Οι μεγάλες θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας συμπεριλαμβάνουν την παράσταση Democracy in America του σημαντικού Ιταλού δημιουργού Ρομέο Καστελλούτσι και της ομάδας του, τη νέα παράσταση του Ζυλιέν Γκοσλέν βασισμένη στο βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ Τα στοιχειώδη σωματίδια, ακολουθούν η παράσταση μουσικού θεάτρου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τις Αναπαραστάσεις του Γιάννη Χρήστου όπου παρουσιάζονται τρία έργα του, οι blitz με Το Ινστιτούτο της παγκόσμιας μοναξιάς εμπνευσμένο από το Μαγικό βουνό του Τόμας Μαν, και τέλος η ομάδα bijoux de kant του Γιάννη Σκουρλέτη με την επίσης μουσική παράσταση Οι κόρες / Η νέα ποιητική της Αθήνας.

 

Ρομέο Καστελλούτσι – SocÌetas Raffaello Sanzio
Democracy in America

Η Δημοκρατία στην Αμερική είναι η νέα παραγωγή του Ιταλού σκηνοθέτη Ρομέο Καστελούτσι. Ο τίτλος του έργου παραπέμπει στο ομότιτλο θεωρητικό σύγγραμμα του Γάλλου διπλωμάτη Αλεξίς ντε Τοκβίλ (1805-1859), στο οποίο, υπό ευρωπαϊκό πρίσμα και με ανατομική ακρίβεια, καταγράφεται το αμερικανικό πολιτειακό σύστημα.

 

Ελεύθερα εμπνευσμένος από το έργο και την εποχή του ντε Τοκβίλ, ο Ρομέο Καστελούτσι μας μεταφέρει στον κοινοτικό βίο των πουριτανών και των ιθαγενών της Αμερικής, για να πραγματευθεί, μέσα από μία στρατηγική των λέξεων και των εικόνων, ζητήματα όπως η γλώσσα της επικοινωνίας, η θρησκεία και η έννοια της κοινότητας.

 

Στον αναδυόμενο Νέο Κόσμο, ο βιβλικός εξισωτισμός έχει πλέον υποκαταστήσει την εμπειρία της Τραγωδίας, της υπέρτατης, κατά Καστελούτσι, μορφής αυτοσυνείδησης και πολιτικής ταυτότητας του ατόμου. Με τη Δημοκρατία στην Αμερική καλούμαστε να ανακαλύψουμε, σε μία ανάστροφη πορεία, τους σπόρους του νεότερου δημοκρατικού πολιτεύματος, πολύ πριν αυτό βλαστήσει και εξαπλωθεί στον δυτικό κόσμο

Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμοί: Ρομέο Καστελλούτσι

Κείμενα: Claudia Castellucci, Ρομέο Καστελλούτσι

Μουσική: Scott Gibbons

Βοηθός σκηνοθέτης: Maria Vittoria Bellingeri

Maître répétiteur: Evelin Facchini

Γλυπτά και μηχανισμοί: Istvan Zimmermann, Giovanna Amoroso

Διεύθυνση σκηνής: Pierantonio Bragagnolo

Τεχνικοί φωτισμού: Giacomo Gorini, Andrea Sanson

Ήχος: Paolo Cillerai

Διακοσμητής: Silvano Santinelli

Επίβλεψη παραγωγής: Benedetta Briglia

Παίζουν: Olivia Corsini, Giulia Perelli, Gloria Dorliguzzo, Evelin Facchini, Stefania Tansini, Σοφία Δανάη Βορβίλα, και δώδεκα χορευτές (Αθηνά Κυρούση Salvucci, Στέλλα Τριπολιτάκη, Μαρίνα Χριστοδουλάκη, Κωνσταντίνα Βασιλάκη, Άντρια Δημητρίου, Χριστίνα Ζαχαριά, Ραλλού Καρέλλα, Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Μαρίνα Βαρβάρα Ζέρβα, Μαρίνα Τσαπέκου, Ελένη Βλάχου, Όλγα Σπυράκη)

