ADVERTORIAL

 

Αν υπάρχει ένα λογοτεχνικό είδος στο οποίο συνήθως συγκλίνουν τα ενδιαφέροντα του αναγνωστικού κοινού, αυτό είναι το αστυνομικό μυθιστόρημα. Γι’ αυτό αποτελεί πάντα μια εξαιρετική επιλογή για δώρο, ιδίως τα Χριστούγεννα, την κατεξοχήν περίοδο που ανταλλάσσουμε δώρα. Αν ξεμείνετε από ιδέες, οι εκδόσεις Διόπτρα έχουν φροντίσει για σας, προσφέροντας έξι ποιοτικούς, όπως πάντα, τίτλους που ανήκουν στην κατηγορία του αστυνομικού, καθένας όμως έχει και κάτι διαφορετικό να προσφέρει. Καταξιωμένοι και νεότεροι συγγραφείς, ιστορίες με χαρακτηριστικά θρίλερ ή μυστηρίου, ψυχολογική χροιά ή έντονο-κοινωνικό ιστορικό υπόβαθρο: η επιλογή δύσκολη, η απόλαυση όμως εγγυημένη.

 

 

Πρώτη πρόταση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τo «1979» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη) της «βασίλισσας του βρετανικού αστυνομικού μυθιστορήματος», όπως χαρακτηρίζεται πλέον η Val McDermid. Αφήνοντας την επιθεωρήτρια Πίρι, πρωταγωνίστρια πολλών μυθιστορημάτων της, γράφει το πρώτο μέρος μιας πενταλογίας που θα καλύψει τέσσερις δεκαετίες με αφετηρία το 1979, γνωστό στους Σκωτσέζους και ως «Winter of Discontent», μια χρονιά πολιτικών και μετεωρολογικών αναταράξεων. Σε αυτό το πλαίσιο γνωρίζουμε την Άλις Μπερνς, μια μαχητική δημοσιογράφο που, κυνηγώντας ένα ρεπορτάζ, μπλέκεται σε μια υπόθεση φόνου, την οποία καλείται να διαλευκάνει. Με το «1979» η McDermid περνάει από το καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα σε ένα δημοσιογραφικό χρονικό της εποχής, θίγοντας ταυτόχρονα θέματα όπως η τρομοκρατία και ζητήματα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, πάντα με το γνωστό καλογραμμένο και λεπτοδουλεμένο στυλ της.

 

 

Νέα είσοδος στον εκδοτικό οίκο, αλλά δυναμική, η Stacey Willingham, που το πρώτο της μυθιστόρημα, η «Σπίθα στο σκοτάδι» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), έγινε μπεστ σέλερ των «New York Times». Ο Τύπος μίλησε για ένα «εντυπωσιακό ντεμπούτο, γεμάτο συναρπαστικές ανατροπές», με ατμοσφαιρική πρόζα και κλιμακούμενη ένταση. Όλα αυτά τα εντυπωσιακά επιστρατεύονται για την αφήγηση της ιστορίας της Χλόη Ντέιβις που έχει καταφέρει να φτιάξει της ζωή της. Πλέον είναι ψυχολόγος με δικό της γραφείο και πρόκειται να παντρευτεί, αφήνοντας πίσω ένα πολύ σκληρό παρελθόν: όταν ήταν έξι χρονών ο πατέρας της συνελήφθη ως κατά συρροή. Όταν όμως μια ασθενής της χάνεται, και στη συνέχεια μία ακόμα κοπέλα, ξαναζεί τον εφιάλτη.

 

 

 

Στο Λονδίνο του 1939 μας μεταφέρει η επόμενη επιλογή, σε ένα μυστήριο κλειδωμένου δωματίου που μας ταξιδεύει ακόμα πιο πίσω στον δέκατο ένατο αιώνα. Τουλάχιστον εκεί παραπέμπουν οι σιλουέτες που κυκλοφορούν στην πόλη το βράδυ ντυμένες με τη στολή του γιατρού της πανώλης στον Μεσαίωνα και συνθέτουν την πλοκή της «Έβδομης Υπόθεσης» του Paul Halter (μτφρ. Έφη Τσιρώνη). Ο επιθεωρητής Χερστ θα κληθεί να εξηγήσει την παρουσία τους, καθώς και το πτώμα με τα συμπτώματα της αρρώστιας στο σώμα του, που βρίσκεται πεταμένο σε έναν κάδο. Το ενδεχόμενο να έχει επανακάμψει η πανώλη προκαλεί απορίες σε μια υπόθεση που παίρνει όλο και πιο παράξενη τροπή. Ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που θυμίζει Άγκαθα Κρίστι και Τζον Ντίκσον Καρ, διατηρεί ωστόσο ένα προσωπικό ύφος.

 

 

Άρωμα Άγκαθα Κρίστι έχει και η επόμενη πρόταση, ο «Κώδικας Θησαυρού» της Janice Hallett (Eιρήνη Γεούργα). Ο μικρός Στίβεν Σμιθ δίνει στην καθηγήτριά του μις Άιλς ένα βιβλίο της Ίντιθ Τουάιφορντ γεμάτο παράξενα σχέδια και σημειώσεις. Εκείνη πιστεύει ότι σε αυτό κρύβεται η λύση ενός γρίφου, όμως δολοφονείται και ο Στίβεν δεν μπορεί να θυμηθεί τι συνέβη. Όταν αποφυλακίζεται σαράντα χρόνια μετά, αποφασίζει να λύσει το μυστήριο που περιβάλλει τον γρίφο και τη δολοφονία. Από την έρευνά του προκύπτει πως η Τουάιφορντ δεν ήταν απλώς μια συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Ένα μυθιστόρημα όχι μόνο για τους λάτρεις των αστυνομικών αλλά και για όσους αγαπούν τους γρίφους και τα παιχνίδια με τις λέξεις.

 

Τελευταία στη λίστα μας, αλλά καθόλου αμελητέα, είναι η διλογία του Sebastian Fitzek «Μάτια Ι & ΙΙ» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου) με θέμα έναν ψυχοπαθή δολοφόνο, τον «Συλλέκτη Ματιών», που σπέρνει τον τρόμο στο Βερολίνο. Μητέρες δολοφονούνται και τα παιδιά τους απάγονται. Οι πατεράδες έχουν λίγες ώρες στη διάθεσή τους για να τα σώσουν.. Το πρώτο μέρος, ο «Συλλέκτης», μας συστήνει τη βασική πλοκή και τους χαρακτήρες, κυρίως τον Αλεξάντερ Τσόρμπαχ, ένα πρώην αστυνομικό και νυν δημοσιογράφο που έχει κάνει ρεπορτάζ για τον Συλλέκτη Ματιών και τώρα μπαίνει στο στόχαστρό του. Δίνει απάντηση σε πολλά από τα ερωτήματα, το παζλ όμως ολοκληρώνεται με τον «Κυνηγό», όπου, μεταξύ άλλων, θα μάθουμε ποια είναι η σχέση μεταξύ του Συλλέκτη Ματιών και του Κυνηγού Ματιών. Ένα καθηλωτικό σύνολο από τον μετρ των ψυχολογικών θρίλερ.

 

Οδηγός Βιβλίου