ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
15.3.2021 | 22:36

Δεν καταλαβαίνω...

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την προσωπική μου ιστορία. Είμαι σε σχέση με την Ζανέτ εδώ και 12 χρόνια. Την αγαπάω πολύ και μέχρι πριν από 1 μήνα πίστευα ότι κι εκείνη με αγαπούσε. Εκεί που ή ζωή μας ήταν στρωμένη, ξαφνικά με εγκατέλειψε αφήνοντάς μου ένα λακωνικό σημείωμα όπου ανέφερε ότι δεν αντέχει άλλο και ότι νιώθει πιεσμένη που δεν της επιτρέπω να εργαστεί αφήνοντας ανεκμετάλλευτα πτυχία, μεταπτυχιακό στην Αγγλία κτλ. Η αλήθεια είναι ότι θεωρώ τον εαυτό μου παραδοσιακό καθώς έτσι μεγάλωσα στον τόπο μου. Ο λόγος που δεν της επέτρεπα να εργαστεί ήταν ότι πιστεύω ότι η γυναίκα πρέπει πρωτίστως να κρατάει το σπίτι ώστε εγώ να μπορώ να εργάζομαι απερίσπαστος. Όλα για εκείνη τα έκανα, για να της προσφέρω μια πιο άνετη ζωή. Την αγαπώ πολύ, όμως θεωρώ ότι η εργασία της θα αποτελούσε εμπόδιο στη σχέση μας. Άλλωστε, από αρκετά νωρίς στη σχέση μας της είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλω να εργαστεί καθώς θα της προεέφερα εγώ τα προς το ζην. Εκείνη δέχθηκε αυτό τον όρο και συζήσαμε. Τι άλλαξε ξαφνικά τώρα;
27
 
 
 
 
σχόλια

Αγαπητέ συντοπίτη, στην εποχή που ζούμε ΕΥΤΥΧΩΣ η γυναίκα σπουδάζει, εξελίσσεται και κάνει καριέρα. Σεβαστή η άποψή σου αλλά δεν αρμόζει στην σημερινή κοινωνία. Το ξαναλέω ΕΥΤΥΧΩΣ. Μην επικαλείς τον όρο παραδοσιακός, γιατί είναι άτοπος και άδικος. Λυπάμαι που υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιες σκέψεις και ιδέες. Και ο πατέρας μου αποκαλεί τον εαυτό του παραδοσιακό αλλά ήταν υπέρ των σπουδών μου, του μεταπτυχιακού και σε λίγο του διδακτορικού μου, παράλληλα εργάζομαι και βοηθάω στο πατρικό μου. Δεν είμαι εξαίρεση. Είμαι στο γενικό κανόνα όπως τόσες και τόσες γυναίκες. Και πολλές τα καταφέρνουν ακόμη καλύτερα. Και κάτι ακόμη. Στα σχόλια διαπιστώνω μια αντίδραση σε ότι σου γράφουν. Ηρέμησε και αποδέξου την κάθε κριτική εφόσον επιθυμείς να εκθέτεις τον προβληματισμό σου σε ανθρώπους διαφορετικών προσωπικοτήτων και απόψεων. Πάντα φιλικά.

Εμπόδιο στη σχεση αποτελούν τα "απαγορευεται", οχι η δουλεια της γυναίκας. Λες οτι ειχε δεχτεί τον ορο σου. Οκ ναι. Ειδε οτι πλεον δε μπορει να συνεχίσει, οτι τα θεκω της αλλαξαν κι εφυγε. Απλο. Δέξου το.

Έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ, για τη Ζανέτ ήταν ακριβώς αυτό το πρόβλημα: η πολύ στρωμένη ζωή. Ενώ αρχικά δέχτηκε τον όρο σας, έπειτα άρχισε να καταλαβαίνει ότι δεν θα είχε ευρύτερες προοπτικές, όχι μόνο για την αξιοποίηση των πτυχίων της, αλλά και γενικότερα για μια πιο συναρπαστική, ας πούμε ζωή. Βλέπετε, Τάκη, όσοι έχουν ζήσει και σπουδάσει στο εξωτερικό (ακόμα και οι ίδιοι οι Έλληνες), το έκαναν κατά κανόνα επειδή η Ελλάδα "τους στένευε" στη νοοτροπία. Γι' αυτό και έχουν διαμορφώσει διαφορετικές απόψεις, πιο κοσμοπολίτικες.

