Mαρία Σκιαδαρέση

Όσα δεν έζησαν

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 128


Μια αναζήτηση των ορίων ανάµεσα στο οικείο και στο ξένο στην κόψη µιας αόρατης κλωστής που διαπερνά ρόλους ασαφείς, ρόλους που αλλάζουν κάθε µέρα, κάθε ώρα, ως τη στιγµή που θα αναρωτηθούµε πώς κι αυτός που θεωρούµε ξένο µπορεί να γίνει φίλος, ακόµα κι αδερφός, ή πώς κι εκείνος που θεωρήθηκε φίλος δείχνει στο τέλος άγνωστος, ίσως και αντίπαλος. Και τότε καταρρέουν τα στερεότυπα κι έρχεται η κάθαρση.

 

Σελαχαττίν Ντεµίρτας

Πριν το ξημέρωμα

Μτφρ.: Στέλλα Βρεττού

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 176

 

Ιστορίες ανθρώπων φτωχών που ζουν στις παρυφές της κοινωνίας, µε εξέχουσα την ιστορία που δίνει τον τίτλο στο βιβλίο, αυτή ενός εγκλήµατος τιµής. Ο Ντεµίρτας, πρώην αρχηγός του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος των Λαών, είναι προφυλακισµένος στην Τουρκία από τον Νοέµβριο του 2016 µε την κατηγορία της «τροµοκρατικής δράσης». Στη φυλακή έγραψε το Πριν το ξηµέρωµα (Seher), που πούλησε περισσότερα από 200.000 αντίτυπα στην Τουρκία και µεταφράζεται σε περισσότερες από 15 χώρες.

 

Μαρκ Τουέιν – Φίλιπ Στεντ

Ο πρίγκιπας Μαργαρίνη

Μτφρ.: Αθηνά Δημητριάδου

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 160

 

Σ' ένα ξενοδοχείο στο Παρίσι, ένα βραδάκι, τη δεκαετία του 1880, ο Μαρκ Τουέιν άρχισε να αφηγείται στις κορούλες του, με αφορμή μια εικόνα περιοδικού, το παραμύθι ενός φτωχού αγοριού που βρέθηκε με κάτι μαγικούς σπόρους στην τσέπη και στη συνέχεια συμμετείχε στην επιχείρηση απελευθέρωσης ενός πρίγκιπα που είχε απαχθεί. Αργότερα, ο Τουέιν θα κρατήσει στα γρήγορα κάποιες πρόχειρες σημειώσεις, όμως η ιστορία θα μείνει ημιτελής... μέχρι τις μέρες μας.

 

Καταρίνα Μπίβαλντ

Οι αναγνώστες του Μπρόκεν Γουίλ

Μτφρ.: Μυρτώ Καλοφωλιά

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 512

 

Η Σάρα δεν έχει φύγει ποτέ από τη Σουηδία. Όταν η Έιμυ, η ηλικιωμένη φίλη της δι' αλληλογραφίας, την προσκαλεί να επισκεφτεί το Μπρόκεν Γουίλ, αποφασίζει πως ήρθε ο καιρός για το πρώτο της ταξίδι. Όταν όμως φτάνει εκεί, η Έιμυ είναι ήδη νεκρή. Παρ' όλα αυτά, αποφασίζει να μείνει, για να συνειδητοποιήσει πως η πόλη έχει ανάγκη από μια περιπέτεια και, ίσως, λίγο ειδύλλιο. Με άλλα λόγια, χρειάζεται ένα βιβλιοπωλείο.

 

S.K. Tremayne

Οι δίδυμες του πάγου

Μτφρ.: Νίνα Μπούρη

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 424

 

Έναν χρόνο αφότου η µια από τις δίδυµες κόρες του Άνγκους και της Σάρα Μούρκροφτ, η Λύντια, σκοτώνεται, µετακοµίζουν σε ένα µικροσκοπικό νησί στη Σκοτία, ελπίζοντας σε μια νέα αρχή. Κάποια στιγμή η άλλη κόρη τους, η Κέρστι, ισχυρίζεται ότι στην πραγµατικότητα είναι η Λύντια και τότε κόσµος τους καταρρέει ξανά. Όταν µάνα και κόρη αποκλείονται στο νησί, η Σάρα έρχεται αντιµέτωπη µε το τι πραγµατικά συνέβη τη µοιραία µέρα που πέθανε η Λύντια;

 