Χορογραφικές παρεμβάσεις: Evelin Facchini, Gloria Dorliguzzo, Stefania Tansini, Sophia Danae Vorvila

Η χορογραφία εμπνέεται από τις λαϊκές παραδόσεις της Αλβανίας, της Ελλάδας, της Μποτσουάνα, της Αγγλίας, της Ουγγαρίας και της Σαρδηνίας

30 Ιουνίου - 2 Ιουλίου 2017 21:00

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Ζυλιέν Γκοσλέν – Si vous pouviez lécher mon cœur

Les Particules élémentaires - Τα στοιχειώδη σωματίδια / Μισέλ Ουελμπέκ

Οι μεγάλες θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας στην Αθήνα
Τα στοιχειώδη σωματίδια. Φωτο: Simon Gosselin

 

Έχοντας μαγέψει το κοινό με το 2666 του Ρομπέρτο Μπολάνιο, που παρακολουθήσαμε πέρυσι, ο τριαντάχρονος Ζυλιέν Γκοσλέν, από τους πιο δυναμικούς σύγχρονους Γάλλους σκηνοθέτες, επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με τα Στοιχειώδη σωματίδια του βραβευμένου, αλλά και αμφιλεγόμενου Μισέλ Ουελμπέκ (1998). Στη διασκευή του ο Γκοσλέν αξιοποιεί το εγγενώς θεατρικό, πολυφωνικό, μεταμοντέρνο ύφος του συγγραφέα για να ζωντανέψει ένα βιβλίο που συνιστά ανατρεπτική εκδοχή του κλασικού οικογενειακού μυθιστορήματος.

 

Δέκα ηθοποιοί επί σκηνής ενσαρκώνουν τόσο τους χαρακτήρες όσο και τους αφηγητές. Η ζωντανή μουσική, ο φωτισμός και η χρήση βίντεο συνθέτουν ένα σύμπαν γυμνό από άλλες διακοσμητικές λεπτομέρειες. Οι δύο βασικοί χαρακτήρες, ο σεξουαλικά καταπιεσμένος Μισέλ και ο σεξομανής Μπρουνό, προσωποποιούν την παρακμή των δυτικών κοινωνιών. Οι θεματικές του Ουελμπέκ –έλλειψη αγάπης και στοργής μέσα σ' έναν αδιάφορο κόσμο– είναι ακόμα πιο επίκαιρες σήμερα. Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης: «Για μένα είναι προφανές ότι εγώ, δηλαδή όλοι μας είμαστε η σημερινή εκδοχή του Μισέλ και του Μπρουνό». Ο Γκοσλέν παίζει με τις προσδοκίες που έχουν οι θεατές για τους χαρακτήρες, την αφήγηση και την ταύτιση, με στόχο να μας προσφέρει μια ριζοσπαστική εκδοχή των αντιλήψεών μας περί ταυτότητας.


Διασκευή – Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Ζυλιέν Γκοσλέν

Φωτισμοί: Nicolas Joubert

Μουσική: Guillaume Bachele

Βίντεο: Pierre Martin

Επιμέλεια βίντεο: Jérémie Bernaert

Ήχος: Julien Feryn

Κοστούμια: Caroline Tavernier

Βοηθός σκηνοθέτη: Yann Lesvenan

Παίζουν: Marine de Missolz, Joseph Drouet, Denis Eyriey, Antoine Ferron, Noémie Gantier, Alexander Lecroc-Lecerf, Caroline Mounier / Carine Goron, Victoria Quesnel, Géraldine Roguez, Guillaume Bachele / Maxence Vandevelde

29-30 Ιουνίου 2017 20:00

Πειραιώς 260, Δ
ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

blitz
Το Ινστιτούτο της παγκόσμιας μοναξιάς / Eμπνευσμένο από το «Μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν

Οι μεγάλες θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας στην Αθήνα
Φωτό: Μαριλένα Σταφυλίδου

 

Το Ινστιτούτο της παγκόσμιας μοναξιάς έχει ως πηγή έμπνευσης και σημείο εκκίνησης Το μαγικό βουνό του Τόμας Μαν. Η ομάδα blitz, επηρεασμένη από την ατμόσφαιρα του βιβλίου, γράφει και σκηνοθετεί την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων που έχουν καταφύγει οικειοθελώς σε ένα ιδιότυπο ινστιτούτο, μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο, προκειμένου να θεραπευθούν από τον ιό της μοναξιάς που απειλεί την ανθρωπότητα.

