Ένα από τα πιο δυνατά success stories της σύγχρονης ιστορίας δεν είναι άλλο από αυτό του παγκοσμιοποιημένου εγκλήματος. Το συμπέρασμα δεν προκύπτει αβίαστα αλλά μετά από τη συστηματική έρευνα και τη σοβαρή, όπως πάντα, τοποθέτηση και τεκμηρίωση του σημαντικού δημοσιογράφου, ιστορικού και συγγραφέα Μisha Glenny στο βιβλίο του McMafia, Έγκλημα χωρίς σύνορα που κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πάπυρος (με ιδιαίτερα εύστοχες επιλογές ξένων τίτλων, εσχάτως).

Η δολοφονία της Κάρεν Ριντ στον οικισμό Μπάρνσμπερι της νότιας Αγγλίας με εντολή του Προέδρου της Τσετσενίας (στην πραγματικότητα στόχος ήταν η αδελφή της Άλισον) έδωσε το έναυσμα ώστε να οδηγηθεί ο Μisha στη μεγάλη του έρευνα. Πέρασε από μια περιοχή που γνωρίζει καλά (στη βιβλιογραφία του συναντάμε τα βιβλία The Rebirth Of History: Eastern Europe in the Age of Democracy, The Fall of Yugoslavia και The Balkans: Nationalism, War and the Great Powers, 1804-1999): έχει διατελέσει, εκτός των άλλων, σύμβουλος διαφόρων χωρών της περιοχής και επί τρία χρόνια διηύθυνε μια μη Κυβερνητική Οργάνωση που συνέβαλε στην ανασυγκρότηση της Σερβίας, της ΠΓΔM και του Κοσσυφοπεδίου. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε στην ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και τελικά σε ολόκληρο τον κόσμο, εντοπίζοντας τη δυναμική και τη φιλοσοφία της ανερχόμενης τάξης των κακοποιών: τη σύγχρονη μαφία του οικονομικού και πολιτικού εγκλήματος, μια οικονομία που διακινεί περίπου το 20% του παγκόσμιου ακαθάριστου εισοδήματος.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την έκδοση είναι εύγλωττες για τα μέσα, τις συνέπειες αλλά και την κουλτούρα αυτής της νέας «κυρίαρχης» τάξης. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τη φωτογραφία της αναδυόμενης καπιταλιστικής τάξης της Βουλγαρίας στην ετήσια συνέλευσή της, του Αρκάν με τις τίγρεις του ή το χτύπημα της PCC στο Σάο Πάολο. Οι δράσεις είναι πολυεπίπεδες, σχεδόν σαρωτικές. «Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε μια δύσκολη υπόθεση όταν αντιληφθήκαμε ότι η ρωσική μαφία παρήγαγε πιστά αντίγραφα των Windows με την πλαστική συσκευασία και τα πάντα. Έδειχναν τέλεια - αλλά φυσικά είχαν ήδη εγκατεστημένο και το λογισμικό της υποκλοπής». Ή «Ο κόσμος παράγγελνε δολοφονίες όπως παράγγελνε καφέ». Ο Μisha Glenny καταλήγει στο συμπέρασμα πως, ως καταναλωτές, είμαστε όλοι μας στο σκιώδη κόσμο του υπερεθνικού οργανωμένου εγκλήματος. Εντοπίζει δε τις αιτίες του κακού στο γεγονός ότι με την αλλαγή της χιλιετίας η εχθρότητα των ΗΠΑ, η ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κυνισμός της Ρωσίας και η αδιαφορία της Κίνας συνδυάστηκαν με την υπέρμετρη φιλοδοξία της Κίνας και της Ινδίας, σηματοδοτώντας τη μεγάλη άνθιση τόσο των παγκόσμιων επιχειρήσεων όσο και του υπερεθνικού οργανωμένου εγκλήματος.