ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
24.11.2021 | 11:41

Για 0,30 Ευρώ...

Μα είναι δυνατόν για μια διαδρομή 5 Ευρώ με το ταξί, να παίρνει κάποιος ρέστα 0,30 Ευρώ; Αυτό μου είπε ότι έκανε ένας γνωστός μου και έμεινα να τον κοιτάω. Μέχρι που αποφάσισα να κάνω ένα μίνι ''γκάλοπ'' - έρευνα για το τί κάνει γενικά κάποιος και αν υπολογίζει ή όχι τέτοιου είδους μικροέξοδα (π.χ. προμήθειες 1 Ευρώ για λογαριασμούς, αγορά αγαθών κάθε είδους με αξία μερικά Ευρώ και γενικότερα αν υπολογίζει ή όχι κάποιος τα μεμονωμένα μικροέξοδα 1,2 4 Ευρώ ή όχι...). Και αφού έφερα την συζήτηση προ τα εκεί σε πάρα πολλούς γνωστούς μου, προς μεγάλη έκπληξή μου, έβγαλα το συμπέρασμα ότι, η πλειοψηφία των ανθρώπων τα υπολογίζει και μάλιστα πολύ... Μα είναι δυνατόν; Να σκέφτεται κάποιος να δώσει μερικά Ευρώ παραπάνω, είτε για την διευκόλυνσή του, είτε για τον ίδιο, είτε για λόγους ευπρεπείας; Ένας μάλιστα μου είπε ότι: ''0,50 Ευρώ από το ένα, 1 Ευρώ από το άλλο, 2 Ευρώ από κάτι άλλο, ξέρεις πώς μαζεύεται το ποσόν;'' Και εγώ εκείνη την στιγμή σκέφτηκα ότι ούτε θα γίνεις πιο φτωχός αν τα δώσεις, ούτε θα πλουτίσεις αν δεν τα δώσεις... Προσωπικά, ποτέ δεν υπολόγισα τέτοιου είδους μικροποσά, τα οποία τα θεωρώ εντελώς αμελητέα... Από την άλλη, βλέποντας την πλειοψηφία να συμπεριφέρεται υπολογίζοντας ακόμα και το eurocent που λέμε, ειλικρινά προβληματίστηκα μήπως τελικά η δική μου συμπεριφορά δεν είναι η σωστή. Θέλω να σημειώσω ότι, τα οικονομικά όλων όσων ρώτησα, ήταν πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα με τα δικά μου οικονομικά. Ήθελα να το πω, να ακούσω και τις απόψεις και άλλων ανθρώπων... Σας ευχαριστώ!
14
 
 
 
 
σχόλια

Η αλήθεια για μένα τουλάχιστον είναι κάπου στην μέση. Όταν πρόκειται πχ για φιλοδώρημα γτ κάποιος με εξυπηρέτησε πχ ντελίβερι, ταξί, σερβις κλπ πάντα στρογγυλοποιώ το ποσό περίπου +/- 10% προς τα πάνω. Αυτός είναι ο τρόπος μου να ευχαρίστησω τον άνθρωπο που με εξυπηρέτησε. Όσον αφορά ομως σούπερ μάρκετ/προμηθειες τραπεζών κλπ εκεί υπολογίζω και το τελευταίο € ναι.
Δεν είναι θέμα τόσο να γίνεις πλούσιος ή φτωχός αλλά νοοτροπίας. Γιατί πχ η τράπεζα μου κρατάει κάθε μήνα λόγω μεταφοράς μισθού 3,5€. Ναι δεν έγινα φτωχότερος αλλά η τράπεζα γίνεται πλουσιότερη κατά πολύ, λόγω των χιλιάδων ανάλογων προμηθειών. Και στο τέλος του χρόνου μόνο αυτή η δαπάνη μου κοστίζει 42€.
Οπότε όλες τις αντίστοιχες μικροδαπάνες πρέπει να τις υπολογίζεις σε ετήσιο κόστος για να δεις κατά πόσο σε ζημιώνει ένα μικροέξοδο ή όχι.