Καλά κάνατε και προτείνατε ό,τι μπορείτε, μα πολύ πιθανό να μην ήταν ο άνθρωπός σας ή να ήταν κακή στιγμή. Ίσως αν η Ζανέτ είχε περάσει μία δεκαετία χτίζοντας καριέρα, εργαζόμενη απερίσπαστη και κάνοντας τη ζωή της, μπορεί μετά να έμπαινε στη φάση που δεν θα την πείραζε να γίνει μόνο μητέρα και νοικοκυρά. Γνωρίζω περιπτώσεις γυναικών με PhD και καριέρα που στα 35 τους αγκάλιασαν με χαρά το ρόλο της μητέρας δύο και τριών παιδιών, μένοντας σπίτι και κάνοντας το πολύ μια freelance δουλειά (π.χ. χειροτεχνίες που έβγαζαν προς πώληση ή παράδοση μαθημάτων ξένης γλώσσας). Η δική σας περίπτωση ήταν διαφορετική. Η υποσχεμένη σταθερότητα δημιούργησε μια "κρίση" στη Ζανέτ και την οδήγησε να οπισθοχωρήσει άμεσα.

Λυπηθείτε μας, αγαπητέ. Δε μας φτάνει ο κορωνοϊός που 'χει κάτσει ένα χρόνο πάνω στα κεφάλια και τις ζωές μας, έρχεστε κι εσείς να μας καψαλίσετε τα τελευταία εναπομείναντα εγκεφαλικά μας κύτταρα.
Καλέ, ποιος σας είπε ότι μπορείτε να διαφεντεύετε τη ζωή και τις επιλογές των άλλων κατά πώς γουστάρετε; Ποιος είστε ο Δούκας Σεβαστός; Εμ δεν είδατε κοτζάμ γαιοκτήμονας, άρχοντας του κάμπου τι τραβάει ο καψερός; Την έκαμε κι η Ζανέτ μ' ελαφρά κι άργησε κατά τη γνώμη μου. Συνέλθετε. Τις παραδόσεις να τις τιμάτε κατά τας θρησκευτικάς κι εθνικάς εορτάς.
Στην καθημερινότητά σας επιστρέψτε στο 2021 όπου η μαύρη μοίρα σας όρισε να ζείτε κι αν ψάχνετε για κα Κοκοβίκου... δύσκολα. Απευθυνθείτε σε γραφεία συνοικεσίων, πραγματικά, για να μην ταλαιπωρείστε και ταλαιπωρείτε άλλους τσάμπα και βερεσέ.
Προτροπές από μια σύγχρονη.

Είδατε, ωστόσο, ότι δεν ήταν αρκετή; Το κλουβί, όσο ευρύχωρο, όμορφο κι αν είναι, ακόμη κι ολόχρυσο, δεν παύει να είναι κλουβί. Μεγάλο πράγμα η ελευθερία και πολύ εγωιστικό, αυτάρεσκο κι αυταρχικό να ζητάτε από κάποιον που λέτε ότι αγαπάτε να σας τη χαλαλίσει.

Και μιλώντας, όλως σοβαρά, μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσετε την οπτική σας; Σ' ένα ζευγάρι υπάρχουν δύο που πορεύονται πλάι πλάι και ισότιμα. Δίπλα σε μια μάνα υπάρχει κι ένας πατέρας με την ίδια ακριβώς σημαντικότητα ως προς τη βαρύτητα του ρόλου του ως γονέα. Γιατί μια μητέρα δεν μπορεί να έχει καριέρα ενώ ένας πατέρας μπορεί κι επιβάλλεται να έχει; Μιλήστε μου με πρακτικά επιχειρήματα κι όχι με αναμασημένα τσιτάτα του παρελθόντος.

