«Το σπήλαιο»: μια cyberpunk όπερα που εμπνέεται από το αλληγορικό κείμενο του Πλάτωνα

Στην ανατρεπτική παράσταση της Έλλης Παπακωνσταντίνου, που έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής, συμμετέχει και ο Blaine L. Reininger των Tuxedomoon

«Το σπήλαιο», μια ανατρεπτική cyberpunk όπερα που εμπνέεται από το αλληγορικό κείμενο του Πλάτωνα και εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς κατά την ευρωπαϊκή της περιοδεία, θα φιλοξενηθεί για δύο μόνο βραδιές στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου.

 

Η πολυβραβευμένη, καινοτόμος Ομάδα ODC (ODC Ensemble), που ιδρύθηκε από την Έλλη Παπακωνσταντίνου, φέρνει στο σήμερα την αιώνια σύγκρουση Γνώσης και Αλήθειας με την παραμόρφωσή τους στον χαοτικό κόσμο των fake news και της fake life του διαδικτύου.

 

Πρόκειται για μια νέα όπερα για τέσσερις φωνές, σαντούρι, πιάνο και live electronics σε σύλληψη, λιμπρέτο, σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου, μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση Τηλέμαχου Μούσα και εικαστικές παρεμβάσεις του Παντελή Μάκκα.

 

Τον Ιούλιο, η Ομάδα ODC άνοιξε με «Το σπήλαιο» το διεθνές φεστιβάλ BE Festival for the Birmingham Repertory Theatre της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο παρουσίασε, επίσης με διθυραμβικές κριτικές, τον Αύγουστο στο Copenhagen Opera Festival και στο Aalborg Opera Festival της Δανίας.

 

«Το σπήλαιο»: μια cyberpunk όπερα που εμπνέεται από το αλληγορικό κείμενο του Πλάτωνα
Φωτο: Ηλίας Μωραϊτης

 

Ο βρετανικός Τύπος έγραψε για «Το σπήλαιο»: «Ένα εκπληκτικό έργο σύγχρονης τέχνης που [...] συνδέει τη λυρική όπερα με το live video και τις pop media εικόνες για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σχόλιο. Σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη γιατί είναι ένα έργο που μας απομακρύνει από κάθε θεατρική κοινοτοπία».

 

Οι κριτικές στο Άλμποργκ ήταν τόσο ενθουσιώδεις που οδήγησαν τον καλλιτεχνικό διευθυντή να σημειώσει στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: «"To σπήλαιο" είναι το καμάρι μας... Είμαστε περήφανοι που παρουσιάσαμε αυτή την παράσταση στο δανέζικο κοινό».

 

Τα σκηνικά, τα κοστούμια και τα βίντεο (design & real-time) είναι του Παντελή Μάκκα. Στην παράσταση συμμετέχουν οι περφόρμερ–μουσικοί: Blaine L. Reininger (pedals & effects), Αναστασία Κατσιναβάκη (πιάνο, μουσική διδασκαλία), Βιβή Πέτση, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη (σαντούρι). Τις φιγούρες θεάτρου σκιών σχεδίασε και κατασκεύασε ο Τάσος Κώνστας. Τους φωτισμούς υπογράφει η Ολυμπία Μυτιληναίου.

 

Info

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7282333

Τρίτη 9 και Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, 21:00

Εισιτήρια: 7, 10, 15 ευρώ

Η γλώσσα της παράστασης θα είναι η αγγλική και θα υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι

Οδηγός Θεάτρου