Τέλος εποχής για τον Mr IKEA

Τέλος εποχής για τον Mr IKEA Facebook Twitter
8

Το όνομα Ίνγκβαρ Κάμπραντ ίσως να μη λέει πολλά. Είναι ο σήμερα 87 ετών ιδρυτής των ΙΚΕΑ, ο οποίος την Τετάρτη (5/6) παραιτήθηκε οριστικά από πρόεδρος του Ομίλου.

Ήταν το 1943, όταν ο Κάμπραντ ίδρυσε την πιο γνωστή παγκοσμίως φίρμα επίπλων. Το όνομα ΙΚΕΑ προήλθε από τα αρχικά του ονόματός του, του αγροκτήματος των γονιών του και του χωριού όπου γεννήθηκε.

Το ΙΚΕΑ ξεκίνησε ως ένα μικρό κατάστημα, εξελίχθηκε και το 1947 έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο διάσημος κατάλογος με τα έπιπλά του. Το πρώτο ΙΚΕΑ που πωλούσε αποκλειστικά έπιπλα άνοιξε το 1953 και τρία χρόνια αργότερα γεννήθηκε η ιδέα τα έπιπλα να τα συνθέτει ο αγοραστής. Μια επανάσταση, η επιτυχία της οποίας κρατά για 60 χρόνια.

Η επιτυχία βασίστηκε σε ένα απλό σχέδιο: αυτό που θέλει ο πελάτης στην καλύτερη τιμή. Εκεί στηρίχθηκε και η σύνθεση του επίπλου από τον πελάτη, πρωτοβουλία που έφερε το ΙΚΕΑ στην κορυφή τις λίστας με τις πιο αναγνωρίσιμες επιχειρήσεις.

Αν και το μεγαλύτερο κομμάτι των πωλήσεων καταγράφεται στην Ευρώπη, στα τέλη του 1990 ανοίγει το πρώτο παράρτημα του ΙΚΕΑ στην Κίνα. Σήμερα, υπάρχουν 313 καταστήματα ΙΚΕΑ σε 38 χώρες παγκοσμίως.

Η φίρμα δεν έμεινε ανεπηρέαστη από μια σειρά σκανδάλων. Πρώτα ήρθε η αποκάλυψη πως ο ιδρυτής της υπήρξε μέλος της ναζιστικής νεολαίας. Ο ίδιος ο Κάμπραντ παραδέχθηκε το παρελθόν του, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από εργαζόμενους και πελάτες.

Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, σύμφωνα με τα αρχεία της Στάζι, η ΙΚΕΑ εκμεταλλεύτηκε πολιτικούς κρατούμενους στην Ανατολική Γερμανία για καταναγκαστικά έργα.

Τέλος, τα διατροφικά σκάνδαλα στα εστιατόρια της αλυσίδας. Πολύκροτο αυτό με το αλογίσιο κρέας στα διάσημα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ, αλλά και οι διαβρωμένες πίτες που πωλήθηκαν σε 23 χώρες.

Αν και ηχηρές υποθέσεις, δεν κατάφεραν να ανακόψουν την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας. Με ή χωρίς τον ιδρυτή της, τον πλουσιότερο Ευρωπαίο, ο αριθμός των πελατών της αλυσίδας ΙΚΕΑ διαγράφει αυξητική τροχιά.

Πηγή: Euronews

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Διεθνή / Πορτογαλία: Χιλιάδες στους δρόμους για τα ακριβά ενοίκια και το κόστος ζωής – «Θέλω να φύγω από το σπίτι των γονιών μου πριν τα 50»

Μεγάλες διαδηλώσεις στη Λισαβόνα και το Πόρτο για τους χαμηλούς μισθούς και τη στεγαστική κρίση – Οι κινητοποιήσεις στην Ισπανία ενέπνευσαν τους διαδηλωτές
THE LIFO TEAM
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΕΥΡΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα προτείνει στην ΕΕ αναστολή ασύλου και άμεσες επιστροφές σε περιόδους κρίσης

Ο μηχανισμός που παρουσίασε ο Θάνος Πλεύρης προβλέπει έκτακτα μέτρα διάρκειας 30 ημερών, ενίσχυση της Frontex και μεταφορά των νεοεισερχόμενων σε κλειστές δομές – Η πρόταση δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΝΑΒΙ ΠΙΛΑΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: Η Νάβι Πιλάι στρέφεται κατά του Τραμπ μετά τη βράβευσή της

Το αιχμηρό αστείο της για την επιθυμία του Τραμπ να κερδίσει το βραβείο - «Πρωτοφανείς και απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
THE LIFO TEAM
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΡΙΑΝΤ ΧΟΥΘΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Διεθνή / Σαουδική Αραβία: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 309 τραυματίες από επίθεση στο αεροδρόμιο του Ριάντ

Oρισμένοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση – Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί τους Χούθι και προειδοποιεί με αντίποινα, ενώ ο Τραμπ δεν αποκλείει αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη
THE LIFO TEAM
ΛΟΝΔΙΝΟ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Λονδίνο: Μεγάλη πορεία για την Παλαιστίνη με 20 συλλήψεις – Για 250.000 διαδηλωτές κάνουν λόγο οι διοργανωτές

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν να σταματήσει η βρετανική κυβέρνηση να προμηθεύει το Ισραήλ με όπλα, καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα συνεχίζονται
THE LIFO TEAM
ΚΡΙΣΤΑ ΠΑΙΚ ΗΠΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΞΙΤΗΡΙΟ

Διεθνή / ΗΠΑ: Εξιτήριο για την Κρίστα Πάικ μετά την αποτυχημένη εκτέλεσή της – Άγνωστο αν θα επιχειρηθεί ξανά

Η 50χρονη παρέμεινε αναίσθητη για αρκετές ημέρες, μέχρι που την περασμένη Τρίτη ανέκτησε τις αισθήσεις της και άρχισε να μιλά, προκαλώντας έκπληξη στους γιατρούς
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Πολλά Συγχαρητήρια για όλα αυτά που πέτυχε, για τις θέσεις εργασίας που πρόσφερε, για τα φθηνά, οικολογικά και αρκετά ποιοτικά έπιπλα που οραματίστηκε. Δεν είναι τυχαία πάμπλουτος και μπράβο του που έζησε λιτά και όχι ματαιόδοξα!
(Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, σύμφωνα με τα αρχεία της Στάζι, η ΙΚΕΑ εκμεταλλεύτηκε πολιτικούς κρατούμενους στην Ανατολική Γερμανία για καταναγκαστικά έργα.) Εκαναν τετοια πραγματα οι συντροφοι; Α πα πα πα συκοφαντια θα ειναι!!
Πλουσιότερος Ευρωπαίος είναι ο Ισπανός ιδιοκτήτης των Zara, ο οποίος μάλιστα είναι και τρίτος στον κόσμο.Έτσι και για λίγο κουτσομπολιό αν θέλετε – ο Κάμπραντ ο ιδρυτής των ΙΚΕΑ – λέγεται πως είναι τρομερά εξηνταβελόνης. Πως ζει περιστοιχισμένος με φτωχά αντικείμενα και κάνει μία ζωή σαν εκείνη που κάνουν οι γριές τοκογλύφοι σε κάποια μυθιστορήματα.