Η Ρούλα Πατεράκη και ο Ιωάννης Μελισσανίδης σε μια βιωματική ανάγνωση του πλατωνικού «Φαίδρου» στις όχθες του Ιλισσού

«2nd Athens Multimation - Ιλισσός: οι όχθες μιας ουτοπίας»: ένα πολυμορφικό φεστιβάλ για τις μυθολογίες, τις ουτοπίες και τις πραγματικότητες της Αθήνας

Τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου η «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων και το art / European Animation Center διοργανώνουν το «2nd Athens Multimation - Ιλισσός: οι όχθες μιας ουτοπίας», ένα πολυμορφικό φεστιβάλ για τις μυθολογίες, τις ουτοπίες και τις πραγματικότητες της Αθήνας.  

 

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον περίβολο της Αγίας Φωτεινής Ιλισσού, με είσοδο ελεύθερη και με την υποστήριξη του ΕΟΤ. Οι ενδιαφερόμενοι συνιστάται να προσέλθουν στον χώρο πέριξ της Αγίας Φωτεινής Ιλισσού με άνετα παπούτσια και ρούχα, καθώς προβλέπονται στοιχειώδεις ανέσεις στο φυσικό περιβάλλον του ακάλυπτου τμήματος του Ιλισσού ποταμού.

 

Πρόγραμμα

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, 19:00

«Φαίδρος»

Μια βιωματική ανάγνωση του πλατωνικού «Φαίδρου» στις όχθες του Ιλισσού ποταμού, εκεί όπου, σύμφωνα με τις αναφορές του ίδιου του κειμένου, έλαβε χώρα ο διάλογος του Σωκράτη με τον νεαρό Φαίδρο. Η Ρούλα Πατεράκη ερμηνεύει τον ρόλο του Σωκράτη και ο Ιωάννης Μελισσανίδης τον ρόλο του Φαίδρου. Η σκηνοθεσία είναι της Ευρύκλειας Σωφρονιάδου.

 

[Η ίδια παράσταση, σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα επαναληφθεί στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείο, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 και θα περιλαμβάνει, επίσης, δωρεάν ξενάγηση στην τρέχουσα περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»]

 

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018, 19:00

«Όττω τις έραται»: αφιέρωμα στη Σαπφώ

Το μουσικό σχήμα «Μέλος» του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, ΕΚΠΑ, ερμηνεύει τραγούδια βασισμένα στην ποίηση της Σαπφούς που συνέθεσαν οι Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Τερζής κ.ά. Επίσης θα ακουστεί το τραγούδι «Ιλισσός» από την ταινία «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου με τη Μαργαρίτα Παπαγεωργίου.

 

Τα κείμενα θα απαγγείλει στην αιολική διάλεκτο με την προσωδιακή εκφορά, ο ερμηνευτής αρχαίων κειμένων Ιωάννης Στρατάκης. Η μελοποιός και ερμηνεύτρια Αλίκη Μαρκαντωνάτου θα συνοδεύσει με τη λύρα της.

 

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018, 18:00

Οι Αθηναίοι στις όχθες του Ιλισσού

Μια φωτογραφική διάδραση (photo-performance) με πρόσωπα της αρχαίας Αθήνας, έτσι όπως αυτά σμιλεύτηκαν στο μάρμαρο και διασώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Σύγχρονοι Αθηναίοι συνυπάρχουν με τους μακρινούς συμπολίτες τους, μέσα από μια νοητή χρονική και ποιητική υπέρβαση, «εκεί που κάποτε κυλούσε ο Ιλισσός».

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου – Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.

 

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018, 18:00

The river studios Ilissos / Τέττιγες: ηχο-τοπία στον πλατωνικό Φαίδρο

The river studios Ilissos: Μια οπτικοακουστική παρέμβαση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα τον Ιλισσό ποταμό, που αναπαριστά τη ροή και τις διαρκείς μεταβολές του τοπίου.

 

Το Ηχέτα Tέττιξ είναι μια ηχητική εγκατάσταση, όπου ήχοι πραγματικών και συνθετικών τζιτζικιών μετασχηματίζονται σε φωνές, με αναφορά στη σύγχρονη πολιτική κατάσταση του «αιώνιου» χρέους. 

 

Οι ηχογραφήσεις από ηχοτοπία τζιτζικιών σε αρχαιολογικούς χώρους όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, η Αρχαία Αγορά, το νεκροταφείο Κεραμεικού, η Αγία Φωτεινή Ιλισσού συνθέτουν την εικόνα μιας διαχρονικής ετεροτοπίας και ένα περιβάλλον εμβύθισης στην ακρόαση των πλατωνικών τεττίγων, που εμφανίζονται στον Πλατωνικό Φαίδρο, σαν τη μεταμόρφωση των ανθρώπων.

 

Δευτέρα 24 & Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018, 20:00

Little Giant

Προβολή σε διαρκή επανάληψη του βίντεο Little Giant (Πολωνία 2017, Σκηνοθεσία: MaciejDydyński). Ένα μουσικό βίντεο εμπνευσμένο από την πολυμορφία των σχημάτων και την κίνησή τους μέσα σε ένα υδάτινο περιβάλλον, όπου η κάμερα καταγράφει -σε μικροκλίμακα- έναν σχεδόν αθέατο κόσμο, γεμάτο χρώματα και φόρμες που μεταβάλλονται διαρκώς, καθώς κινούνται σε μια ατέρμονη ροή προς κάθε κατεύθυνση, όπως ο Κόσμος.

 

Info

2nd Athens Multimation - Ιλισσός: οι όχθες μιας ουτοπίας

Περίβολος της Αγίας Φωτεινής Ιλισσού

Βασ. Κωνσταντίνου & Καλλιρρόης 1

Δευτέρα 24 & Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Θεάτρου