Ποιο το νοημα της εξομολογησης? Να μας πεισεις ποσο γενναιοδωρη εισαι? Ο καθε ανθρωπος ειναι διαφορετικος, εχει διαφορετικες αναγκες, διαφορετικη εικονα απεναντι στα χρηματα.
Αφου θες τη γνωμη μας λοιπον, εγω θα σου πω οτι θεωρω τον εαυτο μου γενναιοδωρο, αλλα απο το ταξι μπορει μια φορα να περιμενω τα ρεστα, ακομα κ αν ειναι 30 λεπτα, αλλα καποια αλλη φορα αν βιαζομαι ή αν εχω συμπαθησει τον ταξιτζη μπορει και να του πω να τα κρατησει. Οπως κ να χει δεν θεωρω οτι αυτο δειχνει αν εισαι γενναιοδωρος ή οχι. Δεν οφειλω να ειμαι γενναιοδωρη με εναν ταξιτζη που δεν τον ξερω κ δεν με ξερει κ που απλα μου προσφερει μια υπηρεσια. Με τους φιλους μου φυσικα κ δεν περιμενω να μου ξεπληρωσουν ενα καφε που τους πληρωσα, ουτε καν ενα γευμα.
Επισης, λες οτι δεν θα σε κανουν πιο φτωχη τα 30 λεπτα που θ αφησεις, αλλα ουτε κ πιο πλουσια αν τα κρατησεις. Κ γω αντιστοιχα σου λεω οτι ουτε κ τον ταξιτζη θα κανουν πιο πλουσιο, οποτε γι αυτο το λογο δεν θεωρω οτι εχει κ πολλη σημασια αν θα τα αφησεις ή οχι γι αυτο κ δεν το πολυσκεφτομαι.

Ειλικρινά βρε παιδιά,το έχετε παραξηλώσει με αυτού του είδους τις εξομολογήσεις.Σε τελική ανάλυση,ό,τι θέλει κάνει ο καθένας.Άς κάνουμε αυτό που εμείς θεωρούμε σωστό,κι άς αφήσουμε τους άλλους.

Η ζωή είναι δύσκολη και φυσικά είναι σωστό να μετράμε και τα σεντ, πόσο μάλλον τα 1 και 2€. Εντάξει, είναι υπερβολή να ζητάμε τα πολύ μικρά ( τα χάλκινα) ως ρέστα. Αλλά ένα διάστημα που δούλευα ως πωλήτρια, έδινα μέχρι και το μονόλεπτο για ρέστα.

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑχ ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια που αφήναμε πορμπουάρ! Τώρα όμως με τον τρομακτιΚούλη μέχρι το 10λεπτο μετράμε αγάπη μου και το σκατό μας παξιμάδι κάναμε και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο θα σκεφτούμε να κάνουμε για να τα βγάζουμε πέρα! Υποθέτω ότι άνοιξες τον λογαριασμό ενέργειας τις τελευταίες μέρες και πας και στο σούπερ μάρκετ έτσι? Επιβάλλεται όμως στην εστίαση αυτός/αυτή που σε εξυπηρετεί αν έχεις να αφήσεις το κατιτίς σου για ευνόητους λόγους!
Διαστημικό φιλί στα μούτρα!

Φίλε μάλλον δε τα βγάζεις εσύ τα λεφτά σου αλλά τρως από τα έτοιμα. Γι αυτό δε σε νοιάζει. Και μας το παίζεις άνετος επειδή τα χεις βρει από το μπαμπά και τη μαμά. Άλλοι δουλεύουν μια ώρα για να βγάλουν 3 ευρώ. Αλλά βλέπεις αυτοί δεν είχαν τη μαμα και το μπαμπά..

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