Xylouris White, Ο ήχος των Ανωγείων

Αφιέρωμα στην κρητική μουσική στο ΚΠΙΣΝ

LIFOTEAM 27.5.2018 | 00:00

Ο Γιώργος Ξυλούρης, γνωστός και ως Ψαρογιώργης, μοναδικός δεξιοτέχνης του λαούτου και τραγουδιστής της κρητικής μουσικής, και ο κορυφαίος Αυστραλός ντράμερ των Dirty Three, Τζιμ Γουάιτ παίζουν τη ημέρα του αφιερώματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην κρητική μουσική.

 

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη μουσική τους “Goatish” («κατσικίσια», δανεισμένη από τον τίτλο του πρώτου τους εξαιρετικού δίσκου «Goats»), θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσουν την ατίθαση κατεύθυνσή της και το ελεύθερο πνεύμα της.

 

Από την άλλη, οι αποθεωτικές κριτικές αναφέρονται σε ένα εντελώς ριζοσπαστικό ήχο ο οποίος, πέρα από ταμπέλες και κατηγορίες, συνδυάζει φαινομενικά διαφορετικούς ήχους δημιουργώντας μια νέα μουσική αισθητική, η οποία δεν παραπέμπει στο παρελθόν, αλλά αντίθετα δίνει νέες ερμηνείες στο παρόν. 

 

Οι Xylouris White, μέσα από μια πρωτόγνωρη ελευθερία και δημιουργικότητα, σπάνε τα όρια της τοπικότητας. Χωρίς εμμονές, μας θυμίζουν ότι αυτό που ονομάζεται παράδοση δεν είναι έννοια στατική και παγιωμένη, αλλά μια δυναμική διαδικασία που εκτυλίσσεται στο παρόν, ενώ χωρίς στερεότυπα και μέσα από τον αυτοσχεδιασμό μας συγκινούν θυμίζοντάς μας την πλήρη ελευθερία της μουσικής έκφρασης. 

Ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), γιος του Ψαραντώνη, και ο Τζιμ Γουάιτ συνδέονται με μια φιλιά που μετράει 25 ολόκληρα χρόνια. Οι δύο ξεχωριστοί μουσικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και το συναρπαστικό ταξίδι των Xylouris White ξεκίνησε το 2014, τότε που κυκλοφόρησε ο πρώτο τους δίσκος «Goats», σε παραγωγή του Guy Picciotto των θρυλικών Fugazi.

 

O δίσκος «Goats» έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τον παγκόσμιο μουσικό τύπο και ανέβηκε στην πρώτη θέση του Billboard στην κατηγόρια World Music. Ακολούθησε το 2016 ο δεύτερος δίσκος τους «Black Peak» που τους εδραίωσε στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο τρίτος τους δίσκος «Mother» που διεύρυνε τους μουσικούς τους ορίζοντες, ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν τις πετυχημένες εμφανίσεις τους σε όλο τον κόσμο. «Το Mother είναι η επέκταση του “Goats” και του “Black Peak”. Τρία πράγματα, όλα μέρος ενός συνόλου. Τα Κατσίκια είναι Μητέρες, ο Δίας μεγάλωσε με το γάλα της Αμάλθειας, η Μαύρη Κορυφή είναι η Μητέρα Γη… Η Μητέρα Γη είναι η Μητέρα όλων», σημειώνει ο Γιώργος Ξυλούρης.

ΠΟΤΕ27/05/2018 - 27/05/2018
ΠΟΥΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ - ΚΠΙΣΝ
Οδηγός Μουσικής