Φερνάντο Αραμπούρου

Πατρίδα

Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη

Εκδόσεις Πατάκη


Το «μεγάλο μυθιστόρημα της Χώρας των Βάσκων», της πολύπαθης περιφέρειας της βόρειας Ισπανίας, εκτυλίσσεται στη διάρκεια τριάντα χρόνων, από τις αρχές της δεκαετίας του '80 έως το 2011, όταν η εθνικιστική και αυτονομιστική οργάνωση ETA ανακοίνωσε την οριστική παύση της ένοπλης δράσης, και ακολουθεί δύο στενά συνδεδεμένες οικογένειες που κατασπαράχθηκαν μέχρι θανάτου. Ο συγγραφέας του Τρομπετίστα γράφει για τη χώρα του μια δυνατή ιστορία για την ανάγκη συγχώρεσης σε μια κοινωνία διαιρεμένη από τον πολιτικό φανατισμό, απευθύνεται όμως σε ένα παγκόσμιο κοινό, καθώς αναγωγές μπορούν να προκύψουν σε πολλά σημεία του πλανήτη. Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην Ισπανία για το 2017.

 

Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Γιατί πρόδωσα την πατρίδα μου

Εκδόσεις Πατάκη

 

Τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη ανέκαθεν τον απασχολούσαν οι σύνθετες ιδιότητες, τα σύνορα και τα όρια, τα παιχνίδια μεταξύ των ταυτοτήτων. Σε αυτήν τη συλλογή διηγημάτων –η τρίτη του– ετερόκλητες αλλά και τόσο συναφείς μεταξύ τους ιστορίες εμπλέκονται σε αυτό το ταξίδι των συναντήσεων και των αποχωρήσεων σε διάφορα μέρη, από την Καβάλα μέχρι το Παγγαίο και από την Ξάνθη μέχρι τον Έβρο. Εννοείται, βέβαια, ότι ένα ανοιχτό ταξίδι διαφορετικών ιστοριών δεν μπορεί να αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά επεκτείνεται στην Ευρώπη ή στη Συρία. Προσφυγιά, ενηλικίωση, συνείδηση του τόπου προέλευσης αλλά και αναφοράς, μετατρέπουν αυτήν τη συλλογή σε ένα χωροχρονικό ταξίδι με κάθε είδους πρωταγωνιστές: πόρνες, τραβεστί, μικροαστούς, προδότες και κρυφοήρωες, αγρότες και ανθρώπους της γειτονιάς. Άλλωστε, όπως θα επέμενε πολύ εύστοχα ο Γρηγοριάδης, όλοι έχουν ισότιμα δικαίωμα στο όνειρο και στη διεκδίκηση της επιθυμίας τους.

 

Νίκος Βασιλικός

Το ημερολόγιο της Μικρασιατικής Εκστρατείας

Επιλεγόμενα: Η Δίκη των Εξ (Βασίλης Βασιλικός)

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 320

 

Μια προσωπική µαρτυρία για τις πολεµικές συγκρούσεις και τον τραγικό επίλογο της κατάρρευσης του µετώπου, οι πολύτιµες πληροφορίες µιας ιστορικής πηγής που καταγράφει τα βάσανα ενός νέου, ο οποίος βιώνει τον εφιάλτη του πολέµου που θα καταλήξει στην εθνική συµφορά του 1922. Η «∆ίκη των Εξ» –βασισµένη στα στενογραφηµένα πρακτικά της εφηµερίδας Πρωία και µονταρισµένη από τον γιο Βασιλικό– παρουσιάζει τη δίκη των οκτώ θεωρούµενων ως υπαιτίων της Καταστροφής ενώπιον έκτακτου στρατοδικείου.

 

Σπύρος Βλαχόπουλος - Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Διλήμματα της ελληνικής συνταγματικής ιστορίας: 20ός αιώνας

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.:352

 

Το βιβλίο προβάλλει μια βασική θέση: πέραν των τυπικών προβλέψεων ενός συντάγματος, αποφασιστική σημασία έχει ο τρόπος εφαρμογής του, που αφορά το μείζον ζήτημα της ποιότητας της ηγεσίας, το επίπεδο της οικονομικής, κοινωνικής και μορφωτικής ανάπτυξης της συγκεκριμένης κοινωνίας. Στην ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα, την τόσο ταραγμένη από θεσμική άποψη, δεν έλειψαν τα εξαιρετικά, πραγματικά φωτισμένα συνταγματικά κείμενα. Έλειψε, όμως, συχνά η σύνεση και ο αυτοπεριορισμός των πολιτικών δυνάμεων στην εφαρμογή τους.

Οδηγός Βιβλίου