DAVID SEDARIS: ΓΥΜΝΟΣ
Στο νέο του βιβλίο, ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας αποκαθηλώνει τη μεσοαστική Αμερική, μέσα από δεκαεφτά αυτοβιογραφικές, ξεκαρδιστικές και αλλόκοτες ιστορίες.
Η πρώτη ιστορίαξεκινά με τη φράση «Σκέφτομαι να ζητήσω από τους υπηρέτες να γυαλίσουν τα ψιλά μου προτού τα τοποθετήσω στο κινέζικο κουτί που έχω στο ντουλάπι μου». Για να ξεδιπλώσει την κωμικήφαντασίωση των παιδικών του χρόνων στηνοποία πρωταγωνιστούσε ως μέλος μιαςοικογένειας πλούσιων, όμορφων καιδιάσημων. Η επώδυνη συμφιλίωση με τηνταπεινή καταγωγή του αναγνωρίζεταιστις επόμενες ιστορίες. Στην αυτοκαταστροφική«Κατάρα των τικ» περιγράφει μεχιούμορ τα βασανιστικά τίκ της παιδικήςτου ηλικίας, την συνήθεια του δηλαδή ναγλύφει πρίζες, και την υπερκινητικότητατου, ενώ το κεφάλαιο «Βγάλε έξω τη Για Για Σου» ενδέχεται να σας ξενίσει οτρόπος που ο συγγραφέας αναφέρεται στηνελληνίδα γιαγιά του. Ο αδελφός μου κι εγώ βλέπαμε τη Για Για σαν μια πρωτόγονη μορφή ΑΤΜ» γράφει. Η δύστυχη γιαγιάσυνήθιζε να βρωμίζει το σπίτι με ταλιβάνια της, το έσκαγε για να μαζέψειχόρτα από τους κήπους των διπλανώνσπιτιών, προκαλούσε την οργή και τηναπέχθεια της μητέρας του μέχρι να πεθάνειάδοξα σ'ένα άθλιο αμερικανικό γηροκομείο.
Ο Σεντάριςπεριγράφει ακόμα την δύσκολη εποχή πουπροσπαθούσε να αποδεχτεί την ομοφυλοφιλίατου ενώ στις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίεςτου συγκαταλέγεται η αλλόκοτη εμπειρίατου να προσφέρει εθελοντική εργασίασ'ένα ψυχιατρείο και οι «Στάχτες»,η ιστορία που αναφέρεται στις προετοιμασίεςτου γάμου της αδελφής του στην σκιά τουεπικείμενου θανάτου της μητέρας τουαπό καρκίνο.
Ο δημοφιλήςΣεντάρις έχει το χάρισμα να γράφει μεένα κυνικό, οργιαστικό χιούμορ γιααυστηρά προσωπικά θέματα που άλλοισυγγραφείς δεν θα τολμούσαν να θίξουνδημόσια. Τογεγονός ότι γελάς δυνατά καθώς διαβάζειςτο βιβλίο του χρεώνεται σίγουρα στιςαρετές του συγγραφέα. Αν και κάποιεςστιγμές αναγνωρίζεις στην γραφή τουτην ναρκισιστική επιθυμία να επιβεβαιώνειμε κάθε τρόπο την ικανότητα του να κάνειτους άλλους να γελούν. Το Γυμνόςείναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστείακόμα ως μια σαρκαστική εκδοχή τηςταινίας του Μέντες, American Beauty.Φαντάζει δε να γράφτηκε με απεριόριστααποθέματα κυνισμού και μισανθρωπίαςγεγονός που μας υποψιάζει ότι ο συγγραφέαςτου υπήρξε, τουλάχιστον κάποια στιγμήστη ζωή του ένα ευαίσθητο, τρομαγμένοκαι φιλεύσπλαχνο παιδί.