Δε σας επιτίθεμαι. Απλώς οφείλετε να αντιληφθείτε το εξής. Άντρες - γυναίκες είμαστε ελεύθερα όντα. Δεν ερχόμαστε στον κόσμο με προκαθορισμένους ρόλους. Αντιθέτως, υποχρέωση και σκοπός είναι να επιλέξουμε όσα μας ταιριάζουν κι αγαπούμε για να γίνουμε αυτό που ονειρευόμαστε. Σ' αυτή την πορεία ουδείς μπορεί ή φέρει το δικαίωμα να μας "φορέσει" τα θέλω του και να μας στριμώξει στα κουτάκια που έχει φτιάξει στο μυαλό του. Αυτά πλέον θεωρούνται στοιχειώδη.

Από την άλλη, μπορεί να βρείτε -και το εύχομαι- εκείνη που θέλει ακριβώς τα ίδια μ' εσάς. Αρκεί να ξεχωρίσετε το βόλεμα απ' την καθαρή επιλογή. Καλή τύχη.

Ο άνθρωπος είναι ένα από τα αμέτρητα όντα που υπάρχουν στη φύση. Αν παρατηρήσετε το πώς ζουν τα αρσενικά και τα θηλυκά και πώς μοιράζονται οι ρόλοι τους, μπορεί και να πειστείτε για το δρόμο που έχει χαράξει η φύση και για τα δύο φύλα του ανθρώπου. Το ότι είμαστε ίσοι δε σημαίνει ότι είμαστε και ίδιοι.

Μόνο που ο άνθρωπος αγαπητέ έχει αναπτύξει δεξιότητες που τον διαχωρίζουν από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο. Λογική, ενσυναίσθηση, κατανόηση, σεβασμός είναι μερικές από αυτές. Προφανώς αφού φύγαμε από το στάδιο του τροφοσυλλέκτη πατέρα και της παραμονής της γυναίκας στη σπηλιά να φροντίζει τους απογόνους, αυτό κάτι σημαίνει. Και αφού η τόση προσκόλληση σου στα ήθη και τα έθιμα του παρελθόντος, να σε παραπέμψω στην αρχαία Σπάρτη όπου οι γυναίκες είχαν δικαίωμα να βγουν από το σπίτι, να εργαστούν, να γυμναστούν και να συμμετέχουν σε όλες εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής, όπως ακριβώς και οι άντρες. Αυτό δεν τις απέτρεψε από το να μεγαλώσουν σωστά παιδιά, γενναίους άντρες και πολεμιστές. Με όλη την καλή μου διάθεση, δεν βλέπω στις απαντήσεις σου κάποιο ατράνταχτο επιχείρημα. Επαναλαμβάνεις συνεχώς την ίδια στενόμυαλη αοριστία περί φύσης και χρόνου χωρίς να μπορείς να καταρρίψεις με περισσότερη επιχειρηματολογία τις απόψεις των υπολοίπων.Ζητάς εποικοδομητικό διάλογο αλλά στα επιχειρήματα των άλλων υιοθετείς αμυντική-επιθετική στάση χωρίς να μπορείς να μας αντικρούσεις. Δεν σου επιτίθεμαι, απλώς προσπαθώ να σε κάνω να καταλάβεις ότι έχεις κολλήσει σε σημείο εμμονής στον δικό σου τρόπο σκέψης. Δεν προσπαθώ να σου επιβάλλω την δική μας άποψη, απλώς να δεις ότι υπάρχουν κι άλλες γνώμες που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι πήγε στραβά με την σχέση σου.

Και πολύ καλά έκανε!!!! γιατί και αυτή όπως και κάθε άλλη κοπέλα είχε τα όνειρα της και όφειλε να τα πραγματοποιήσει. Θεωρώ ότι ήταν πολύ εγωιστικό εκ μέρους σου να της το ''στερήσεις'' αυτό. Και πίστεψε με καμία κοπέλα δεν θα δεχτεί τέτοιους όρους και βάλτο καλά στο μυαλό σου αυτό. Οπότε, πρέπει να αλλάξεις αυτή την νοοτροπία θες δεν θες!!!! εκτός αν θες να μείνεις μόνος. ΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ.

