Τέλος εποχής για τον Mr IKEA

Τέλος εποχής για τον Mr IKEA Facebook Twitter
8

Το όνομα Ίνγκβαρ Κάμπραντ ίσως να μη λέει πολλά. Είναι ο σήμερα 87 ετών ιδρυτής των ΙΚΕΑ, ο οποίος την Τετάρτη (5/6) παραιτήθηκε οριστικά από πρόεδρος του Ομίλου.

Ήταν το 1943, όταν ο Κάμπραντ ίδρυσε την πιο γνωστή παγκοσμίως φίρμα επίπλων. Το όνομα ΙΚΕΑ προήλθε από τα αρχικά του ονόματός του, του αγροκτήματος των γονιών του και του χωριού όπου γεννήθηκε.

Το ΙΚΕΑ ξεκίνησε ως ένα μικρό κατάστημα, εξελίχθηκε και το 1947 έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο διάσημος κατάλογος με τα έπιπλά του. Το πρώτο ΙΚΕΑ που πωλούσε αποκλειστικά έπιπλα άνοιξε το 1953 και τρία χρόνια αργότερα γεννήθηκε η ιδέα τα έπιπλα να τα συνθέτει ο αγοραστής. Μια επανάσταση, η επιτυχία της οποίας κρατά για 60 χρόνια.

Η επιτυχία βασίστηκε σε ένα απλό σχέδιο: αυτό που θέλει ο πελάτης στην καλύτερη τιμή. Εκεί στηρίχθηκε και η σύνθεση του επίπλου από τον πελάτη, πρωτοβουλία που έφερε το ΙΚΕΑ στην κορυφή τις λίστας με τις πιο αναγνωρίσιμες επιχειρήσεις.

Αν και το μεγαλύτερο κομμάτι των πωλήσεων καταγράφεται στην Ευρώπη, στα τέλη του 1990 ανοίγει το πρώτο παράρτημα του ΙΚΕΑ στην Κίνα. Σήμερα, υπάρχουν 313 καταστήματα ΙΚΕΑ σε 38 χώρες παγκοσμίως.

Η φίρμα δεν έμεινε ανεπηρέαστη από μια σειρά σκανδάλων. Πρώτα ήρθε η αποκάλυψη πως ο ιδρυτής της υπήρξε μέλος της ναζιστικής νεολαίας. Ο ίδιος ο Κάμπραντ παραδέχθηκε το παρελθόν του, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από εργαζόμενους και πελάτες.

Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, σύμφωνα με τα αρχεία της Στάζι, η ΙΚΕΑ εκμεταλλεύτηκε πολιτικούς κρατούμενους στην Ανατολική Γερμανία για καταναγκαστικά έργα.

Τέλος, τα διατροφικά σκάνδαλα στα εστιατόρια της αλυσίδας. Πολύκροτο αυτό με το αλογίσιο κρέας στα διάσημα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ, αλλά και οι διαβρωμένες πίτες που πωλήθηκαν σε 23 χώρες.

Αν και ηχηρές υποθέσεις, δεν κατάφεραν να ανακόψουν την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας. Με ή χωρίς τον ιδρυτή της, τον πλουσιότερο Ευρωπαίο, ο αριθμός των πελατών της αλυσίδας ΙΚΕΑ διαγράφει αυξητική τροχιά.

Πηγή: Euronews

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM
D4VD CELESTE HERNANDEZ RIVAS ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο τραγουδιστής D4vd κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Tesla του

Κατά την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να σκότωσε την ανήλικη για να αποτρέψει την αποκάλυψη της σχέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα του
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Περίπου 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους έως τα μέσα του 2027

Δύο εκθέσεις από κορυφαίες λογιστικές εταιρείες υπογραμμίζουν το μέγεθος της οικονομικής απειλής, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν κλονίζει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Πολλά Συγχαρητήρια για όλα αυτά που πέτυχε, για τις θέσεις εργασίας που πρόσφερε, για τα φθηνά, οικολογικά και αρκετά ποιοτικά έπιπλα που οραματίστηκε. Δεν είναι τυχαία πάμπλουτος και μπράβο του που έζησε λιτά και όχι ματαιόδοξα!
(Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, σύμφωνα με τα αρχεία της Στάζι, η ΙΚΕΑ εκμεταλλεύτηκε πολιτικούς κρατούμενους στην Ανατολική Γερμανία για καταναγκαστικά έργα.) Εκαναν τετοια πραγματα οι συντροφοι; Α πα πα πα συκοφαντια θα ειναι!!
Πλουσιότερος Ευρωπαίος είναι ο Ισπανός ιδιοκτήτης των Zara, ο οποίος μάλιστα είναι και τρίτος στον κόσμο.Έτσι και για λίγο κουτσομπολιό αν θέλετε – ο Κάμπραντ ο ιδρυτής των ΙΚΕΑ – λέγεται πως είναι τρομερά εξηνταβελόνης. Πως ζει περιστοιχισμένος με φτωχά αντικείμενα και κάνει μία ζωή σαν εκείνη που κάνουν οι γριές τοκογλύφοι σε κάποια μυθιστορήματα.