 

Κάποιοι είναι εκεί για χρόνια, κάποιοι θεωρούν τη διαμονή τους πρόσκαιρη, μια κατάσταση που δεν θα κρατήσει πολύ, κάποιοι είναι χαρούμενοι καθώς πιστεύουν ότι η μοναξιά είναι πάντα ένας τρόπος να ατενίζει κανείς την εσωτερική του ησυχία. Η παράσταση αφηγείται το ημερήσιο πρόγραμμα στο ινστιτούτο, τις ασκήσεις εναντίον της μοναξιάς, τις εξομολογήσεις των ηρώων για τη ζωή τους, τα παιχνίδια που επινοούν προκειμένου να περάσει ο χρόνος, τις συζητήσεις τους αργά το βράδυ.

 

Μια παράδοξη κωμωδία που μιλά για τη μοναξιά του ανθρώπου μέσα στην πόλη και κάτω από τον άδειο ουρανό, για τη μοναξιά της Ευρώπης και την απομόνωση της Δύσης, αλλά και για τη μοναχικότητα ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να αντιληφθεί κανείς το μυστήριο του χρόνου και της ζωής.

Σκηνοθεσία/ δραματουργία: blitz (Γιώργος Βαλαής, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής)

Σκηνογράφος: Έφη Μπίρμπα

Ενδυματολόγος: Βασιλεία Ροζάνα

Μουσική / Ηχητική επεξεργασία: Coti K.

Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας

Χορογραφία / Κίνηση: Γιάννης Νικολαΐδης

Σκηνικές & ειδικές κατασκευές: Σωκράτης Παπαδόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Εριφίλη Γιαννακοπούλου

Σχεδιασμός μακιγιάζ & κομμώσεων: Εύη Ζαφειροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Ατταριάν

Ηθοποιοί: Γιώργος Βαλαής, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ρωμανός Καλοκύρης, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Catherine Hargreaves

Ακούγονται οι φωνές των: Θάλειας Ιωαννίδου, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Έφης Μπίρμπα

30 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2017 21:00

Πειραιώς 260, Η

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Γιάννης Χρήστου, Αναπαραστάσεις

Η κυρία με τη στρυχνίνη, Αναπαράστασις Ι: Ο βαρύτονος, Αναπαράστασις ΙΙΙ: Ο πιανίστας

Οι μεγάλες θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας στην Αθήνα
Ο Άρης Σερβετάλης στις Αναπαραστάσεις του Γιάννη Χρήστου. Φωτο: Βασίλης Μακρής

 

Στο πρόγραμμα παρουσιάζονται τρία εμβληματικά έργα της ελληνικής μουσικοθεατρικής παραγωγής: Η κυρία με τη στρυχνίνη, Αναπαράστασις Ι: Ο βαρύτονος, Αναπαράστασις ΙΙΙ: Ο πιανίστας. Η παρουσίασή τους στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος, στοχεύει στο να αναδείξει τη δύναμη της υποβολής που ασκούν στο θεατή, καθώς και το εύρος της εκφραστικής δυναμικής του Χρήστου. Τα έργα παρουσιάζονται με τη συμμετοχή του συνόλου σύγχρονης μουσικής dissonArt ensemble και τη σύμπραξη της Αθηναϊκής Ορχήστρας Νέων ΑΣΟΝ, υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.