Έχει όνειρα ο κόσμος αγαπητέ παραδοσιακέ άνθρωπε, και τα κυνηγάει και θέλει να τα υλοποιήσει και πολύ καλά κάνει. Αν δεν ήθελε δεν θα έπαιρνε και τα πτυχία.
Βρες κι εσύ μια παραδοσιακή, χωρίς πτυχία, να της αρέσει το νοικοκυριό, και θα είστε μια χαρά.

Ξέρεις είναι όμως ενοχλητικό που καποιοι χρησιμοποιούν τον όρο παραδοσιακός και τον έχουν κάνει τσιχλιτσα, για να σκεπασουν και να εξαγνισουν τις παραξενιές, τη λάθος νοοτροπία τους και τα κουσούρια του χαρακτήρα τους.
Στην αγάπη δεν απαιτείς και δεν επιβάλλεις...Ξεκινα από εκεί. Στη δική σου περίπτωση της έθεσες το δίλημμα, το προσπάθησε γιατί σε αγαπούσε, αλλά δεν της βγήκε. Και κάτι ακόμα.... Μην μένεις απλά σε οτι σε μάθανε και στο πως σε μεγαλώσανε στον τόπο σου. Εξελίξου.
Και δεν στα λέω ειρωνικά. Με πολύ αγάπη, γιατί η δυστυχία σε κυνηγάει κι εσύ πας σεργιάνιζοντας...

Λες σε μια γυναίκα να εγκλωβιστεί για το υπόλοιπο της ζωής της σε τέσσερις τοίχους , να χάσει κάθε ίχνος δημιουργικότητας-παραγωγικότητας και να εξαρτάται οικονομικά από σένα και αναρωτιέσαι τι άλλαξε; Εσύ ας πούμε πώς θα ένιωθες αν σου έλεγαν ότι για όλη σου τη ζωή θα είσαι υποχρεωμένος να εξαρτάσαι οικονομικά από κάποιον άλλον; Μπράβο σου που θες να της παρέχεις τα πάντα αλλά αυτό μπορεί να γίνει και χωρίς να της αφαιρέσεις το δικαίωμα στην εργασία. Και όσο για το αναχρονιστικό "Η γυναίκα είναι για το σπίτι", ξέρω πολλές γυναίκες που τα καταφέρνουν μια χαρά συνδυάζοντας εργασία και νοικοκυριό. Το να αποφασίσεις να ζήσεις με έναν άνθρωπο σημαίνει υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα (όχι μόνο οικονομική). Θα χρειαστεί και το πλυντήριο να βάλεις και το τραπεζομάντηλο να τινάξεις.Γιατί αυτό θα σημαίνει ότι πραγματικά εκτιμάς και θες να βοηθήσεις την σύντροφο/σύζυγό σου. Και προσπάθησε να ξεκαθαρίσεις και όχι να εξισώνεις μέσα σου τις έννοιες "σύντροφος" και "οικιακή βοηθός" Στο 2021 που ζούμε, δύσκολα θα μείνει κάποια στο πλευρό σου με αυτές τις πατριαρχικές απόψεις.

Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας. Απλά ναχσημειώσω ότι οι γυναίκες που συνδυάζουν άψογα οικογένεια και καριέρα είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ο κανόνας είναι ότι μια καλή μητέρα και σύζυγος δεν έχει χρόνο για μια διαπρεπή καριέρα (η οποία συνήθως απαιτεί επίσης χρόνο) όπως και ότι μια επιτυχημένη επαγγελματίας γυναίκα (κάτι που απαιτεί διαθέσιμο χρόνο) δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο για να ασχοληθεί επαρκώς η ίδια (και όχι κάποια γιαγιά) με τις υποχρεώσεις του νοικοκυριού και την πραγματικά αποτελεσματική ανατροφή των παιδιών. Άρα καταλήγουμε ότι (πρέπει να) είναι ζήτημα συνειδητής επιλογής. Αυτή η επιλογή είναι απολύτως σεβαστή αρκεί να γίνεται εν πλήρει γνώσει των επιπτώσεών της.

