O Michael Kiwanuka είναι ένας μουσικός της παλιάς σχολής. Οι σόουλ, φολκ και rock'n'roll μελωδίες του κλασικίζουν τόσο πολύ, που νομίζεις ότι σίγουρα κάπου τις έχεις ξανακούσει παλιότερα, στο ραδιόφωνο ή σε κάποιο μπαρ, μέχρι να συνειδητοποιήσεις πως το τελικό αποτέλεσμα έχει τη δική του ηχητική υπογραφή. Θυμάμαι να ακούω πέρσι το καλοκαίρι το τραγούδι του «Little cold heart» και να σκέφτομαι πως θα μπορούσε να έχει κυκλοφορήσει οποιαδήποτε στιγμή από το 1960 μέχρι σήμερα. Βέβαια, οι περισσότεροι μουσικοκριτικοί τον κατηγορούν γι' αυτό ακριβώς το υπερβολικό vintage στοιχείο στη μουσική του από την πρώτη κιόλας στιγμή που έκανε κάποιο ντόρο με το δισκογραφικό του ντεμπούτο «Home Again» το 2012. Σε αυτό, η ζεστή, γλυκιά χροιά του Βρετανού δεσπόζει και έγινε γρήγορα αντικείμενο συζήτησης στα μεγάλα σαλόνια της μουσικής βιομηχανίας. Από τότε έχει καταφέρει πολλά: έχει κερδίσει βραβεία, έχει κυκλοφορήσει έναν ακόμα καλύτερο δίσκο με μεγαλύτερη αποδοχή και έχει γίνει αρεστός σε ένα mainstream ακροατήριο που ούτε ο ίδιος περίμενε πως θα αποκτούσε.

 

Είτε βρίσκεις τη μουσική του ξεπερασμένη είτε διαχρονική, ένα είναι βέβαιο: έχει μια ποιότητα που στις μέρες μας δεν τη συναντάς καθόλου συχνά σε τόσο υψηλές θέσεις των charts. Στη χώρα μας έχει ακουστεί αρκετά στο ραδιόφωνο (ειδικά τα κομμάτια «Love and Hate» και «Black man in a white world») και έχει απήχηση τόσο στους λάτρεις του παλιού ροκ και σόουλ ήχου όσο και σε millennials που ανακαλύπτουν τώρα αυτό το κεφάλαιο της μουσικής ιστορίας μέσα από playlists και άλλες μουσικές πλατφόρμες. Μπορεί να άργησε ένα ολόκληρο καλοκαίρι να επισκεφτεί τη χώρα μας (βρισκόταν στο line-up της τρίτης ημέρας του φετινού Release Athens Festival, η οποία όμως ακυρώθηκε), αλλά σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το φαινόμενο Kiwanuka τη στιγμή που «συμβαίνει».

 

 

Michael Kiwanuka - Black Man In A White World

 

Πριν από τις ζωντανές εμφανίσεις του στα μέρη μας, αυτά είναι τα δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον Michael Kiwanuka:

 

• Ο Bρετανός μουσικός, του οποίου το πλήρες όνομα είναι Michael Samuel Kiwanuka, γεννήθηκε το 1987 στη γειτονιά Muswell Hill του Λονδίνου. Οι γονείς του έχουν καταγωγή από την Ουγκάντα και απέδρασαν από το τότε στρατιωτικό κράτος για να βρουν μια καλύτερη ζωή στη βρετανική μητρόπολη. Τελειώνοντας το σχολείο με άριστα, πήγε να σπουδάσει αρχικά Media, Τέχνες και Σχέδιο στο Πανεπιστήμιο του Westminster, ενώ στη συνέχεια τον κέρδισε η μουσική και δοκίμασε την τύχη του στο Royal Academy Of Music, όπου έκανε τζαζ.


• Στην αρχή δούλευε ως κιθαρίστας για άλλα ονόματα που προέρχονταν από τον χώρο της rap και της grime. Αργότερα ξεκίνησε τη σόλο καριέρα και γρήγορα τον ανακάλυψε η δισκογραφική Communion Records, μέσω της οποίας κυκλοφόρησε τα δύο πρώτα του EP. Όμως η πρώτη σημαντική αναγνώριση του ταλέντου του ήρθε όταν η Adele τον κάλεσε να ανοίξει τις συναυλίες της στην περιοδεία που πραγματοποίησε το 2011.


• Πριν από την κυκλοφορία του παρθενικού του δίσκου, είχε κερδίσει το βραβείο BBC's Sound Of για το 2012, το οποίο εκτίναξε τη φήμη του. Το συγκεκριμένο βραβείο θεωρείται σημαντικό στο Ηνωμένο Βασίλειο και δίνεται στον πιο πολλά υποσχόμενο καλλιτέχνη για τη χρονιά που έρχεται. Έχει κερδίσει μερικά ακόμη βραβεία για τους δυο δίσκους του, αλλά έχει χάσει τα δύο πιο πολύτιμα. Οι δίσκοι του ήταν υποψήφιοι για το Mercury Prize το 2012 και το 2016, αλλά έχασαν από τους δίσκους των Alt-J και Skepta, αντίστοιχα.


• Και οι δύο δίσκοι που έχει κυκλοφορήσει έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα του. Συγκεκριμένα, το ντεμπούτο έγινε χρυσό, φτάνοντας στο Νο 4 των βρετανικών charts, ενώ ο περσινός του έφτασε κατευθείαν στην κορυφή, παρόλο που έχει σημειώσει συνολικά λιγότερες πωλήσεις από το πρώτο του άλμπουμ.