 

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ημέρες Μουσικού Θεάτρου (4 Ιουνίου - 11 Ιουλίου 2017). Το μουσικό θέατρο αποτελεί μία από τις πιο παρεξηγημένες και παραμελημένες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης στη χώρα μας. Εντούτοις, παλιότερα υπήρξε για δεκαετίες, κυρίως στην ελαφρά του εκδοχή, μία σταθερά της πολιτιστικής ζωής και δημιουργίας. Η θεματική της φετινής διοργάνωσης των «Ημερών Μουσικού Θεάτρου» είναι η ελληνική μουσικοθεατρική πρωτοπορία των δεκαετιών 1960-1980. Στόχος η ανάδειξη του εν πολλοίς ξεχασμένου αυτού πολιτιστικού αποθέματος, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τον πυρήνα των ενδιαφερόντων της Εναλλακτικής Σκηνής.

 

Μουσική διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Κίνηση: Ίρις Νικολάου

Ερμηνεύουν: Άρης Σερβετάλης, Γκρέτα Παπά, Ακύλλας Καραζήσης, Κώστας Κουτσολέλος, Παναγιώτης Εξαρχέας, Γιώργος Κισσανδράκης, Αλέξης Ζερβάνος

Με το dissonArt ensemble

Συμμετέχει η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ)

29, 30 Ιουνίου 2017 20:30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Γιάννης Σκουρλέτης – bijoux de kant

Οι κόρες / Η νέα ποιητική της Αθήνας

Οι μεγάλες θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας στην Αθήνα
Η Λένα Δροσάκη και η Άλκηστις Πουλοπούλου. Φωτο: Κική Παπαδοπούλου

 

H bijoux de kant ανοίγει το σεντούκι με την ποιητική προίκα της πόλης των Αθηνών για να την απλώσει στο νυφικό κρεβάτι. Ο λόρδος Μπάυρον κι ο Παλαμάς αλλάζουν ρούχα, πετάνε πατρογονικές φορεσιές, κάπες και καπέλα, για να συναντήσουν τη μαύρη καλλονή της Λένας Πλάτωνος και τα μοντέρνα κτήρια του Ασλάνογλου.

 

Μέσα από το παιχνίδι της Νούλας και της Νανάς τα ποιήματα για την Αθήνα γίνονται το μαγικό πασπαρτού μιας νέας ελευθερίας, μιας νέας περιπλανώμενης ποίησης, που ανακαλύπτει εκ νέου την πόλη που της ανήκει. H bijoux de kant αφηγείται τις μουσικές, τα τοπία, τις λέξεις αυτού του αρχαίου βρέφους. Το παλιό που βαραίνει και το νέο που καταργεί τη βαρύτητα του κληροδοτήματος απαγγέλλουν και υπόσχονται. Ένα ακρόαμα απεξάρτησης, σε αναζήτηση μιας νέας συνθήκης ελευθερίας για την Αθήνα που είμαστε όλοι εμείς.

 

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

Ποιητική ανθολόγηση: Χριστόφορος Λιοντάκης

Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη

Συνεργάτις σκηνοθέτις: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

Συνεργάτης Σκηνογράφος-Γλυπτικές Συνθέσεις: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης

Βοηθός Σκηνογράφου: Αδριανός Μάμμας

Συνεργάτις ενδυματολόγος: Δήμητρα Λιάκουρα

Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Άλκηστις Πουλοπούλου και η μουσικός Χαρούλα Τσαλπαρά

Χορός Θρηνητών: Στεφανία Βλαστάρη, Μαργαρίτα Ζάχαρη, Κατερίνα Ζυγοπούλου, Δημήτρης Θεοδώρου, Ίριδα Κυριακοπούλου, Γιώργος Κασαπάκης, Παύλος Λαουτάρης, Ανδριανός Μάμμας, Ισαβέλλα Μαργαρά, Μαρία Πεσλή, Στέργιος Σωτηρόπουλος, Χαρίλαος Τρουβάς

Φιλική συμμετοχή: Μαρία Κίτσου

30 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 2017 21:00
Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών

 

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

 

Οδηγός Θεάτρου