Μια έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη

Σταθμοί στην πορεία του μεγάλου ποιητή, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την έκθεση «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη», στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» της UNESCO.


Η έκθεση που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στις 18.30 από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαο Βούτση, αποτελείται από έντεκα ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το αποτύπωμα του ποιητή πρωτίστως στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού, ταυτόχρονα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας.

 

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1925, όπου και σπούδασε ιατρική.

 

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην ΕΠΟΝ. Το 1948 φυλακίστηκε για τη δράση του στο φοιτητικό κίνημα, το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο και αποφυλακίστηκε το 1951 με τη γενική αμνηστία. Κατά τη διάρκεια της επταετίας ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση.


Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά, ενώ ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Θάνο Μικρούτσικο και άλλους Έλληνες συνθέτες.

 

Το 1986 για το έργο του «Τα Ποιήματα 1941-1971» πήρε το Α΄ Βραβείο ποίησης, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον ανακήρυξε επίτομο διδάκτορα το 1997. Το 2002 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας από τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία.


Ποιήματα, κριτικά δοκίμια, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικά τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή –όπως το ταξινόμησε ο γιος του, ο Ανέστης– αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ, θα μας ταξιδέψουν στους σταθμούς της προσωπικής και συλλογικής πορείας του Μανόλη Αναγνωστάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυναμικά μέσα στις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πνευματικές συγκρούσεις των χρόνων 1940-1974, καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο.

 

Info:

«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»

Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής

Βασιλίσσης Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη). Τηλέφωνο: 210 3735253

Διάρκεια: 12 Φεβρουαρίου 2018 - Τέλη Οκτωβρίου 2018

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9.00-16.00, Πέμπτη 9.00-20.00, Σαββατοκύριακο 10.00-15.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Οδηγός Βιβλίου