 
• Ο Michael Kiwanuka δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραγωγή της μουσικής του. Για την πρώτη του προσπάθεια συνεργάστηκε με τον συμπατριώτη του Paul Butler, ο οποίος ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την απαλή, vintage αισθητική του ήχου. Με το «Love and Hate»(το δεύτερο άλμπουμ του) ήθελε να απομακρυνθεί κάπως από αυτήν τη λογική και να δώσει μια πιο σύγχρονη και εμπορική πινελιά στις συνθέσεις του. Έτσι, είχε στο πλευρό του τον έμπειρο Brian Burton, πιο γνωστό ως Danger Mouse, ο οποίος έχει δουλέψει πλάι σε μεγάλα ονόματα, όπως οι Gorillaz, οι Black Keys και η Adele.

 

10 πράγματα που αξίζει να ξέρεις για τον Michael Kiwanuka λίγο πριν το αποψινό live του
Στην αρχή δούλευε ως κιθαρίστας για άλλα ονόματα που προέρχονταν από τον χώρο της rap και της grime.


• Στις αρχές του 2013 ο Kiwanuka δέχτηκε ένα περίεργο τηλεφώνημα από τον ατζέντη του Kanye West, ο οποίος τον κάλεσε στη Χαβάη για την ηχογράφηση του τότε νέου δίσκου του Αμερικανού σούπερ σταρ με τίτλο «Yeezus».Το σκηνικό που έζησε εκεί ήταν εντελώς σουρεάλ, καθώς ο Kanye του ζήτησε να κλειστεί σε ένα δωμάτιο, να είναι ο εαυτός του, να τραγουδάει ό,τι θέλει ελεύθερα με τη φωνή του και να την ηχογραφεί. Όπως λέει ο ίδιος ο Kiwanuka, «ένιωθα φυλακισμένος σε έναν κόσμο όπου όλοι λάτρευαν τη φωνή μου, αλλά δεν ήξεραν τι να την κάνουν». Τελικά δεν άντεξε και όταν πήγαν στο Παρίσι για τη συνέχεια των ηχογραφήσεων αυτός έφυγε τόσο βιαστικά, που άφησε πίσω την κιθάρα του κι ένα φουλάρι.


• Μετά από αυτό το συμβάν πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο έντονης αυτο-αμφισβήτησης. Όπως έχει πει σε συνεντεύξεις του: «Έφτασα πολύ κοντά στο να παρατήσω οριστικά τη μουσική. Για μήνες δεν μπορούσα να γράψω μουσική γιατί η διαδικασία μού υπενθύμιζε ότι είχα πολύ καιρό να σκεφτώ μια ιδέα που να αξίζει τον κόπο. Ξυπνούσα και το μόνο που έκανα ήταν να αράζω, να βλέπω το "Wire" και μετά να καταλήγω στην παμπ. Πρέπει να πέρασα μια μικρή φάση κατάθλιψης».


• Η αρχή της ανάκαμψης έγινε όταν συνεργάστηκε με τον Jack White για την παραγωγή ενός single με τίτλο «You' ve got nothing to lose» στη δισκογραφική εταιρεία του Αμερικανού μουσικού. Η επόμενη τονωτική ένωση ήρθε όταν συνεργάστηκε με τον Βρετανό raper Inflo για το κομμάτι «Black man in a white world». Η συμμετοχή του τελευταίου έφερε ένα αποτέλεσμα που στα αυτιά του Kiwanuka ακουγόταν φρέσκο και συναρπαστικό. Η συμφιλίωση με τον εαυτό του επήλθε οριστικά όταν σε μια συζήτησή του με τον Danger Mouse συνειδητοποίησε πως «ο μόνος λόγος που με κριτίκαρε ο κόσμος ήταν γιατί ήθελε καλύτερη μουσική από εμένα».

 

Michael Kiwanuka - Cold Little Heart


• Το όνομά του απέκτησε ακόμα περισσότερη απήχηση όταν το τραγούδι του «Cold heart» χρησιμοποιήθηκε στους τίτλους αρχής της πολύ πετυχημένης σειράς του HBO «Big little lies» με πρωταγωνίστρια τη Nικόλ Κίντμαν. Έχει συνεργαστεί επίσης με τον ράπερ Nas για μια νέα εκδοχή «Black man in a white world», η οποία ακούγεται στη μουσική σειρά του Netflix με τίτλο «The get down».


• Πολλοί ερμηνεύουν τους στίχους του «Black man in a white world» ως ένα σχόλιο πάνω στην κυριαρχία των λευκών αρσενικών στη μουσική βιομηχανία, αλλά, όπως έχει πει ο ίδιος ο συνθέτης του, «είναι ένα τραγούδι που έχει να κάνει με το συναίσθημα της απομόνωσης που ένιωθα από τους υπόλοιπους για άλλους λόγους. Oι συγγενείς που μας επισκέπτονταν στο σπίτι μιλούσαν άλλη γλώσσα κι εγώ δεν καταλάβαινα τίποτα, ένιωθα να έχω περισσότερο βρετανική ταυτότητα. Νομίζω επίσης πως ήμουν το μόνο άτομο της γενιάς μου που άκουγε Bob Dylan στη συνοικία όπου μεγάλωσα. Είναι ένα κομμάτι που εκφράζει το ότι πάντα ένιωθα να είμαι κάπου στο ενδιάμεσο, μεταξύ δύο καταστάσεων».

Michael Kiwanuka - Love & Hate

 

Info:

O Michael Kiwanuka παίζει στο Gazi Music Hall το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου με είσοδο 30-35 ευρώ. Το live θα ανοίξουν οι Blue Square.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Οδηγός Μουσικής