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές –χειροποίητες βεβαίως– που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, αλλά και θαλασσινές νοστιμιές όπως το χταποδάκι ή τα φρέσκα καλαμαράκια που φέρνουν μια μυρωδιά από καλοκαίρι στην πόλη. (Αλήθεια, υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από μια φρέσκια αρωματική χωριάτικη και ζυμωτό ψωμάκι για βούτηγμα;)

 

Στην Αυλή βρίσκεις μια οικογένεια που θέλει να σε περιποιηθεί με κάθε τρόπο κι αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τα πιάτα αλλά και τα αποστάγματα, όπως η βιολογική ρακή από τη Σητεία, το ημίγλυκο κρασί Μοσχάτου και οι ελληνικές μπίρες που δροσίζουν το γεύμα σου. Σε ένα σκηνικό κάτω από τη σκιά του Πλάτανου η Αυλή φέρνει στην πλατεία Μερκούρη όλη τη φροντίδα που περικλείει η φράση «φαγητό που χορταίνει το στομάχι και την ψυχή σου».

 

Δωριαίων 37, 211 7108503

Οδηγός Γεύσης