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά οι εργαζόμενες γυναίκες και μητέρες στον 21ο αιώνα δεν αποτελούν εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Δεν καταλαβαίνω γιατί, ενώ ο τρόπος που γράφεις δείχνει παιδεία, παρολαυτά οι απόψεις σου είναι τόσο συντηρητικές και αναχρονιστικές. Μια γυναίκα που εργάζεται δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα γίνει καλή μητέρα.Αναρίθμητα τα παραδείγματα γυναικών που ενώ είχαν αποδεχτεί τον ρόλο τους στο σπίτι και αποποιήθηκαν την εργασία τους τελικά δεν αποδείχτηκαν καλές μητέρες, Την καλή μητέρα δεν την ορίζει το αν εργάζεται ή αν έχει άπλετο χρόνο, την ορίζει το αν θα δώσει στα παιδιά της τις σωστές αξίες ώστε να γίνουν μελλοντικοί και ισορροπημένοι ενήλικες. Δηλαδή μιλάμε για ποιοτικό χρόνο και όχι για ποσοτικό. Ως εκπαιδευτικός πιστεύω ακράδαντα ότι η ανατροφή ενός παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει και να μάθει να στηρίζεται στα πόδια του και να διεκδικεί τη ζωή του. Και φυσικά στην ανατροφή εμπλέκονται και οι δυο γονείς. Δεν είναι ο μοναδικός ρόλος της γυναίκας να εγκυμονεί, να γεννάει και να μεγαλώνει τα παιδιά. Γι΄'αυτό υπάρχει και ο πατέρας, ο οποίος οφείλει να ασχολείται ενεργά και να βοηθάει ουσιαστικά με τα παιδιά. Αλλιώς η φύση θα είχε προνοήσει ώστε η γυναίκα να μπορεί να κάνει όλη τη διαδικασία μόνη της. Από την σύλληψη μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού. Οι δυο γονείς πρέπει αλληλοβοηθούνται, να αλληλοσυμπληρώνονται και να μοιράζουν τον χρόνο τους ΕΞΙΣΟΥ για την ανατροφή των παιδιών τους, άλλωστε γι'αυτό λέγονται γονείς. Αλλιώς θα είχαμε την μητέρα και τον δότη σπέρματος.
Η σύντροφός σου μπορεί αρχικά να συμφώνησε με τον όρο σου αλλά αργά η γρήγορα κατάλαβε ότι έτσι θα εγκλωβιστεί σε μια ζωή που δεν την γεμίζει και δεν της ταιριάζει. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά της να αλλάξει γνώμη και σε συμβουλεύω να της συγχαρείς που συνειδητά επιλέγει την ανεξαρτητοποίηση και την δική της προσωπική ευτυχία από μια ζωή που θα την έκανε δυστυχισμένη, όσο άνετη κι αν ήταν οικονομικά. Οι σχέσεις δεν είναι οικονομική συναλλαγή - σου παρέχω τα χρήματα/μου κάνεις την οικιακή βοηθό και την νταντά. Αυτό ακούγεται περισσότερο σαν να την προσλαμβάνεις ως υπάλληλο με αρμοδιότητες νοικοκυροσύνης και μεγαλώματος παιδιών. Και πίστεψέ με ακούγεται πολύ άσχημο και υποτιμητικό. Προσωπικά είμαι παντρεμένη με έναν άνθρωπο που ενώ δεν μου προσφέρει την οικονομική άνεση που διατυμπανίζεις ότι μπορείς να δώσεις, παρολαυτά εργάζομαι και εργάζεται, ο χρόνος μας στις δουλειές του σπιτιού μοιράζεται εξίσου, με βοηθάει όταν τύχει να είμαι κουρασμένη ή να μην προλαβαίνω και το σημαντικότερο είναι ότι βλέπω το σπίτι μου σαν χώρο χαλάρωσης και ξεκούρασης και όχι σαν χρυσή φυλακή έτοιμη να με πλακώσει.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